Back to All Events

Delavnica: Poezija zatiranih

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske mreže vabijo na delavnico "Poezija zatiranih",  ki bo potekala v soboto, 14. 3. 2020, od 10.00 do 17.00 v Galeriji K18, kjer bodo inspirirane_i s konceptom “estetike zatiranih”, ki ga je v svojem poznem delu postavil pomembni brazilski dramaturg in gledališki pedagog August Boal.

Kaj lahko izrazi poezija, česar noben drug diskurz ne more? 

Kako mobilizirati njene specifične potenciale?

V sklopu programa Rezidenca Gledališče za družbene spremembe v mesecu marcu gostijo Dinka Kreha in Josipo Lulić, ki prihajata iz Centra za kazalište potlačenih - POKAZ Zagreb.

Poezija velja za “elitno” umetnost - za par excellence individualno ter individualistično kreativno prakso. Kaj pa se zgodi, če poskušamo poezijo pisati kolektivno? Je to sploh mogoče brez padca v banalnost? In, ali poezija zares lahko artikulira določeno kolektivno izkušnjo? 

Izhajamo iz trditve, da je ne zgolj vredno, ampak tudi pomembno odpreti prostore poezije za demokratično participacijo in si poskušati kolektivno prisvojiti njena sredstva. Če je gledališče po Boalu “vaja za revolucijo”, lahko tudi poezija postane gverilska akcija “miniranja” jezika, ustvarjanja vrzeli in odprtin v jezikovni stvarnosti in osvojitve novih prostorov svobode znotraj njenih okvirjev. 

Na delavnico prinesite pesem po lastni izbiri (klasično, moderno, postmoderno, sodobno, domačo, strano...) in časopisni izrezek, ki kaže na določen družbeni problem, ki ga prepoznate kot relevantnega in s katerim bi se rade_i ukvarjale_i. S pomočjo metod gledališča zatiranih, bomo brale_i in kombinirale_i, raziskovali_e različne spektre jezika ter poskušali_e ustvarjati poezijo, ki bo sočasno učinkovita kot poezija in relevantna v kontekstu boja zatiranih.

Delovni jeziki bodo slovenščina, srbohrvaščina in angleščina. Ob koncu delavnice bomo izdelale_i fanzin z našimi pesniškimi prispevki!

Zaželeni prostovoljni prispevki za izvajalko in izvajalca.

Ker je število mest na delavnici omejeno, prijave zbiramo na info@kolektiv-ziz-com.

Josipa Lulić izvaja Gledališče zatiranih od leta 1996. Gostila in vodila je številne delavnice na Hrvaškem in v tujini ter številne umetniške predstave, javne predstave Gledališča zatiranih in druge umetniške intervencije v sodelovanju z različnimi organizacijami in kolektivi. Leta 2015 je sodelovala na tečaju forumskega gledališča v Centru za gledališče zatiranih (CTO) v Riu de Janeiru v Braziliji. Je ustanovna članica POKAZ-a.

Dinko Kreho je pisatelj, literarni kritik in kulturni delavec. Je avtor treh pesniških zbirk in dveh nobelovih knjig. Bil je urednik dvomesečnika za kulturo in tekoče zadeve Zarez ter eden od voditeljev programa v literarnem klubu Booksa; trenutno je urednik pri spletni reviji Proletter. Piše za tednik Novosti, pa tudi za spletne revije booksa.hr in proletter.me. Je član POKAZ-a, s skupino sodeluje kot igralec. 

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Izvajalec: Kolektiv ZIZ

Soorganizator: Center za kazalište potlačenih - POKAZ

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.orgwww.infopeka.org.

foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže

Earlier Event: March 13
URBAN & 4 + Krokar
Later Event: March 17
Zatiranje v Gromki: Ema