Back to All Events

25. obletnica KC Pekarna


Kulturni center Pekarna v Mariboru letos praznuje svojo 25. obletnico. Od srede, 12.6. do nedelje, 16.6. bodo organizirani številni dogodki v sklopu dejavnosti različnih organizacij, ki delujejo v prostorih KC Pekarne.

KC Pekarna sobiva z Mariborom in Mariborčani že 25 let! Doživljala je mnoge vzpone in padce, razumevajoče in nerazumevajoče župane, pritiske in podpore javnosti... Letošnje leto bo za KC Pekarno še posebej prelomno, saj se obeta uveljavitev upravljavskega modela, ki je plod večletnega dela in usklajevanja pekarnarjev, Mestne občine Maribor in javnega zavoda MKC Maribor.

Do takrat pa vam samonikli kulturni center sredi mesta predstavlja program, ki so ga uporabniki KC Pekarna sestavili s skupnimi močmi. Za vsakogar odprtega srca se bo našlo kaj - od predstavitve mladinskih in psihosocialnih programov, kulturnih dogodkov, do programa za najmlajše.

Vabljene, vabljeni!

PROGRAM


Sreda 12. 6. 2019

20.00 // Gustaf // AGD Gustaf

Jam Session ob 25 letnici Pekarne

Tokratni Jam session ob pekarninem jubileju poziva glasbenike, ki ustvarjajo v tem samoniklem in osvobojenem prostoru ter seveda tudi vse ostale, ki si želijo zaeksperimentirati in izmenjati izkušnje na odru. Pravila ostajajo enaka. Na odru bo set bobnov, kitarski in bas ojačevalec ter mikrofon, ostala glasbila pa prihajajo na oder s svojimi lastniki.

FB: https://www.facebook.com/events/466206290854739


Petek, 14. 6. 2019

9.00-15.00 // Upravna stavba //Društvo IndiJanez

Dan odprtih vrat CENTER ŠTEKER

V okviru svetovalnice nudimo pomoč tistim, ki imajo težave na področju zasvojenosti z uporabo digitalnih tehnologij (video in računalniškimi igrami, socialnimi omrežji, igrami na srečo, spletno pornografijo, internetom na splošno…) in njihovim ključnim bližnjim.

Ob 25. obletnici KC Pekarna vabljeni na informativni pogovor s svetovalci, kjer lahko zveste več o pasteh digitalnih tehnologij, opravite informativni razgovor, če se vi ali vaši bližnji srečujete z prekomerno rabo digitalnih tehnologij in podobno.

FB: https://www.facebook.com/events/1798902673589966/

9.00-19.00 // Lubadar //Bukvarna Ciproš

Dan odprtih vrat

11.00-15.00 // Hladilnica // Slađana Matić Trstenjak v Galeriji Hladilnica

Razstava Slađane Matić Trstenjak: ODPRTI GOZD / ATELJE

Slađana Matić Trstenjak v najnovejši ustvarjalni fazi sicer nadaljuje svojo slogovno prepoznavno krajinsko motiviko v mešani tehniki na platnu, kjer se v neskončnost, iz ene slikovne površine v drugo, nizajo gozdovi, polja, gore, vodovje, oblaki itn, vendar lahko hkrati opazimo določeno spremembo tako v kompoziciji likovnih objektov kot tudi v barvni paleti, tukaj predvsem v detajlih (Zeleno drevo, Gozdno sonce, Rdeči oblak...).

Prešla je namreč od prejšnjih, bolj ali manj širokomrežastih, razsrediščenih "patchworkovskih" razporeditev v strogo centralne kompozicije, pogosto podkrepljene še z značilnimi papirnimi, porisanimi ali poslikanimi kolažnimi lističi, usmerjenimi praviloma navpično navzdol, čez spodnji rob podokvirja, kot da bi se hudourniška voda zlivala po slikovni površini z namenom odplakniti vse zlo in nečistost z obličja sveta. Tukaj lahko tudi zasledimo vsebinsko tematski povzetek umetničinih simbolnih gozdov, kjer so posamezna drevesa v bistvu personifikacije ljudi, močni temno svetli kontrasti simboli neprestanega boja med dobrim in zlom, grozeče, globoko črne silhuete hribov ali gora sence preteklosti (vojna), ki pa jih nadvladujejo s svetlobo prežarčene, pastelnokoloritne partije, popolnoma v skladu s pozitivno osebnostno naravnanostjo Slađane Matić Trstenjak, ki svoj življenjski optimizem in ljubezen do stvarstva uspešno prenaša na opazovalce svojih likovnih stvaritev.  

  • Mario Berdič, lik. kritik  

Razstava je na ogled od 25. 4. do 29. 6. 2019

14.00 // Hladilnica //Društvo Duh časa

Predstavitev projekta RSO - računalniki za socialno ogrožene in opis odprtokodnega sistema Linux Ubuntu.

