Back to All Events

(Spletni) urbani sprehod Jane´s walk

V petek, 29. 5. 2020, bo na spletu objavljen letošnji virtualni urbani sprehod Jane's walk Stopinj mesta.

Globalna akcija Jane's walk se ponavadi odvija v začetku maja po vsem svetu. Različne skupine po zapuščini ameriške urbane aktivistke Jane Jacobs raziskujejo svoje bivalno okolje, opozarjajo na njegove manke in potenciale.

Priprave urbanih sprehodov se večinoma začnejo že v marcu, letošnje razmere pa so privedle do določenih prilagoditev, tako izvedbenih kot časovnih. Svetovna koordinacijska organizacija iz Toronta je preklicala letošnje izvedbe ter lokalne organizatorje_ke spodbudila k iskanju drugačnih rešitev. Zato smo se zadeve nekoliko drugače lotile tudi Stopinje mesta.

Zamislile smo si sprehod, katerega trasa presega običajno lahko in prijetno hodljive razdalje ter zaobjema mnoštvo problemov, ki jih je v sprehajalnem druženju nemogoče nasloviti. Odločile smo se, da predstavimo problematike najbolj degradirane mestne četrti Maribora – Tezna. Redko kdo, ki na Teznu ne živi, tam preživlja svoj prosti čas in redko kdo zares razmišlja o tem, v kakšnih razmerah živijo Tezenčani_ke in kakšne so njihove možnosti za kvalitetno življenje ter  razna udejstvovanja. Zato smo se odločile, da s kombinacijo posnetka in besedila le-te približamo širši publiki. Vabljene_i, da se kmalu razgledate z nami!

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže