Najavljamo 18. slovenske Dneve knjige v Mariboru


Kultne, prepovedane in trendovske knjige

17. - 25. april 2015

Mladinski kulturni center Maribor v počastitev svetovnega dneva knjige že 18. let skupaj s številnimi lokalnimi in nacionalnimi partnerskimi organizacijami pripravlja literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki smo ga vzpostavili v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v Ljubljani. Festival v Mariboru poteka pod geslom Ko te napiše knjiga, letošnji program pa obsega več kot sedemdeset dogodkov, ki se bodo med 17. in 25. aprilom zvrstili na različnih prizoriščih v Mariboru in bližnji okolici.

Festival letos prestopa prag polnoletnosti, vendar osemnajsti rojstni dan ne bo huda prelomnica, saj zrelost in odgovornost izkazujemo že vse od začetka. Bo pa obletnica seveda priložnost za praznovanje, ki ga v festivalskem tednu načrtujemo skupaj z obiskovalci in s številnimi ustvarjalci, ki sooblikujejo letošnji program.

Programski odbor festivala je tokrat v središče zanimanja postavil kultne, prepovedane in trendovske knjige. Kultne zato, ker želimo prevetriti, kako se razvija status knjige kot predmeta čaščenja in oboževanja v času ter prostoru in kako na kultni status nekega dela vplivajo nazorska ter ideološka prepričanja neke dobe. Prepovedane zato, ker smo postali polnoletni in nam pritičejo nekatere dodatne pravice, na primer vpogledi v knjige ter vsebine, ki so svoj čas bile nezaželene, cenzurirane ali prepovedane. Trendovske pa zato, ker želimo raziskati, kaj poleg užitka in ugodja pri branju ter prepričevalnega oglaševalskega komuniciranja še vpliva na izjemno priljubljenost knjige ali avtorja. 

Osrednji del programskih vsebin je tako povezan s tematiko letošnjega festivala, ki je bila merilo za izbor gostov: osrednji gost festivala bo avtor kultnih knjig Evald Flisar, v radijskem intervjuju pa gostimo Svetlano Makarovič. Strokovni del programa vključuje TV-razpravo z voditeljem dr. Zoranom Medvedom, na kateri bodo sodelovali literarni strokovnjakiPetra Vidali, dr. Darja Pavlič in mag. Zoran Pevec, ki bodo razpravljali o kultnih knjigah v slovenskem prostoru. Katere so kultne knjige po mnenju slovenskih bralcev, bo prikazala interaktivna razstava Boruta Gombača in dr. Jerneje Ferlež v Univerzitetni knjižnici Maribor, o kultnih knjigah v času herojev pa bo v Umetnostni galeriji Maribor predavala dr. Vesna Vuk Godina, ki bo na zanimiv način povezala temo festivala z aktualno razstavo Naši heroji v UGM. Tudi prepovedanim knjigam smo namenili kar nekaj pozornosti: v sodelovanju z Društvom za evropsko zavest in projektom Verbrannt pripravljamo razstavo prepovedanih knjig iz arhivov NUK-a in UKM Stop! – Cenzura, okroglo mizo Prepovedani vpogledi, na kateri bodo o tej temi razpravljali Helena Janežič (NUK), Vlasta Stavbar (UKM), Aleš Gabrič (Inštitut za novejšo zgodovino), Andrej Blatnik in Breda Smolnikar, moderirala pa jo bo Urška P. Černe, knjižni bunker na Trgu svobode, kjer bo mogoče brskati po prepovedanih knjigah in se seznaniti z zgodovino cenzure ter branje iz prepovedanih del iz naše polpretekle zgodovine na odprtem odru knjižnega sejma na Grajskem trgu. O trendovskih knjigah pa bomo razpravljali v radijski tribuni Radia Maribor, kjer bo Simona Kopinšek gostila Sama Ruglja, dr. Barbaro Pregelj, Toma Podstenška, dr. Dragico Haramija in Gorana Deklevo, pogovor pa bo tekel o užitku, ugodju in ostalih dejavnikih izjemne popularnosti avtorja ali knjižnega dela.