15.00-19.00 // Park Pekarna // AGD Gustaf

Juhuhu! Obletnica Pekarne je tu in z njo SVEČANI GUDSTAF MARKET.

Kot ponavadi se boste družili, čvekali, popili kak čaj, sok ali pivo, prigriznili kos kruha z nadvse zdravimi namazi, ki jih bo pripravila Danijela (the one and only) in se totalno sejemsko udejstvovali. Oči boste lahko metali na stojnice in raznorazne izdelke, ki jih bodo predstavljali stari in novi razstavljalci, pospravili kako malenkost v žep (da boste doma pokazali, kje ste bili) in se naužili sonca, saj bo tokratni Gudstaf Market v parkcu v Pekarni.

Glasbene spremljave nisem naročil, ste pa absolutno vabljeni, da prinesete svoje inštrumente in si date duška v senci dreves.

FB: https://www.facebook.com/events/1992151070891445/

16.00-19.00 // Lubadar // Produkcijski atelje Horton

Popoldne odprtih vrat

17.00-17.30 // MC // Društvo IndiJanez

ČRNO BELO – lutkovna predstava za otroke (3+) v izvedbi Lutkovne skupine IndiJanez

Družina srečno živi v svojem belem svetu, zaščitena pred vsem tujim, črnim, česar se boji. Nekega lepega belega dne v njihov dom vstopi mačkon, ki je seveda črn. In njihova življenja se spremenijo. Spoznajte, kako.

ZASEDBA: Petra Kavaš, Ramiz Derlić, Nina Derlić Tichy, Sara Karin, Nejc Kovač in Nina Šulin.

Lutkovna predstava Črno belo je nastala po avtorski slikanici Žige X. Gombača z istim naslovom. V literarni predlogi se avtor preizprašuje o tem, kako lahko nekaj neznanega, neizrekljivega, strašljivega in nepojmljivega, ne le sprejmemo v svoje življenje, ampak ga s tem predvsem bogatimo. Sprejemanje drugačnosti se ne izreka le na nivoju ljudi, ampak je preneseno na celotno življenje in razmišljanje.

FB: https://www.facebook.com/events/1705951042840614/

18.00 // Park KC Pekarna // Pekarna Magdalenske mreže

Zaključno srečanje prostovoljk_cev MISC INFOPEKA s podelitvijo potrdil o uspešno opravljenem “Prostovoljskem delu mladih za mlade v šolskem letu 2018/2019”.

18.00 // Dvorišče // Pingo

Intervencija ČRNA MEJA na dvorišču Pekarne.

Intervencija bo trajala do nedelje.

18.00 // Hladilnica // Društvo Duh časa

Projekcija dokumentarnega filma Moving forward Zeitgeist

19.00 // CSC MB // CSC MB

Vibracijsko čiščenje Pekarne (San Ashke Nai)

20.00 // Gustaf // AGD Gustaf & nastopajoči

Koncerti: MARKO BRECELJ, V OKOVIH, MUŠKAT HAMBURG, LINK DER WASSER

Vstop s prispevki

FB: https://www.facebook.com/events/411228479726732/

20.00 // Hladilnica // Društvo Duh časa

Jam session

22.00-24.00 // MC // Društvo IndiJanez & nastopajoči

Koncerti: MADAM BRUMOWSKI, RITEM SEKTA

Prost vstop!

FB: https://www.facebook.com/events/2394825937397076/

00.00 // MC // Društvo IndiJanez

MC AFTERPARTY

DJ Bezo vas bo malo zezo. Afterparty bo malo bolj na hard. In okoli tega.


Sobota, 15. 6. 2019

9.00-19.00 // Lubadar // Bukvarna Ciproš

Dan odprtih vrat

16:00 - 19:00 // Park Pekarna // AGD Gustaf

Piknik z živo akustično glasbo: Aku-Stik , Hinko Marija, DjemBabe

18.00-22.00 // Hladilnica // Slađana Matić Trstenjak v Galeriji Hladilnica

Razstava Slađane Matić Trstenjak: ODPRTI GOZD / ATELJE

Razstava je na ogled od 25. 4. do 29. 6. 2019

19:00 // CSC MB // CSC MB

Potopis od trave do LSD-ja in nazaj (E. J. Grass)

Hladilnica // Društvo Duh časa

Nastop pesniške skupine Slam zverine, zvečer - Beno Soršak- Electric boogie, gost Igor Bezget in še kdo.

Odprti Jam session.


Nedelja, 16. 6. 2019

9.00-19.00 // Lubadar // Bukvarna Ciproš

Dan odprtih vrat

16.00-19.00 // Park Pekarna // Društvo Center za pomoč mladim

IGRIVO POPOLDNE za otroke, mlade, starše, mimoidoče. Na voljo bodo družabne in namizne igre, gibalne in spretnostne igre (hodulje, timske ''smučke'').


Earlier Event: April 12
PULL UP the PARTY