30 let MKC Maribor: posadili smo 35 dreves na Lentu

30. obletnico delovanja javnega zavoda Mladinski kulturni center (MKC) Maribor smo obeležili tudi z uresničitvijo projekta 30 dreves za 30 let MKC Maribor, v sklopu katerega smo na prenovljenem Lentu s pomočjo donatorjev posadili 35 trnatih gledičevk.

Že kmalu na začetku snovanja programa ob 30. obletnici smo si v MKC Maribor zaželeli, da bi nekje na območju Mestne občine Maribor lahko zasadili 30 dreves, ob podpori in v sodelovanju z Mestno občino Maribor pa nato izbrali območje Lenta med Strmo ulico in Sodnim stolpom. Akcijo smo poimenovali 30 dreves za 30 let MKC Maribor in k sodelovanju povabili partnerje, s katerimi delijo skupne vrednote ter jih povabili, da akcijo podprejo z nakupom drevesa. Ena sadika je, skupaj z vso potrebno opremo in stroški zasaditve, stala 300 evrov.

''Izjemno ponosni in in hvaležni smo, da smo s pomočjo partnerjev, s katerimi delimo podobne vrednote in si želimo v mestu čim več dreves, čim več medonosnih rastlin, čim več zelenja, ter s pomočjo nekaterih fizičnih oseb, zbrali sredstva za zasaditev ne samo 30, ampak kar za 35 dreves. S tem našega cilja nismo zgolj dosegli, ampak celo presegli.''

direktorica MKC Maribor Marja Guček.

Partnerji, ki so se odzvali povabilu: anonimni donator, Andraž in Bibi Bobnar, Baco, Doba, Dravske elektrarne Maribor, Energo Plus, Gostilna Arzenškov hram, Hostel Pekarna, Zora A. Jurič s prijatelji, Lutkovno gledališče Maribor - Kulturna četrt Minoriti, Marja Guček, Mariborska knjižnica, podjetje Mikro+Polo d.o.o., Mreža Mama (3 drevesa), Popotniško združenje Slovenije - Hostelling International Slovenia, Press Clipping, Rožmarin Hospitality Group, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Tanja Veber, Teta Frida, Timotej Kosi, Umetnostna galerija Maribor, Univerza v Mariboru, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (5 dreves). Zasaditev še petih (5) dreves je omogočil MKC Maribor.

Na prenovljenem nabrežju Lent tako od 15. decembra, ko smo tudi uradno odprli jubilejni drevored MKC Maribor, raste 35 trnatih gledičevk. To so listopadna drevesa iz Severne Amerike, ki imajo nizko stopnjo invazivnosti in dobro uspevajo v mestih, nudijo prijetno senco in privabljajo opraševalce. Jeseni se njihove krošnje obarvajo zlatorumeno.

V sodelovanju z Mestno občino Maribor bomo vsa na novo zasajena drevesa vnesli tudi v aplikacijo Map My Tree, ki predstavlja skupni zemljevid Evropske agencije za okolje in služi kot števec na novo zasajenih dreves na območju Evropske unije. S tem se bomo priključili pobudi Evropske unije, ki je leta 2020 v okviru evropskega zelenega dogovora pripravila strategijo za biodiverziteto. V njej se zavezuje(mo) k zasaditvi vsaj treh milijard dodatnih dreves.

galerija: odprtje jubilejnega drevoreda

Petek, 15. december 2023, Lent, foto: Marko Pigac