Napoved za ponedeljek, 20. aprila 2015


18. slovenski dnevi knjige v Mariboru

Dan bomo pričeli z radijsko tribuno o trendovskih knjigah z naslovom Užitek, ugodje in ostali dejavniki izjemne popularnosti? na Radiu Maribor. O temi, ki se navezuje na letošnje osrednje teme festivala – kultne, prepovedane in trendovske knjige - bodo razpravljali Samo Rugelj, dr. Barbara Pregelj, Tomo Podstenšek, dr. Dragica Haramija in Goran DeklevaSimona Kopinšek pa bo tribuno usmerjala.

Ob 10. uri bomo odprli knjižni sejem na Grajskem trgu v centru mesta. Kot vsa leta doslej, bodo tudi letos, slovenske založbe prodajale svojo knjižno produkcijo po izredno ugodnih cenah. Knjižni sejem bo odprt ves teden med 10. in 19. uro.

Med 10. in 12. uro vabi Zavod Mars v atrij Vetrinjskega dvora na Čitalnico na dvorišču, kjer bosta potekali ustvarjalni delavnici pod milim nebom Kazalka bralka ter Abeceda in pisava slepih, tam boste našli tudi menjalnico knjig Knjižna bolha in bralno plažo Bolje branje kot nerganje.

Tudi letos ponujamo prave poslastice in ena izmed njih je ulični literarni misijon Ali veruješ v literaturo?, ki bo potekal v centru mesta, dopoldan, med 10. in 12. uro ter popoldan, med 14. in 15. uro.

Na Trgu svobode bo med 10. in 18. uro postavljen Knjižni bunker, kjer bo dovoljeno in zaželeno brskanje po prepovedanih knjigah in spoznavanje zgodovine cenzure.

Tudi letos nismo pozabili na otroke; ob 11. uri vabimo vse mamice z malčki, šole in vrtce, da se nam pridružijo na Grajskem trgu na predstavi Igrajmo se abecedo, kjer bo zgodbe iz slikanice Igriva abeceda predstavila dramska igralka in pisateljica Brega Pugelj.

Ob 12. uri sledi kantavtorski nastop Elvisa Berljaka Med dnevom in nočjo obstajajo svetovi, na odru Grajskega trga v Mariboru.

Ob glasbi pa vas vabimo ob isti uri tudi na ogled ulične razstave nove kolekcije izbranih oblečenih knjig aktualne slovenske knjižne produkcije, kjer sodelujejo modni in grafični oblikovalci ter oblikovalci uporabnih predmetov Srednje šole za oblikovanje Maribor. Verjamemo, da vas bodo s svojimi kreacijami navdušili.

Ob 13. uri lahko ob odru na Grajskem trgu prisluhnete odprtemu literarnemu mikrofonu, uro kasneje pa bodo oder zavzele založbe, ki bodo predstavile svojo aktualno produkcijo.

Tudi letos bodo članice humanitarnega združenja žensk Inner Whell klub Maribora izvedle akcijo Podarimo knjigo in besedo. Ob 14. uri bodo obiskale Dom starejših občanov Tezno ob 17. uri pa Mariborsko društvo za cerebralno paralizo Sonček ter jim podarile knjige in besede.

Ob 17. uri ponovno vabi atrij Vetrinjskega dvora na ogled šolske kulturne produkcije Predstava nas zabava ter na Čitalnico na dvorišču.

Ob 18. uri pa vas vabimo v Univerzitetno knjižnico Maribor na okroglo mizo Prepovedani vpogledi. Gostje bodoHelena Janežič (NUK), Vlasta Stavbar (UKM), Mirko Nidorfer (Kadetnica-knjižnica), Aleš Gabrič (Institut za novejšo zgodovino), Andrej Blatnik in Breda Smolnikar. Dogodek bo modelirala Urška P. Černe.

Predstava Umetnik in ženska, umetnica in moški, katere izvedba je bila načrtovana ob 20. uri v Narodnem domu Maribor, zaradi bolezni, na žalost, odpade.

Ponedeljek bo res dolg in pester, kot se od ponedeljka tudi pričakuje.

Organizatorji vas vabimo na ogled dogodkov… veselimo se vašega obiska!