Back to All Events

Miloš Tomić: Kopijo čuvaj, original si zapomni


  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Od torka, 16. 6. 2020, vas Pekarna Magdalenske mreže vabi v Galerijo K18 na razstavo animiranih miniatur Miloša Tomića "Kopijo čuvaj, original si zapomni". Razstava bo na ogled do 7. 7. 2020, vsak delavnik med 14:00 in 18:00.

Razstava "Kopijo čuvaj, original si zapomni" je avtorjev vizualni razmislek o minljivosti. Gre za večplastno, vendar zaokroženo, osebno interpretacijo fotografskih elementov avtorjeve lastne fotografske zbirke ter fotografske zapuščine mariborskega fotografa in zbiralca Dragiše Modrinjaka. Tomić se skozi kolažno animacijo igra s preteklostjo skozi prizmo sedanjosti, preseneti z mnogimi nepričakovanimi rezultati ter razkriva skrito. Arhivskim razstavnim eksponatom skozi animacijo podarja novo življenje, oživlja v fotografijo zamrznjene trenutke in skozi sebe igrivosti podarja svobodo.

Razstava je rezultat večletnega sodelovanja med avtorjem in različnimi mariborskimi producenti. Projekt se je pričel, ko je Tomić leta 2017 na rezidenčnem obisku pričel animirati bogato fotografsko zbirko Dragiše Modrinjaka, ki se do danes razvila v par minutni animirani film. Na razstavi bo mogoče videti segmente procesa, končni izdelek, ki je trenutno v postprodukciji pa si bomo lahko ogledale_i v začetku leta 2021.

Poleg tega, da je Miloš Tomić priznan in večkrat nagrajen animator in umetnik, je tudi izjemen pedagog, katerega izvirna metodologija temelji na vizualni in glasbeni senzibilizaciji. V preteklem tednu so v sodelovanju s platformo Rast in društvom Film Factory izvedli štiridnevno delavnico s srednješolkami_ci, katerih izdelke vam bodo po otvoritvi razstave tudi premierno predstavile_i.

Z dogodkom se pridružujejo praznovanju 26. obletnice KC Pekarna. Vstop je brezplačen. Vljudno vabljeni_e! Prosimo, da se dogodka udeležite osebe brez znakov okužbe dihal in brez vročine.***

O AVTORJU

Miloš Tomić je diplomiral iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu, leta 2013 je na FAMU doktoriral z disertacijo “Vrednost zavrženih predmetov – smeti, kot material za film, animacijo, fotografijo …”. Bil je aktiven udeleženec in promotor “LO-Fi” festivala, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja borili za svoboden, poceni in neodvisen film. Od leta 2010 je bil sodelavec manifestacije Pesničenje, več let pa je tudi profesor na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu, Oddelek za digitalne umetnosti in nove medije. Kot avtor je razstavljal na številnih razstavah po vsej Evropi. Znan je po svojih eksperimentalnih filmih in video delih, glasbenih spotih, kolažih in umetniških akcijah. Preko neposrednega dela s študenti in mladimi je gostoval po celem svetu z delavnicami stop motion animacije in ustvarjalnosti na splošno, sodeloval je na festivalih v Franciji, na Norveškem, v Italiji in Španiji, prek Makedonije, Estonije do Kitajske, Argentine in Burme. Leta 2013 je bil z Vladimirjem Perićem predstavnik Srbije na Beneškem bienalu s projektom Glasbeni Dnevniki, ki je sestavljen iz kratkih filmov, v katerih vsakodnevne, pogosto družinske, kuhinjske situacije postajajo amaterske glasbene improvizacije.

Produkcija: Film Factory, Pekarna Magdalenske Mreže in izobraževalna platforma za srednješolce – Rast.

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

foto: arhiv avtorja

foto: arhiv avtorja