Back to All Events

Filmopeka: Kdo varuje Varuhe

  • MISC Infopeka 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske te vabijo, da se jim pridružiš v petek, 29. 11. 2019, ob 19:00, v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i film Varuhi v režiji Zacka Snyderja. Film bo uvedel filmski kritik Igor Harb, po filmu pa bo sledila diskusija. Ogled filma je brezplačen.

 

Varuhi (Watchmen, Zack Snyder, 2h 42min) 

Leta 2005 je ameriška revija Time objavila lestvico 100 najboljših romanov objavljenih v osemdesetih letih obstoja revije. Na precejšnje presenečenje mnogih je ta seznam vključeval tudi risoroman Varuhi (Watchmen), ki sta ga leta 1986 napisala in narisala Alan Moore in Dave Gibbons. Zgodba je postavljena v alternativno resničnost osemdesetih, kjer so maskirani borci za pravico (in en superjunak) pomemben del boja proti kriminalu, ZDA pa že šesti mandat vodi Richard Nixon. Risoroman dekonstruira mita superjunakov in ameriške politike, skozi spretno in premišljeno uporabo stripovskega medija pa ponudi literarni presežek. Zgodbo nepričakovano fascinantno nadaljuje serija Varuhi, ki je trenutno na HBOju, in kjer so dogodki postavljeni v leto 2019. Na tokratni Filmopeki pa si bomo ogledale_i filmsko priredbo, ki je nastala desetletje nazaj v režiji Zacka Snyderja. Ta film je najbrž najbolj možna verna adaptacija stripa, ogledale_i pa si bomo t.i. ultimativno različico, ki v filmsko zgodbo vključi še piratsko animacijo.

 

Predavatelj Igor Harb je filmski kritik Vikenda, priloge Dela in Slovenskih novic, in soavtor YouTube kanala harb2harb.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

 

Več: http://www.infopeka.org/web/?p=69986

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

 
WATCHMEN FILMOPEKA.jpg