Festivalska sobota


SOBOTA V ZNAMENJU 17. PESNIŠKEGA TURNIRJA ZALOŽBE PIVEC ZA NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2017«

Večji del festivala 20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017 je za nami, ostaja nam še manjši zalogaj, ki se bo iztekel do nedelje. Festival je letos doživel že nekaj svojih vrhuncev, še eden pa bo prav v soboto, saj bo v večernih urah potekal že tradicionalni pesniški turnir, na katerem bo založba Pivec že 17. zapored podelila naziv viteza oz. vitezinje. Pa začnimo od začetka.

Otroci bodo na svoj račun znova prišli ob 10.30, ko se bodo s Slonom Stanetom in Elvisom Berljakom lahko sprehodili po ulični razstavi ilustracij iz slikanice Slon Stane avtorice Manice K. Musil. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

Čitalnica na dvorišču bo kot vedno odprla svoja vrata istočasno s knjižnim sejmom. Tudi tokrat boste do 13.00 lahko prebirali in menjali knjige ter prisluhnili pravljicam. Ob 11.00 bodo otroci lahko poglabljali svoja doživetja in igro skozi Igraraje – za kaj točno bo šlo pa se lahko prepričate, če obiščete atrij Vetrinjskega dvora. Ob 12.00 pa bo čitalnico na prostem obiskal Esad Babačić, ki bo predstavil svojo rimanko za otroke z naslovom Kiti plavajo počasi. V tej zanimivi dvojezični knjigi srečamo kita, ki je tako neznansko velikanski, da je sebi in drugim v napoto. Pogovor s pesnikom in novinarjem bo poučen tudi za odrasle. V popoldanskih urah (15.00-18.00) pa bodo otroci v sklopu ustvarjalne delavnice lahko izdelali lutke zaljubljenega kita. Ob 16.00 prideta na obisk v čitalnico češka ilustratorka Galina Miklínová, avtorica ilustracij zabavne in napete serije knjig o lihožercih pisatelja Pavla Šruta, ter prevajalec Peter Kuhar, ki nas bosta popeljala v svet knjige o bitjih, ki jedo štumfe. Po prebranem odlomku bo z Galino potekala tudi ustvarjalna delavnica, ki bo primerna za otroke od 4. do 12. leta starosti. Ob 18.00 pa bo v čitalnici potekala gledališka predstava Sneguljčica dramske skupine OŠ Bojana Ilicha.

Knjižni sejem bo kot običajno sprejel obiskovalce ob 10.00. Program na Grajskem trgu pa se bo tokrat začel ob 11.00 z mini koncertom lutkarice in pevke Nike Solce, ki bo predstavila njeno novo ploščo Nesem sončnico na rami, na kateri je uglasbila poezijo Srečka Kosovela in jo priredila za otroke. Koncert, na katerem bo Niko Solce tokrat spremljal kitarist, je primeren za vse generacije.

Ob 12.00 nas bo na odru Grajskega trga s svojim nastopom razveselil kantavtor Andrej Guček, pevec pri folk-rock skupini Hiša, s katero je objavil trinajst plošč in prejel nekaj prestižnih slovenskih glasbenih nagrad. Kot samostojni kantavtor je objavil dve plošči, ki se odlikujeta po melodični glasbi in poetičnih besedilih. Tokrat bo predstavil ploščo Delta.

Ob 14.00 bo na Grajskem trgu znova odprti oder za založbe. Tokrat bo Ana Koritnik predstavila svojo knjigo Beysonova in Yarina usoda, begunska zgodba dveh otrok, ki pripoveduje o usodi dveh izgubljenih otrok, ki sta morala zbežati iz domovine. Pogovor bo vodila Tonja Jelen.

Ob 16.00 se bo na odru Grajskega trga predstavil še en zanimiv kantavtor: Andrej Vilčnik je del akustičnega dua Fox and the Poor Guy, v zadnjem času pa se posveča kantavtorstvu. Njegove pesmi prenašajo osebno izpovedna in družbenokritična sporočila.

Ob 19.00 pa sledi dogodek, na katerega pesniški sladokusci čakajo že celo leto. V Kazinski dvorani SNG Maribor se bo namreč odvil 17. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2017«. Po dveh polfinalnih turnirjih v Trstu in Lendavi se je v finale pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Finalisti in finalistke so Jože Brenčič, Zalka Drglin, Aleš Jelenko, Janko Keček ml., Majda Kočar, Milan Novak, Denis Škofič, Veronika Šoster, Kaja Teržan, Glorjana Veber, Helena Zemljič in Milan Žniderič. Pesniški gost bo lanskoletni vitez poezije Dejan Koban, glasbena gosta pa Vasko Atanasovski in Dejan Lapanja, dogodek bosta povezovala Norma Bale in Nino Flisar. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo, nagrado občinstva pa bo podelila Zora A. Jurič, pobudnica Pesniškega turnirja. Vstopnina je 5 evrov, za kar v dar dobite pesniško zbirko Založbe Pivec in zbornik s pesmimi finalistov. Vabljeni torej v SNG Maribor, kjer boste lahko glasovali za svojega favorita in preživeli večer v družbi odličnih pesnikov …

Tisti, ki boste ostali doma, pa boste ob 21.00 lahko prisluhnili osrednjemu strokovnemu dogodku festivali, in sicer pogovorni oddaji Dober večer – Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2017 , ki bo na programu Televizije Maribor potekala na temo Mesta v literaturi – Maribor kot glavni junak, kar je tudi osrednja tema pričujočega festivala. Pomembni gosti, pisatelji in strokovnjaki, ki bodo spregovorili o osrednji temi z moderatorjem dr. Zoranom Medvedom, so Tone Partljič, Nataša Kramberger, Avgust Demšar in dr. Miran Štuhec.

Se vidimo na predzadnjem dnevu, ki bo zaradi številnih dogodkov kar nekoliko prekratek ...