Društvo Animoku: Od KI do KI

14. let društva Animoku

Animoku skozi čas: Od Kulturnega inkubatorja do … Kulturnega inkubatorja

 

Člani društva Animoku, ''ljubitelji vsega geekovskega'', ob sobotah vabijo v Kulturni inkubator, kjer organizirajo Večere animejev in družabnih iger. Njihova osrednja ciljna publika so predvsem študentje in posamezniki, ki jih zanimajo namizne igre in igre igranja vlog. In teh v Mariboru ni malo.

Že od junija sobotne popoldneve v Kulturnem inkubatorju s pestrim dogajanjem napolni ekipa iz društva Animoku. Na Koroški cesti 18 so namreč stalno lokacijo našli njihovi Večeri animejev in družabnih iger. Dvanajst se jih je že zvrstilo med junijem in septembrom, sobota, 23. septembra, pa je bila nekaj posebnega, saj je takrat potekal prvi dogodek v sklopu festivala MokuMatsuri: Animoku skozi čas.

 

Kdo se spomni Seilor Moon?

S serijo festivalskih dogodkov želijo v društvu obeležiti 14. obletnico obstoja skupine, ki združuje ljubitelje japonske kulture, japonske animacije in animacije nasploh, pa tudi japonskih stripov, poznanih pod nazivom manga ter so, kot so zapisali na svoji spletni strani, ''ljubitelji vsega geekovskega.''

Člani takrat še skupine, zdaj pa društva, so že zgodaj na začetku svoje poti zavetje našli v Kulturnem inkubatorju, kjer so sprva organizirali projekcije. ''Pobudnik zanje je bil Peter Dobaj, tako da se je naša zgodba v Kulturnem inkubatorju neuradno začela leta 2005 z anime projekcijami in anime maratoni, od koder tudi izvira naša izpeljanka imena Animoku,'' povejo člani društva. Za večino izmed njih se je zgodba z animeji pričela na nemški televiziji, predvsem z naslovi kot so Sailor Moon, Dragon Ball, Cat's Eye (Ein Supertrio), Nadia: The Secret of Blue Water, Milla Superstar (Attacku No. 1), Lady Oscar (The Rose of Versailles).

 

Kulturni inkubator? Anime in prigrizki.

Po nekaj negotovostih in iskanju novega prostora je ekipa Animoku stalen dom našla pod okriljem društva Zlati Goblin, znotraj katerega zdaj delujejo kot poseben oddelek, vendar v osrčju ostajajo neuradna skupina ljubiteljev azijskih kultur in vsega geekovskega. Z junijem 2023 pa so se vrnili tudi v Kulturni inkubator, tokrat v studio.

''Glede na to, da smo zdaj v popolnoma drugem prostoru, lahko rečemo, da se je Kulturni inkubator precej spremenil. Vsekakor so se kapacitete nekoliko povečale,'' člani društva strnijo svoja opažanja. In njihove asociacije, povezane s Kulturnim inkubatorjem?

''Anime projekcije, prigrizki, sinhronizacija, anime okrogla miza, anime maratoni.''

V društvu Animoku ocenjujejo, da mladi v Mariboru dobro poznajo animeje in da so ti med njimi precej priljubljeni. ''So pa mladi še vedno raje zaprti v svojih sobah in se redko udeležijo kakšnih dogodkov, tako da je treba najti načine, kako to mladino privabiti in jo povezati z enakomislečimi,'' opažajo v društvu. Ob tem poudarjajo, da se obisk dogodkov, čeprav je v času koronavirusa marsikdo na novo odkril in vzljubil mange, animeje in japoske stripe, še niso vrnili na raven pred epidemijo. Zato je eden od osrednjih ciljev društva Animoku, da skupnost spravijo na stanje pred koronavirusom: ''Zdi se nam, da je v Mariboru vse skupaj spet nekoliko nazadovalo, saj štiri leta v okolici skorajda ni bilo nobenega dogodka s tovrstnimi tematikami. Letos se je sicer slika začela spreminjati, ampak še vedno ni primerljiva s tisto v Ljubljani in na slovenski obali.''

 

Med najbolj priljubljenimi animeji za fante

Sodeč po spletni strani BordGameGeek, imajo v društvu Animoku preko 80 iger. Najstarejša med njimi je Labyrinth in Camel Up, največkrat pa igrajo Dixit, Lenedary, Sushi Go, Munchkih in Love Letter. Med animeji so trenutno najbolj priljubljeni shounenski (animeji za fante) naslovi, kot so Demon Slayer, Bleach, Attack on Titqn, Jujutsu Kaisen in podobni.

Nekatere družabne igre iz svojega nabora so že, nekatere pa še bodo predstavili in igrali na sobotnih Večerih animejev in družabnih iger.

Kako med tolikimi sploh izberejo igro, ki je potem izpostavljena na družabnem večeru? ''Skušamo redno kupovati nove igre, tako da imamo vsakič za predstaviti kaj novega. Anime potem izberemo tako, da vsaj nekoliko sovpada s tematiko izbrane igre,'' pravijo v društvu Animoku, kjer so se ob obeležitvi 14. obletnice delovanja ozrli tudi v prihodnost.

Eden od načrtov je, da v prihodnje na Večerih animejev in družabnih iger v Kulturnem inkubatorju ponudijo tudi igre igranja vlog kot so Dungeons & Dragons, Dragon Age, Pathfinder, The Witcher.


Spraševala in zapisala: Živa Mijatović, MKC Maribor

Odgovarjali: društvo Animoku

 

o festivalu mokumatsuri

Ideja za festival MokuMatsuri je nastala ob pogovoru, da bi lahko drugo polovico prvega desetletja obstoja društva Animoku zabeležili s kakšnim praznovanjem, tako da je bil sprva bil dogodek mišljen kot nekaj manjšega, vendar je že v času priprav prerasel samega sebe, še posebej zaradi sodelovanja Veleposlaništva Japonske v Ljubljani. Vsako leto je festival zasnovan na osnovi neke tematike, povrhu pa ga želijo v društvu narediti tudi čim bolj interaktivnega ter v samo dogajanje vključiti tudi obiskovalce.