Izšel je pesniški prvenec Matica Ačka Rekviem za sneg

Pesniški prvenec v založbi MKC Maribor

MATIC AČKO: REKVIEM ZA SNEG

 
Matic Ačko v pesniškem prvencu Rekviem za sneg vzpostavlja drugačen boj: češnjevi cvetovi, denimo, postajajo drugačen simbol, ki je nujen, da svet poskušamo rešiti tukaj in zdaj. Ne samo za nas, pač pa tudi za naslednje generacije.
— Tonja Jelen, Kulturno medijski center Slovenije
 

Pesniška zbirka Rekviem za sneg vsestranskega umetnika Matica Ačka (1991) predstavlja pretresljivo družbenokritično in intimno izpoved posameznika ter prikazuje sodobni duh časa skozi pesmi, ki so izjemno komunikativne in angažirane. Pesnik se loteva najrazličnejših vsebin, od okoljske problematike, ki predstavlja glavni tematski fokus zbirke, do prevpraševanja sodobnih družbenih mehanizmov ali reflektiranja bivanjskih vprašanj ter lastne pozicije v svetu.

V svoje pisanje Ačko vešče vključuje prvine humorja, sarkazma ter ironije, na drugi strani pa se kot pesnik s svojo izrazito čuječo držo in mestoma intimno pisavo odpira navzven, pri čemer se ne boji pokazati svoje ranljivosti ali izraziti svoje eksistencialne zaskrbljenosti ob grožnji vse bolj katastrofične usode, ki zaradi okoljske krize preti svetu in človeštvu. Njegova perspektiva je včasih panoramska, včasih generacijska oz. kolektivna, včasih subjektivna, intimna oz. individualna. Verzi z izrazitimi liričnimi poudarki ter izraženim ritmom pogosto prehajajo v pripovednost, kar je zagotovo dediščina avtorjevega dolgoletnega ukvarjanja s slamovsko poezijo.

Na voljo je že tudi prva recenzija pesniškega prvenca, pod katero se je podpisala Tonja Jelen.


KOLOFON

Avtor: Matic Ačko

Uredila: Petra Kolmančič

Založil in izdal: Mladinski kulturni center Maribor, zanj direktorica Marja Guček // februar 2024

Zbirka: Ko te napiše knjiga … // v sklopu programa MKC Črka

Program MKC Črke sofinancirajo Mestna občina Maribor, Javna agencija RS za knjigo in Urad RS za mladino.