Back to All Events

10. Mednarodni filmski festival StopTrik


Letos poteka že 10. StopTrik… Festival je prehodil dolgo pot od projekcij, ki jih je v skvotu organizirala skupina ljubiteljic_ev filma, do štiridnevnega mednarodnega filmskega festivala, ki bo potekal med 8. in 11. 10. 2020 na različnih lokacijah po mestu.

Pekarna Magdalenske mreže vabi na praznovanje in festivalsko dogajanje, za katero so značilne s skupnostjo povezane vsebine, ki spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi. Predstavile se bodo kakovostne animacije, izbran strokovni ter pester spremljevalni program.

Letošnji program sestavljajo štirje sklopi tekmovalnega programa – 54 filmov iz 27 držav, žirija pa boste ve_i obiskovalke_ci festivala in študentska žirija. Rdeča nit osrednjega programa je »Animacija kot orožje«, ki se predstavlja v dveh projekcijah retrospektive ter nagovarja skozi predavanja, pogovore in okrogle mize. Tudi letos pripravljajo pogovore z avtoricami_ji in kuratorkami_ji, delavnico animiranega filma za otroke, delavnico stop animacije za navdušenke_ce in delavnico filmske kritike, dve razstavi in program za mlade. Tekom festivala si boste lahko ogledale_i gledališko predstavo, dneve pa skupaj z glasbeno-vizualnimi dogodki zaključimo na dvorišču Vetrinjskega dvor.

Program z opisi posameznih dogodkov je dostopen na SPLETNI STRANI.

Vsi dogodki bodo izpeljani v skladu s smernicami in priporočili NIJZ. Vsi dogodko z izjemo kotizacij za delavnice so brezplačni, število obiskovalk_cev pa bo upoštevajoč vodila NIJZ omejeno.

 

Ob snovanju letošnjega osrednjega programa je organizatorje navdihnil dokaj preprost intelektualni in umetniški eksperiment Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z (ANIMACIJA KOT OROŽJE) je Ushev imenoval najbolj smrtonosne družbene grožnje in drzno (ali morda naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu, ki povzema desetletne poskuse združevanja razmišljanja o ustvarjanju animiranega filma in kritičnega odziva, organizatorji ponazorijo vsako anti-vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z eno odlično stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom. Hkrati prosijo, da se ne strinjajte preprosto z njihovimi odločitvami, stremite k temu, da najdete protiargumente. Drznite si zastavljati vprašanja o namenu filmskih ustvarjalcev v duhu besed Amosa Vogla: Na nas je, da se naučimo razvozlati umetnikove skrivne komunikacije in opozorila (1976). Oblikujte svoje interpretacije, ki prispevajo h kritičnemu jeziku, ki ga danes tako zelo potrebujemo. Začutite podobe, ki so jih animatorji z iluzijo premaknili. Cenite umetnost, a iščite več kot umetniškost.

Več o temi lahko preberete TUKAJ.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

10. stoptrik 2020.jpg