Tudi letos nas posebej veseli plodno sodelovanje s partnerskimi organizacijami, s katerimi smo poleg osrednjega programa pripravili ogromno spremljevalnih vsebin, ki so izvirne in raznolike ter namenjene različnim bralnim zahtevam slovenskih bralcev in vsem starostnim skupinam. Na Grajskem trgu v Mariboru bo med 20. in 24. aprilom potekal knjižni sejem, na katerem bodo slovenske založbe prodajale knjige s popustom in predstavljale aktualno knjižno produkcijo. Na odprtem odru knjižnega sejma bo ves teden potekal bogat kulturni program. Zvrstili se bodo literarni nastopi, nastopi pravljičarjev in kantavtorjev, srednješolski literarno-glasbeni maraton in maraton rap ter hip-hop poezije. V neposredni bližini osrednjega prizorišča bo v Vetrinjskem dvorcu v organizaciji Zavoda MARS postavljena Čitalnica na dvorišču z menjalnico knjig, bralno plažo, ustvarjalnicami in branjem pravljic v živo. Ob programu na odru knjižnega sejma bosta v ožjem mestnem središču potekala izvirna ulična performansa: literarni misijon z naslovom Ali veruješ v literaturo? inLiterarno preročišče, v izbranih kavarnah bo potekala literarna akcija Ko te ob kavi napiše pesem, na otvoritveni dan festivala pa bo v Kinu Udarnik potekal zabavni knjižni pink ponk, na katerem se bodo z lastnimi knjigami namesto loparjev za pokal Udarnika in Slovenskih dni knjige v Mariboru pomerili povabljeni avtorji in avtorice.

Dr. Dragica Haramija bo na Filozofski fakulteti gostila najbolj priljubljenega otroškega in mladinskega pisatelja Primoža Suhodolčana, ugotoviti bosta skušala, zakaj se mladim bralcem smejejo oči, ko berejo Primoževe knjige in ali so Primoževe knjige kultne ali trendovske. Na II. gimnaziji že pripravljamo pristajalno stezo, saj bo tam Simona Kopinšekgostila Matjaža Pikala, avtorja Rdeče rakete. Z osrednjo temo smo vsebinsko uglasili tudi pripovedovalski večer za odrasle v KGB-ju, kjer bodo z izbranimi pripovedkami nastopili Petra Bauman, Agica Kovše, Suzana Slavič, Rok Kosec inGoran Završnik. 

18. aprila bo na 15. pesniškem turnirju Založbe Pivec izbran/-a nov/-a vitez/inja poezije, 23. aprila pa bomo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili tradicionalni maraton mariborskih literatov, na katerem bo nastopilo več kot 30 literatov vseh generacij, s projektom pa se vključujemo tudi v vseslovenski in mednarodni dogodek Noč knjige, ki podpira in slavi knjigo in branje kot temeljna gradnika zdrave družbe. V mislih imamo tudi ljudi, ki morda težje pridejo do prizorišč dogajanja, zato jih bodo v domovih in ustanovah obiskale članice dobrodelnega združenja Inner wheel klub Maribor, ki bodo tudi letos izpeljale humanitarno akcijo Podarimo knjigo in besedo.

Bogato literarno dogajanje pa bo potekalo tudi v večernih terminih na različnih lokacijah po Mariboru, posebej želimo izpostaviti 14 mariborske Mlade rime, ki so v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v goste povabile uveljavljenega bosanskega avtorja Faruka Šehića.

Ker vsega ni mogoče zaobjeti v tem kratkem uvodnem sporočilu, predlagamo, da skrbno prelistate programsko knjižico, izberete kaj zase in si sestavite svoj festivalski urnik. In ne pozabite obiskati knjižnega sejma na Grajskem trgu – v knjigah nas čakajo veliki dogodki in majhne, a neponovljive zgodbe ter reči – če boste skrbno brskali, boste knjigo, zgodbo ali dogodek, ki čaka prav vas, zagotovo našli!

Petra Kolmančič, programska koordinatorka festivala