8. marec, mednarodni dan žena

 
Izbrane pravice niso samoumevne.
— Marja Guček, direktorica MKC Maribor
 

Na povabilo pobratenega nemškega mesta Marburg smo se v Mladinskem kulturnem centru Maribor pridružili obeležitvi mednarodnega dneva žena. Nemško mesto Marburg je od leta 1969 pobrateno mesto Maribor, kar pomeni, da mesti letos praznujeta 55. obletnico pobratenja.

V MKC Maribor se praznovanju mednarodnega dneva žena pridružujemo s poslanico direktorice MKC Maribor Marje Guček, ki jo bodo v sklopu praznovanja predvajali v Marburgu. Poslanica je zato v angleškem jeziku, da bo poslanica s sporočilom dostopna širšemo krogu, pa smo v Marburg poslali različico s podnapisi v nemškem jeziku, tukaj pa objavljamo podnaslovljeno s slovenskimi podnapisi.

Ob mednarodnem dnevu žena se spomnimo delovnih, socialnih in političnih pravic žensk, za katere so se ljudje borili v preteklosti, prav tako pa se spomnimo, da izbrane pravice niso samoumevne.

Prizadevati si moramo, da nam v prihodnje mednarodnega dneva žena ne bo treba obeleževati, temveč se bomo o njem učili kot o prazniku iz preteklosti, ki ga ne potrebujemo več, saj živimo v enakopravni in vključujoči družbi.

direktorica MKC Maribor Marja Guček v poslanici

poslanica ob mednarodnem dnevu žena

Montaža in podnapisi: Živa Mijatović // Produkcija: MKC Maribor, februar 2024

Marburg je univerzitetno mesto v nemški zvezni deželi Hesse. Območje mesta se razprostira po dolini reke Lahn in ima približno 76.000 prebivalcev. S svojim edinstvenim ambientom, kakovostno kulturno ponudbo in raznolikimi prireditvami navdušuje obiskovalce iz celega sveta.  Univerza v Marburgu je bila ustanovljena leta 1527 in še danes predstavlja jedro tega očarljivega srednjeveškega mesta.

Marburg in Maribor sta se pobratila leta 1969. To pobratenje predstavlja drugo najstarejše v zgodovini Maribora.  Skozi čas razvijata in ohranjata dobre odnose na različnih področjih.