30 let MKC Maribor: En večer, dva koncerta

30 let Mladinskega kulturnega centra Maribor

Celoletno praznovanje zaključili z odprtjem drevoreda in dvema koncertoma LPS

Petek, 22. december 2023 // Kulturni inkubator in Vetrinjski dvor

Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) je v letu 2023 praznoval svojo 30. obletnico delovanja. Javni zavod je bil v sodni register vpisan decembra 1993. S praznovanjem okroglega jubileja so začeli že leto prej, decembra 2022, sklenili pa so ga z dvema večjima dogodkoma v zadnjih dneh letošnjega leta: odprtjem jubilejnega drevoreda na Lentu, kjer so s pomočjo donatorjev zasadili 35 novih dreves, ter z rojstnodnevno zabavo z dvema koncertoma skupine LPS.

Foto: MP Produciton - Marko Pigac

Čeprav začetki Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) segajo v leto 1966, ko je na Orožnovi ulica v Mariboru deloval Klub mladih (kasneje tudi Klub MKC in MKC klub), je MKC Maribor letos uradno praznoval 30. obletnico delovanja, saj je bil kot javni zavod, ki ga je ustanovila Mestna občina Maribor, v sodni register vpisan 22. decembra 1993.

Dvakrat LPS, pice in bruhalci ognja

In točno trideset let kasneje, 22. decembra 2023, so v MKC Maribor, ki je letos za svoje delovanje prejel tudi listino mesta Maribor, pripravili veliko rojstnodnevno zabavo, ki je niso začinili le z enim, temveč kar dvema brezplačnima koncertoma mlade celjske skupine LPS in še zabavo po zabavi. Najprej je skupina stopila na oder Kulturnega inkubatorja, kjer je pripravila krajši akustični koncert. Sledila je pogostitev, kjer niso manjkali niti kosi pice (LPS – Last Pizza Slice) niti rojstnodnevna torta.

Drugi del praznovanja je potekal v sodelovanju z Vetrinjskim dvorom – Narodnim domom Maribor, saj so se po pogostitvi vsi preselili v Vetrinjski dvor, kjer je na zunanjem odru še enkrat nastopila zasedba LPS. Nekaj posebnega je bil tudi sam premik udeležencev iz ene lokacije na drugo, ki je potekal v spremstvu bruhalcev ognja. Po drugem nastopu skupine LPS je sledila še zabava po zabavi v družbi DJ-a Matica Ačka v lokalu Vetrinjc BarCoda, ki je pripravil veselemu decembru primeren praznični repertoar. Rojstnodnevno praznovanje je bilo tako sestavljeno iz treh delov, kot je trideset let iz treh desetletij.

 

Celoletno praznovanje

Sicer pa so vsi dogodki in festivali, tudi tisti z že večdesetletno tradicijo, ki so se pod okriljem ali v sodelovanju z MKC Maribor zvrstili med decembrom 2022 in decembrom 2023, imeli jubilejni pridih, v javnem zavodu pa so okrogli obletnici posvetili tudi celotedensko dogajanje v oktobru, ki so ga poimenovali MKC Maribor v malem in so ga soustvarili vsi zaposleni. Ta mesec so pripravili tudi razstavo z naslovom Tri desetletja, tri lokacije, ena razstava, ki je bila na ogled na treh lokacijah, s katerimi upravljajo: pred upravno stavbo MKC Maribor, v Kulturnem inkubatorju in v Galeriji Media Nox, razstavo ob 30. obletnici MKC Maribor pa so pripravili tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM). Razstava Em-ka-ce je v UKM na ogled še do konca januarja.

 

Kaj pa si v MKC Maribor želimo za naslednjih 30 let?

''Da bodo vsi mladi v mestu vedeli in poznali MKC Maribor in programe, ki jih izvajamo. Mobilni mladinski center in mobilno rezidenčno enoto, ki bi omogočali programe za mlade tudi v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, kjer sedaj ni mladinskih centrov. Murale in zelene stene, ki prekrijejo sivino. Da v centru mesta z mladinskimi programi napolnimo tudi kakšen prostor, ki bo medgeneracijsko povezoval. Židovski trg, ki vsak vikend razvaja s koncerti mladih glasbenikov. Da v mestu več ne bo potrebe po varnih prostorih za mlade in bo mavrična zastava brez strahu plapolala 365 dni v letu.''

Direktorica MKC Maribor Marja Guček

galerija s koncerta lps

Petek, 22. december 2023, Kulturni inkubator in Vetrinjski dvor, Foto: MP Production - Marko Pigac


Dogodek je potekal v organizaciji MKC Maribor in v sodelovanju z Narodnim domom Maribor, Vetrinjskim dvorom ter Vetrinjc - BarCodo.

Pomagali so nam: Skupina LPS, Bistro Lou, Piki Poki zabava za otroke, Slaščičarna Ilich.