Poročilo s tiskovne konference z dne, 26. 8. 2016

Smo tik pred pričetkom tretje skupne edicije združenih festivalov Performa in Platforma sodobnega plesa, ki s so-kuriranjem in programskimi perspektivami, iščeta tematske, programske in tudi organizacijske modele, ki bi pomagali pri razvoju, ali vsaj ohranitvi tistih performativnih praks, ki pri nas še vedno, zaradi različnih razlogov ostajajo na margini. Tokratni tematski fokus je PREPROSTOST, ki nas poskuša opomniti na vrednoto življenja po načelu preprostosti in tudi tistih umetniških praks, ki h preprostosti stremijo iz različnih vidikov. Bodisi v izboru gibalnega materiala, tematskega fokusa, čistosti ideje ali sporočila.

Jasmina Založnik, umetniška vodja Performe, je povedala: Tako kot v preteklih dveh edicijah, tudi letos v središče postavljamo temo, za katero menimo, da potrebuje večjo pozornost. Tema preprostosti osvetljuje tisto bistvo, na katerega zaradi pritiska kapitalizma pogosto pozabljamo. Kako doseči bistvo in esenco misli, delovanja, kreacije, odnosov, življenja? Preprostost je tista, iz katere je vzniknila Platforma sodobnega plesa pred desetimi leti.

Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa, je povedala: Platforma je nastala po zelo preprostem modelu iz izobraževalne strukture delovanja Plesne izbe Maribor.  V desetih letih je prešla mnoge faze, od sodelovanja z EU projektom Modul-dance, z Evropsko prestolnico kulture 2012 do sedanjega sodelovanja s festivalom Performa. S tem namenom smo letos k sodelovanju povabili ustvarjalce, ki so povezani s Plesno izbo Maribor (Sebastijan Geč; Jasmina Križaj, April Veselko, Maja Lamovšek, Dalanda Diallo; Tina Valentan, Anja Bornšek, Andreja Podrzavnik).

Jasmina Založnik je povedala: Tudi letos ohranjamo nekatere modele in formate, ki smo jih uspešno vzpostavili v preteklih letih. To sta: 2 premieri, od katerih je ena skupna festivalska produkcija (med MKC Maribor in Plesno izbo Maribor) v izvedbi Jasmine Založnik in Darka Dragičevića Jecljam z veseljem in premiera plesne predstave Na vseh štirih, v katerih nastopajo plesalke Plesne izbe Maribor v koreografiji Dalando Diallo. Prav tako so že vzpostavljena sodelovanja z radiom Maribor: radijska tribuna posvečena deseti obletnici Platforme, TV omizje na temo preprostosti v sodelovanju z RTV Slovenija – TV Maribor), umetniški laboratorij, namenjen izmenjavi znanj med ustvarjalci ter sodelovanje z JSKD z gostovanjem nagrajene plesne predstave avtorja Žigana Kranjčana.

Mojca Kasjak je izpostavila še javno razpravo: (Ne)formalne oblike izobraževanja na področju sodobnega plesa in performativnih praks doma in v tujini, ki se bo odvijala na Prvem odru, v sodelovanju s Prvo Gimnazijo in DSPS - Gibanica 2017. Ponosni smo, da letošnji zaključek predstavlja sodelovanje treh festivalov: Poletnega lutkovnega pristana, Performe in Platforme s predstavo madžarskega umetnika Ferenca Fecherja Morgan in Freeman, ki bo na sporedu 4.9. ob 20:00 v LGM, v katerem se prepletajo plesne, performativne in lutkarske prvine.

Sodelovanje med MKC Maribor in Plesno izbo Maribor je poskus trajnega in enakopravnega partnerskega sodelovanja med javnim zavodom in nevladno organizacijo. S festivalom ustvarjamo trajnostno umetniško platformo tudi s povezovanjem s številnimi koproducenti in partnerji: LGM, SNG, GT22, Narodni dom, Prvi oder, Prva gimnazija, ZAIK, DUM. Pomemben člen povezovanja pa predstavljajo urbane koreografije v centru mesta (Mateja Bučar z Zeleno mizo in Sebastijan Geč s intimnimi performansi Kaj te zijaš?)