Ob zaključku projekta Urban Citizen Y: Smernice za boljše urbane mladinske ekosisteme

Urban Citizen Y: projekt sodelovanja sedmih evropskih mest v okviru mreže Evropskih prestolnic mladih, podprt s strani programa Evropa za državljane Evropske unije

 Ob zaključku projekta Urban Citizen Y smo zbrali nekaj pomembnejših dejstev in izsledkov.

Uradni projektni “FACT SHEET” lahko najdete TUKAJ.

Današnja mladina bo ključna generacija naših mest v 20-30 letih. Kaj, če bi razvijali dolgoročno urbano razvoj okoli mladih?

Cilj tega projekta je bil razviti okvir za urbane mladinske ekosisteme z aktivnim sodelovanjem mladih, ki služijo trajnostnemu dolgoročnemu razvoju in viziji prihodnosti evropskih mest.

Specifični cilji projekta so bili:

• vključiti aktivne mlade in mladinski delavce iz mest Braga, Maribor, Solun, Cluj-Napoca, Varna, Novi Sad in Amiens v ustvarjalno izmenjavo izkušenj, misli in idej v evropskem kontekstu,

• ustvariti okvir za delovanje mladinskih delavcev iz mest v ustvarjalnem procesu identifikacije in analize urbanih izzivov za mlade, ki vodijo k praktičnim in pragmatičnim rešitvam,

• prispevati k izboljšanju urbanih ekosistemov mladih iz vse Evrope z rešitvami, ki se ukvarjajo z 5 ključnimi temami projekta.

 Projekt je vključeval 7 evropskih mladinskih prestolnic: Braga (Portugalska), Maribor (Slovenija), Solun (Grčija), Cluj-Napoca (Romunija), Varna (Bolgarija), Novi Sad (Srbija) in Amiens (Francija).

Glavni rezultat projekta so Smernice za boljše urbane mladinske ekosisteme (angleški jezik), skladišče več kot 45 idej in rešitev za evropska mesta.

Izsledki projekta

Poleg držav in mednarodnih organizacij so mesta in urbane skupnosti med najbolj odgovornimi, da vodijo človeštvo iz klimatske krize, medtem ko ohranjajo živo in pravično družbo in imajo stalen pogled na prihodnje generacije.

Pojem urbane skupnosti presega fizični kontekst in je določen z občutkom povezanosti in pristranosti do urbanih območij, ki jih neguje močan digitalen obstoj. Leto 2050 bo prelomno za mesta in urbane skupnosti pri razumevanju vpliva preteklih dogodkov 21. stoletja (vključno z njegovimi krizami) pri pripravi na izzive naslednjih 50 let. Zdravje, dobro počutje, učenje, zastopanost in sodelovanje mladih so postavljeni v osrčje zagotavljanja blaginje in visoke kakovosti življenja v urbanih skupnostih v srednjeročnem in dolgoročnem obdobju.

Poleg aktivnosti in dogodkov projekta smo prispevali k ustvarjanju prihodnje vizije mest skozi prizmo mladih. Z dodatnimi 12.500 mladimi smo se tudi povezali skozi dve raziskavi in študiji, ki sta zajemali percepcijo mladih o svojih mestih med pandemijo COVID-19.

Med projektom smo iskali nove načine vključevanja mladih v procese razvoja mest, hkrati pa smo jim povečali evropsko identiteto, s projekti, ki promovirajo multikulturne, odprte in vključujoče pristope in podjetniški značaj. Delo partnerjev se morda zdi usmerjeno samo na mlade, vendar menimo, da je naš pristop horizontalen. Skozi to široko partnerstvo evropskih mladinskih prestolnic ustvarjamo tudi kontekst raznolikosti, ki poudari bistvo Evrope: skupnost temelji na raznolikosti, enakosti in svobodi.

Arhitektura projekta je omogočila intelektualno delo in proces, ki prinaša lestvične rezultate na ravni Evrope. Čeprav je Evropa raznolika, lahko nekatere rešitve naših izzivov prilagodimo lokalnim realnostim. Ta projekt bo omogočil ta pristop in bo omogočil veliko dostopnost do rezultatov v enostavno razumljivem in enostavno prilagodljivem formatu.

Glede medkulturnega dialoga, medsebojnega razumevanja in boja proti stigmatizaciji različnih socialnih skupin se je večina mest pridružila projektu z ozadjem, ki se sooča z enakimi izzivi. Delo z mladimi in mladinskimi delavci nam bo omogočilo, da jih odprto obravnavamo in da jim posvečamo posebno (horizontalno) pozornost.

S soglasjem in podporo mestnega sveta v Cluj-Napoci (Romunija) je projekt Urban Citizen Y začel in koordiniral PONT Group. Projekt je potekal od 1. oktobra 2019 do 30. septembra 2022. Del projekta je kot partner ob podpori Mestne občine Maribor bil tudi MKC Maribor.