Back to All Events

KINO! 39 in opus kratkih filmov Jelene Gavrilović

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kino! in Pekarna Magdalenske mreže vabita v četrtek, 28. 11. 2019, ob 18:00 v Galerijo K18 na predstavitev 39. številke revije za film in filmsko KINO!.

Predstavitev bo osredotočena na filmsko produkcijo mlade srbske režiserke Jelene Gavrilović, o njenem delu pa bosta predavala Matic Majcen (Trk diskretne avtentičnosti in glorifikacije mladosti v kratkih igranih filmih Jelene Gavrilović) in Veronika Zakonjšek (Kje ste, punce?).

Ob koncu si bomo ogledali štiri avtoričine kratke filme: Kje ste, fantje (Momci, gde ste, Jelena Gavrilović, 2012, igrani, 11′), Nisem tvoj prijatelj (Ja nisam tvoj drug, Jelena Gavrilović, 2013, igrani, 19'), Vedno več stvari prihaja (Sve je više stvari koje dolaze, Jelana Gavrilović, 2015, igrani, 23') in Nikogar ni (Nikog nema, Jelena Gavrilović, 2017, igrani, 20').

Program:

  • 18:00 Maja Krajnc, odg. ur. revije KINO!, predsednica Društva KINO! in snovalka/mentorica Ostrenja pogleda: Predstavitev Društva za širjenje filmske kulture KINO!, revijalne in knjižne produkcije ter izobraževalnega programa Ostrenje pogleda

  • 18:15 Matic Majcen: Trk diskretne avtentičnosti in glorifikacije mladosti v kratkih igranih filmih Jelene Gavrilović
    Srbska režiserka Jelena Gavrilović je v kratkih igranih filmih med letoma 2012 in 2017 kljub svoji mladosti dosegla impresivno raven ustvarjalne zrelosti. Objekt njenega raziskovanja so življenja mladih v urbanem okolju, režiserka pa jih portretira s kombinacijo dokumentaristične spoštljivosti in estetiziranega poveličevanja mladih protagonistov.
    »Večna tema odraščanja pri Gavrilović postane osrednje gonilo drame, ki je režiserka nikoli ne eksploatira v narativne namene, temveč iz tega motiva izpelje glorifikacijo prikupne izgubljenosti, melanholije in naivne samozavesti, ki jo izražajo njeni subjekti. Ni dvoma, da svoje mlade protagoniste naravnost obožuje – v njih vidi neskončno lepoto, nedolžnost, nekakšno ujetost, iz katere izhaja veličastnost iskanja njihove svobode. Prav zato je tako pomembno, da jim izkazuje največje možno spoštovanje, kar pa ima tudi velike posledice za estetsko in pripovedno plat njenega ustvarjanja.« (Majcen v KINU! 39)

  • 19:00 Veronika Zakonjšek: Kje ste, punce?
    Jelena Gavrilović se je v zadnjih letih vzpostavila kot prodoren in prepoznaven avtorski glas mlade generacije srbskih filmskih ustvarjalk. Med drugim predvsem zato, ker v moško dominirani svet povojnega Balkana drzno postavlja dekleta na prelomu vstopa v svet odraslih, ki s svojo prezenco, telesno kompozicijo, gibanjem in umeščenostjo v prostor jasno in brezkompromisno izražajo svojo (žensko) subjektiviteto.

    »Protagonistke Jelene Gavrilović se neutrudno borijo proti patriarhalnemu kolesju sodobne družbe in finančnim preprekam, ki jih držijo v krempljih odvisnosti od staršev in okolice. Z naturalističnim, haptičnim pristopom, ki fokus ohranja na bližnjih planih njihovih teles, pogledov, nasmehov, kretenj in gibov, se Gavrilovićeva drži zaprtih prostorov, naturalistične svetlobe in diegetičnih zvokov okolice – v popolnem nasprotju z glasbenimi videospoti, ki predstavljajo drugi pol njene dinamične filmografije. Tam kadri, nasprotno, svobodno dihajo v širokih planih, medtem ko ženska telesa energično in odločno zasedajo prostor, ki jih obdaja.« (Zakonjšek v KINU! 39)

  • 20:00 Filmski program
    Kje ste, fantje (Momci, gde ste, Jelena Gavrilović, 2012, igrani, 11′)
    Nisem tvoj prijatelj (Ja nisam tvoj drug, Jelena Gavrilović, 2013, igrani, 19')
    Vedno več stvari prihaja (Sve je više stvari koje dolaze, Jelana Gavrilović, 2015, igrani, 23')
    Nikogar ni (Nikog nema, Jelena Gavrilović, 2017, igrani, 20')
    Na ta dan si lahko zagotovite KINO! in določene knjige po znatno znižani ceni.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

foto: Pekarna Magdalenske Mreže

foto: Pekarna Magdalenske Mreže

Earlier Event: November 27
Koncert: Harmelogic duo