Back to All Events

Silvia Amancei in Bogdan Armanu: Neljube možnosti. Skripte, scenariji in zgodbe. SABA - in pogled v prihodnost.


  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske mreže vas vabi k ogledu projekta "Kam iti? Kaj početi?", ki je nastal v okviru rezidenčnega programa SobaZaGosteMariborSprehodite se mimo Galerije K18, na kateri boste našli intervencijo romunskega umetniškega dvojca, ali obiščite spletno stran, na kateri bosta vsak teden objavljena dva nova kolaža in na koncu rezidence zaključno video delo.

"Neljube možnosti. Skripte, scenariji in zgodbe. SABA-in pogled v prihodnost." je tekoči projekt aktualnih rezidentov SobeZaGosteMaribor – Silvie Amancei in Bogdana Armanu, v okviru katerega, preko različnih medijev (besedil, risb, fotografij, kolažev in filma), ponujata naracijo, ki namiguje na pluralnost prihodnosti. Med svojo spletno rezidenco sta projektu dodala novo poglavje naslovljeno "Kam iti? Kaj početi?", ki vsebuje 3 nove intervencije: (1) vizualno podobo na fasadi Galerije K18 (na ogled do 18. 12. 2020, na Koroški cesti 18); (2) serijo šestih kolažev (po dva objavimo na teden na spletni strani www.guestroommaribor.si/); ter (3) video, ki bo objavljen na koncu rezidence (tretji teden v decembru).

Našteti segmenti projekta so med sabo povezani in obenem delujejo samostojno ter ponujajo distopično, risanki podobno, refleksijo o življenju pod vplivom kapitalizma. V zadnjih letih je ritem kolizije dogodkov akceleriral razblinjanje posameznikovaga sentimenta udobja in varnosti celo v gospodarsko superiornih družbah. Človeška psiha je prežeta z revščino, delovno odtujenostjo, terorističnimi grožnjami in političnimi nemiri, nujnimi ekološkimi ukrepi in virološkimi grožnjami ter njihovim pospešenim ritmom pojavnosti. V tem kontekstu postane smrt edina gotovost, ki nas imobilizira z njeno pretečo grožnjo.

S projektom "Kam iti? Kaj početi?" skušata umetnika predstaviti to problematiko in vzpostaviti stik z gledalcem, osveščati o stanju v naši družbi in o nevarnostih, ki lebdijo nad nami.

foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže