Napoved za četrtek, 23. aprila 2015


18. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

 

Dnevi hitro bežijo in pred nami je že četrtek, 23. 4. – SVETOVNI DAN KNJIGE

Predstavnice humanitarnega združenja Inner Wheel klub Maribor bodo ob 10. uri obiskale Zavod Naprej, Center za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor ter jim podarile knjige in prijazne besede.

Knjižni sejem na Grajskem trgu vabi tudi danes s svojo izjemno ponudbo med 10. in 19. uro.

Ob 10. uri na Grajskem trgu ponovno pripravljamo nekaj za naše najmlajše. Tokrat bo Robert Kereži izvedel pravljičarski nastop z naslovom Minipravljice za Minigospodične in Minigospodiče.

Med 10. –12. uro vabi Čitalnica na dvorišču v atrij Vetrinjskega dvora na ustvarjalni delavnici pod milim nebom Knjiga skrivalnic iz papirnatih vrečk in Knjižni obtežilnik, v menjalnico knjig Knjižna bolha ter na bralno plažo Bolje branje kot nerganje.

Ob 11:15 vas vabimo Na rdečo raketo z Matjažem Pikalom v amfiteater Druge gimnazije Maribor, kjer bo Matjaž na zanimiv način predstavil svojo novo knjigo, po kateri je posnet tudi mladinski film. S pisateljem se bo pogovarjala Simona Kopinšek.

Sedaj pa ponovno nekaj sproščujočega, ob 12. uri bo na Grajskem trgu nastopil pesnik, kantavtor, ustanovitelj skupine Kladivo, konj & voda, Dani Bedrač. Prisluhnite mu…

Na Odprtem literarnem mikrofonu bodo ob 13. uri na Grajskem trgu nastopili literati Aleš Jelenko, Roman Brcar terMara Radmilović.

Čitalnica na dvorišču vabi tudi popoldan, med 15. –18. uro v atrij Vetrinjskega dvora na ustvarjalni delavnici pod milim nebom Knjiga skrivalnic iz papirnatih vrečk in Knjižni obtežilnik, na menjalnico knjig Knjižna bolha ter na prebiranje knjig na bralno plažo Bolje branje kot nerganje. Ob 17. uri pa vabimo tudi na šolsko kulturno produkcijo Predstava nas zabava.

Ob 15. in ob 18. uri vabimo v Narodni dom Maribor na predpremiero in premiero gledališke predstave avtorja ter režiserjaRoka Vilčnika: Poslušaš srce ali glasbo? Igrata Barbara Mrak in Denis Horvat. Vstopnina je samo 5 €.

Ob 16. uri ponovno vabi Literarno preročišče na Grajski trg, kjer vam bo Sabina Hvastija prerokovala usodo iz čisto posebnih kart.

Sedaj pa se napotimo še v Hišo vseh generacij v Zgornji Kungoti, kjer bo ob 17. uri potekal Bralni krožek s Tomom Podstenškom, dogodek vodi Maja Kolmanič.

Pa še nekaj na temo kultnega, ob 18. uri v Umetnostni galeriji Maribor, bo Vesna Vuk Godina izvedla predavanje z naslovom KULTNE KNJIGE V ČASU HEROJEV. Predavanje povezuje kultne knjige, ki so v fokusu 18. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in razstavo Naši heroji, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor.

Sedaj pa je pred nami že osrednji dogodek današnjega dne, ob 19. uri v klubu KGB - Literarni večer mariborskih literatov ob svetovnem dnevu knjige 2015 s koncertom zasedbe Kontrabant. Nastopili bodo Robert Titan Felix, Nežka Struc, Tomo Podstenšek, Miroslav Slana – Miros, Aleš Jelenko, Gregor Lozar, Rok Vilčnik, Jan Šmarčan, Dominika Portić, Petra Kolmančič, Zdravko Kokanović – Koki, Sabinca Hvastija, Petra Bauman, Kristina Kočan, Željko Perović, Tonja Jelen, Jože Kos Sine, Tone Dodlek, Ljubica Ribić, Milan Novak, Breda Slavinec, Mojca Župančič, Novak R. Jerinić, Anka Vidmar, Marisa Višnić, Dani Bedrač, Alenka Kveder in drugi, vodi Nino Flisar.

S tradicionalnim literarnim maratonom se prireditelji vključujemo tudi v vseslovenski projekt Noč knjige 2015.

KC Pekarna – Infopeka vabi prav tako ob 19. uri, da se jim pridružite na dogodku Noč knjige v Knjižnici tete Rose z Roso, Emmo in Voltairine. Lahko boste prebirali kultne politične eseje omenjenih avtorjev na temo položaja žensk v družbi.

Tako ,sedaj pa vas vabimo nazaj v vaš domači naslonjač in pred TV zaslone, saj nas pričakuje program Televizije Maribor, kjer bo ob 22:10 potekal Pogovor o kultnih knjigah v slovenskem prostoru. Ne pozabimo, kultne knjige so ena izmed tem letošnjega festivala. Sodelovali bodo zanimivi gostje: Petra Vidali, dr. Darja Pavlič in mag. Zoran Pevec, pogovor pa bo vodil dr. Zoran Medved. Osrednja nit bo pogovor o tem, kaj vse vpliva na to, da neko knjigo sprejmemo in dojemamo kot kultno. Obeta se torej zelo zanimiva razprava, tokrat kar pri vas doma.

Tudi četrtek je zelo pester ….dobrodošli na naštetih dogodkih.