Back to All Events

Veganska večerjica: predavanje »Konstrukt Drugega - Kaj se lahko naučimo od Frankensteinove pošasti?«

  • MISC Infopeka 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

ZaŽivali! in Pekarna Magdalenske mreže vas v četrtek, 19. 12. 2019, ob 19.30 vabimo na Vegansko večerjico (MISC INFOPEKA, Kulturni center Pekarna). Tokrat bomo prisluhnile_i predavanju Maxa o »Konstruktu Drugega - Kaj se lahko naučimo od Frankensteinove pošasti?«.

Odnos človeka do drugih živali je precej ambivalenten. Sodobne raziskave kažejo, da imajo živali kompleksna čustva, družbeno organiziranost in medsebojne odnose prav tako kot ljudje. Ne glede na to, ljudje na industrializiran način koljejo, mučijo in na koncu použijejo njihova telesa in proizvode.

Zakaj se človeška empatija pogosto ustavi pri živalih? Da bi lahko odgovorile_i na to vprašanje, moramo najprej razumeti, kako smo ljudje skonsturirali svojo nadvlado nad drugimi vrstami in kako to vpliva na odnose med ljudmi samimi. Pobliže bomo pogledale konstrukt živali kot »drugega« in kako je ta podoben ostalim oblikam diskriminacije kot so rasizem, seksizem in antisemitizem. Pri tem si bomo pomagale_i z romanom Mary Shelley »Frankenstein ali moderni Prometej"« ki nudi zanimive uvide v oblikovanje »drugega«.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vabljene_i!

Lokacija je dostopna težko gibljivim osebam.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.