Napoved za torek, 21. aprila 2015


18. slovenski dnevi knjige v Mariboru

Pred nami je čudovit festivalski torek, ki se bo pričel ob 10. uri na Grajskem trgu s pripovedovalskim dogodkom za otroke Vroča župa, kjer bo nastopil pripovedovalski duet Rok Kosec in Goran Završnik.

Ob isti uri vabi tudi knjižni sejem, kjer ponujajo slovenske založbe knjige, po tako ugodnih cenah, da se jim ne boste mogli upreti. Vsak dan bo odprt do 19. ure.

Prav tako bo ob 10. uri potekala akcija Podarimo knjigo in besedo, kjer bodo ženske humanitarnega združenja Inner Weel kluba Maribor obiskale Center za sluh in govor Maribor.

Med 10. In 18. uro bo dovoljeno in zaželeno brskanje po prepovedanih knjigah v Knjižnem bunkerju na Trgu svobode.

Med 10. in 13. uro vas v centru mesta ponovno pričakuje poseben literarni misijon Ali veruješ v literaturo?, avtorja Nina Flisarja.

Med 10. in 12. uro pridite v Čitalnico na dvorišču v Vetrinjskem dvorcu, kjer bodo otroci lahko ustvarjali v dveh ustvarjalnih delavnicah pod milim nebom – Vreča zgodb in Strip utrip, ter menjavali knjige v Knjižni bolhi ali se udeležili bralne plaže – Bolje branje kot nerganje.

Ob 12. uri pripravljamo pravo poslastico, na odru na Grajskem trgu se bo predstavila kantavtorica Ditka: Nekaj je v zraku. Predstavila bo svojo avtorsko glasbo ter uglasbeno poezijo Toneta Pavčka in Ferija Lainščka.

Po Ditkinem koncertu, sledi ob 12.30 projekt Prepovedani vpogledi, kjer bodo na odru na Grajskem trgu, odlomke iz izbranih prepovedanih knjig (Boris Pahor, France Papež, Mirko Gogala, Ruda Jurčeč, Zorko Simčič, Marko Kremžar…) brali dijaki Prve gimnazije Maribor.

Ob 13. uri vabimo na Pedagoško fakulteto Maribor, kjer bomo gostili najbolj branega avtorja knjig za mlade, Primoža Suhodolčana. Skupaj z voditeljico dr. Dragico Haramija, se bosta spraševala, zakaj se mlademu bralcu smejejo oči, ko bere Primoževe knjige...

Ob 17. uri pridite z otroci na dvorišče Vetrinjskega dvorca, kjer bo uprizorjena šolska kulturna produkcija Predstava nas zabava.

Dan se že preveša v večer in ob 18. uri vas vabimo v Literarno hišo Maribor na literarni večer z Mirjam DrevTrenutki tečejo v podolžnih snopih, pogovor bo vodila Ana Jasmina Oseban.

K radijskim sprejemnikom vabimo ob 20. uri k poslušanju radijske oddaje Valovanje besed na Radiju Maribor.Predvajali bodo zgodovinski intervju s pesnico in pravljičarko, šansonjerko in igralko Svetlano Makarovič. Zaradi povratne nogometne tekme med Celjem in Mariborom, ki se prične ob 17.00, bo oddaja Valovanje besed na programu Radia Maribor, izjemoma ob 20. uri.

Dan pa bomo zaključili ob 20. uri s prav posebnim pravljičnim večerom za odrasle Kult(ura) pripovedi, v klubu KGB; pripovedovali bodo Petra Bauman, Agica KovšeSuzana Slavič, Rok Kosec in Goran Završnik. Tudi odrasli radi poslušamo pravljice…

Vabimo torej na pestro torkovo dogajanje na 18. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru!

Verjamemo, da bo vsak našel nekaj zase...:)