Festivalska sreda na Grajskem trgu


LEDENO MRZLA SREDA NA GRAJSKEM TRGU V ZNAMENJU KNJIŽNEGA SEJMA IN VEČERNEGA BRANJA ŠTIRIH MARIBORSKIH LITERATOV

Nihče ni pričakoval tako mrzlega in vetrovnega jutra, v katerem so svoje stojnice postavljali založniki in prodajalci na Grajskem trgu. Kljub izredno močnemu vetru, s katerim so se borili malodane kot na vojaški fronti, so nekateri med njimi vztrajali vse do 17.00, ko se je zvrstil zadnji dogodek na prostem. 

Pohvaliti velja tudi ustvarjalce, ki so več kot odlično izpeljali svoj program in obiskovalce, zlasti vrtce, ki so kljub slabemu vremenu vztrajali pred odrom. Jerca Cvetko je med 10. in 12. uro s pomočjo japonskega gledališča kamišibaj uprizorila kar nekaj pravljic, otroci pa so oboroženi z odejami in mehkimi blazinami prisluhnili pravljici o ovčki Olgi, ki je s svojo volno omogočila topel spanec številnim živalim. Ob 10.30 pa je igralec in animator Elvis Berljak s Slomškovega trga popeljal skupino otrok na prav posebni sprehod po centru mesta – obiskali so namreč razstavo ilustracij iz slikanice Slon Stane avtorice Manice K. Musil. Pred vsakim plakatom so otroci prisluhnili nadaljevanju zgodbe o slončku in mravljici ter na koncu osvojili nauk, da je zelo pomembno prijateljem prisluhniti tudi takrat, ko niso pravljični junaki in ko so tako majhni, da jih nihče ne sliši. 

Ob 12.00 sta na oder Grajskega trga stopila pesnica in pevka Katarina Juvančič in kitarist Dejan Lapanja, ki sta nas popeljala v svet aleksandrink, trdega življenja v tujini in raznih mitoloških junakov iz ljudskega sporočila. Subtilni glas Juvančičeve je v vsaki pesmi še potenciral izkušnjo mističnosti in dodal pristnemu doživetju naših prednikov še večjo globino, medtem ko je Lapanja s svojim glasom in kitarskim ritmom zaokrožil unikatno glasbeno izkušnjo in jo ustrezno prizemljil. Po koncertu, ki nam bo še dolgo časa ostal v spominu, so oder Grajskega trga zavzeli dijaki Srednje ekonomske šole v Mariboru, III. gimnazije Maribor in Prve gimnazije Maribor, ki so prebrali svoja literarna dela in jih pospremili z glasbenimi in plesnimi vložki. Ustvarili so razgibano zabavo, da je že samo pogled na njih pogrel marsikaterega mimoidočega. Podobno je uspelo tudi kantavtorju Barryju Yurmanu s svojim nastopom, po zaključku katerega so oder Grajskega trga kot zadnji zasedli pesniki Tonja Jelen, Gregor Lozar, Nina Medved, Jan Šmarčan, Marija Švajncer in Milan Novak, ki so prebrali kratke, a srce parajoče pesmi na temo migracij in beguncev ter predstavili že drugi zbornik Zemljepesništvo, ki je nastal kot nadaljevanje obeležitve svetovnega dneva poezije in boja proti rasni diskriminaciji. 

V Studiu RTV SLO – RC Maribor pa smo posneli osrednji strokovni dogodek letošnjega festivala: pogovorno TV oddajo z naslovom MESTO V LITERATURI – MARIBOR GLAVNI JUNAK, ki je doživela premierno predvajanje 22.4. ob 21.00, ponovitev pa 23.4. ob 17.25 na sporedu Televizije Maribor. Še vedno jo lahko pogledate v spletnem arhivu oddaj Televizije Maribor. V njej so gostje Avgust Demšar, Nataša Kramberger, dr. Miran Štuhec in Tone Partljič razpravljali o osrednji temi festivala in pojasnili zakaj ni vseeno iz katerega predela Maribora je protagonist zgodbe doma in zakaj starejši pisci vidijo Maribor precej drugače kot pisci srednje generacije ali še mlajši ustvarjalci, ki se bolj zavedajo vpliva globalizacije. Izvedeli smo tudi marsikaj o tem, zakaj se kljub obisku drugih evropskih mest in prestolnic gostje še vedno najraje vračajo v Maribor in katero knjižno delo jih je najbolj spodbudilo k obisku kakšnega mesta v tujini. 

Fotografije: Boštjan Lah