Festivalski četrtek


TRETJI DAN FESTIVALA V ZNAMENJU DRAGA JANČARJA IN VEČERA SLAM POEZIJE

Stojnice knjižnega sejma bodo znova zaživele med 10. in 19. uro, ko boste lahko prebrskali po ugodni ponudbi novih in starih knjig, medtem ko se bo otroški program na Grajskem trgu začel ob 10.00 z ulično razstavo izbranih stripovskih ilustracij iz knjige Velike misli malega muca, 100 izrekov iz vseh vetrov Marjana Mančka, avtorja približno 50 avtorskih slikanic in stripov. Razstava bo na ogled do nedelje, 23. aprila. Ob 10.30 se boste ponovno lahko odpravili na pravljični sprehod s slonom Stanetom, ki bo svoj obhod po ilustracijah iz slikanice Slon Stane Manice K. Musil začel pri pitniku na Slomškovem trgu in ga začinil z duhovitim pripovedovanjem Elvisa Berljaka.

Med 10.00 in 13.00 se lahko znova razvajate v atriju Vetrinjskega dvora, kjer boste v okviru Čitalnice na dvorišču lahko prebirali knjige s knjižnih polic, menjali svoje stare knjige za kakšno drugo in prisluhnili pravljicam. Ob 11.30 boste obiskovalci Čitalnice ustvarili svojevrstni črkotisk v skupinski delavnici izdelovanja plakata. Čitalnica bo popoldan odprta med 15.00 in 19.00.

Ob 11.00 bodo na svoj račun prišli petošolci, saj bo tokratni Kulturni dnevnik, katerega gost bo priznani pesnik Andrej Rozman Roza, primeren prav zanje. Na odru knjižnega sejma, ki stoji na Grajskem trgu bo Roza prvi skupini obiskovalcev predstavil svoje pesmi iz knjige Mali rimski cirkus, jim pripovedoval pravljico in zastavil nekaj ugank. Posebnost Kulturnega dnevnika, ki že deveto leto povezuje kulturno in umetniško produkcijo mariborskih organizacij v celostno abonmajsko obliko je, da se udeleženci programa v živo srečujejo z ustvarjalci, obiskujejo kulturne ustanove in umetniške dogodke ter tako spoznajo poklice v umetnosti in kulturi, procese nastajanja predstav ter delovanje kulturnih ustanov. V drugem delu nastopa, ki bo potekal ob 12.00 prav tako na Grajskem trgu, bo Andrej Rozman Roza predstavil pesmi iz knjige Pesmi iz rimogojnice, ki se tako po kakovosti kot tudi priljubljenosti uvrščajo v sam vrh slovenskega pesništva za otroke in mladino.

Poučen program za najstnike bo ob 11.00 potekal tudi na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše, kjer se bodo starejši od šestnajst lahko pogovarjali z Blažko Müller Pograjc, prevajalko romana Za starejše od šestnajst uveljavljene portugalske avtorice Ane Saldanhe, ter Barbaro Pregelj, urednico pri založbi Malinc. Pogovor na temo ljubezni, spolnosti, odnosov in težav, ki jih imajo najstniki, bo vodila Simona Kopinšek.

Ob 12.30 vas bosta na odru knjižnega sejma pričakala brata Drajnarjuva vampa, harmonikar Jernej in pianist Tomaž Hostnik, letošnja zmagovalca festivala Kantfest v Rušah, ki sta s prvencem Je pri nas od nekdaj znano poskrbela za eno od lepših presenečenj na domači glasbeni sceni. Za zanimivim glasbenim nastopom pa bo ob 14.00 oder zavzela pisateljica Milena Miklavčič, ki bo v sklopu dogajanja Založbe se predstavljajo spregovorila o svoji knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki predstavlja mešanico bistroumne etnološke raziskave in zgodovinske analize, posvečeno intimnemu življenju Slovencev. Z avtorico se bo pogovarjala Petra Bauman.

Ob 15.00 bo na Grajskem trgu znova potekal srednješolski literarno-glasbeni maraton, ki se ga bodo tokrat udeležili dijakinje Srednje zdravstvene šole in kozmetične šole Maribor (Eva Teršek in Tina Krčovnik) ter II. gimnazija Maribor (Kaja Božnik, Monika Kos, Lea Diana Dajčman, Lara Šalamun, Zala Kralj in Darina Cveteržnik). Nastopili bodo tudi dijaki Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše, nagrajenca šolskega literarnega natečaja Rebeka Pignar in Klemen Rola ter člani zasedbe GSKŠ Ruše Rok Podlesnik, Matic Dolinšek, Simon Marčič, Val Šenekar in Aleksandra Džolev.

Ob 15.30 boste na Filozofski fakulteti v Mariboru, v predavalnici 0.2 lahko prisluhnili prevodom baskovske književnosti. Na dogodku bodo prevajalke Marjeta Drobnič, Barbara Pregelj, Urša Geršak in Marjeta Prelesnik Drozg predstavile svoje prevode baskovskih avtorjev Bernarda Atxage, Kirmena Uribeja, Mariasun Landa, Josebe Sarrionandia, Juana Kruza Igerabideja in Arantxe Arretabizcaya, katerim bo sledila diskusija o posebnostih prevajanja majhnih in manjšinskih jezikov.

Razigrano vzdušje na Grajskem trgu bo ob 16.00 nadaljeval mladi kantavtor Anžej Vodušek v okviru dogodkov Kantovanje v gosteh.

Ob 18.00 bo v mariborski Literarni hiši potekala predstavitev udeležencev literarne delavnice za starejše avtorje pri mariborski literarni družbi, ki letos beleži že petindvajset let, odkar jo je prevzel mentor Marjan Pungartnik in iz krožka napravil delavnico s širokim programom delovanja ter izobraževanja.

Največja dogodka dneva se obetata v večernih urah. Ob 19.00 bo v veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor potekala literarna postaja z osrednjim gostom festivala 20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Dragom Jančarjem. Njegov najnovejši roman In ljubezen tudi, ki je v aprilu izšel pri založbi Beletrina, je podobno kot večina njegovih prejšnjih romanov postavljen v Maribor in na Pohorje. Gre za zgodbo o ljubezni in sovraštvu, o žrtvah, rabljih in vojni ter seveda o mestu, ki daje živahno kuliso temu dogajanju in ki stoji na robu dveh svetov. Avtor bo svoj roman premierno predstavil prav v Mariboru. Pogovoru, ki ga bo vodila Zora A. Jurič, se bo pridružil tudi urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Ana Bezjak in Sebastijan Duh.

Po dogodku z Dragom Jančarjem, ki ga mimogrede nikakor ne smete zamuditi, vas v Vetrinjskem dvoru pričakujemo na dvanajstem mariborskem večeru slam poezije, ki se prične ob 20.00. “Ožuljeni jezik” bo izjemoma vključeval tudi tematski krog netekmovalnega značaja s pesmimi na temo Maribora, na njem pa bodo nastopili Nina Medved, Tonja Jelen, Gregor Lozar, Anka Vidmar, Petra Kokol in drugi. Gost dogodka bo pesnik in prevajalec Peter Semolič, avtor dvanajstih samostojnih pesniških zbirk, ki ob poeziji piše tudi prozo, radijske igre ter esejistične in publicistične članke. Ali se bo preizkusil tudi v slamu? Vabljeni torej v Vetrinjski dvor, da si tudi sami ožulite jezik, saj imajo nastopajoči prost vstop (vstopnina za obiskovalce znaša 3 evre). Nedvomno nas čaka razburljiv dan z veliko odlične književnosti in glasbe!