S platformo konS vesoljsko v april

Aprila vas platforma konS in MKC Maribor vabimo na nepozabne dogodivščine, na katerih bomo skupaj spoznavali vesolje. Delavnice so namenjene otrokom in mladim, ki jih navdušuje raziskovanje presekov med znanostjo in umetnostjo ter DIY ustvarjanje.

V mesec april vstopamo na MKC Maribor v okviru projekta konS na prav poseben način. Podajamo se namreč v vesolje. Tekom meseca bomo sestavili model sončnega sistema in izdelali raketo, ki jo bomo izstrelili visoko proti nebu!

Na vse tri termine je potrebna prijava na tej povezavi: https://www.1ka.si/a/853f3efd




Četrtek, 14. in 21. 4. 2022 / 17:00 / Kreator Lab (Preradovičeva ulica 40, Maribor)

Izdelava sončnega sistema

Tokrat bomo v delavnici, ki bo potekala v dveh delih po tri ure, naredili model sončnega sistema, ki ga bomo lahko odnesli domov. 

Na prvem terminu bomo obdelali osnove heliocentričnega sistema in preučili gibanje planetov ter njihove velikosti. Nadaljevali bomo s preračunom velikosti zobnikov in določili primerne razdalje med planeti. Pripravili bomo vse potrebne načrte in se naučili osnov načrtovanja ter delovanja CAM sistemov.

Na drugem terminu bomo zavihali rokave in modele sončnega sistema tudi sestavili. Izrezovanje potrebnih komponent bo potekalo na laserskem rezalniku, tako, da bodo udeleženci deležni tudi usposabljanja za uporabo stroja. Na koncu bomo vse komponente sestavili in preizkusili kako deluje naš sistem.

Sobota, 30. 4. 2022 / 10.00 / Kulturni inkubator (Koroška cesta 18, Maribor)

Raziskujemo vesolje

Planetu Zemlja že danes grozi prenaseljenost in posledično izčrpavanje naravnih virov. Nadaljnje naseljevanje Zemlje skorajda ni več mogoče. Zaradi neodgovornega ravnanja z okoljem nam morda v prihodnosti grozijo še hujše katastrofe. Zemlja bi se tako iz prijazne gostiteljice spremenila v okolje, ki nam ne bi več omogočalo vsega za preživetje. Se rešitev nahaja v raziskovanju onkraj našega planeta?

Na delavnici bomo odkrivali vesolje. Ker nam je Luna najbolj dosegljiva, bomo spoznavali, kakšne so razmere na Luni in kaj bi potrebovali za življenje na Luni. Prav tako bomo spoznali umetniške projekte in umetnike, ki že danes razmišljajo o življenju v vesolju. Ker pa do Lune ni mogoče priti z avtobusom, bomo skupaj sestavili modele raket, ki jih bomo ob koncu delavnice tudi izstrelili.



foto: arhiv konS