[FOTOGALERIJA] Otvoritev razstave 55 Eme Širec

Mavrični december v Mariboru, serijo mavrično obarvanih dogodkov, smo v MKC Maribor skupaj s skupino prostovoljcev iz programa Maribor skozi rožnata očala začeli z odprtjem razstave 55 avtorice Eme Širec, ki v ospredje postavlja temo draga oziroma kraljic preobleke.

Odprtje fotografske razstave je v prostorih GT22 potekalo v petek, 2. decembra. Petkov večer je v nabito polni dvorani minil tudi v znamenju pogovora za avtorico razstave Emo Širec in mariborsko drag queen Karmen Daš.

Fotoutrinke vzušja je v objektiv lovil Gregor Salobir, nekaj izbranih fotografij pa si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Razstava pokriva fotografski opus, ki je nastal skozi več let. Fotografije so bile posnete s pomočjo različnih tehnik tako analogne kot digitalne fotografije; nekatere so nastale pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana. Vsebinsko upodabljajo različne umetnice_ke, ki v Sloveniji delujejo na tem področju, fotografinja pa jih je v objektiv ujela v kontekstu raznih predstav, razstav in pogovorov. Razstava tako vključuje dokumentacije nastopov, portrete posameznih kraljic in tematsko raznolike serije, kot je na primer cikel fotografij, posnetih v domačem oziroma intimnem prostoru.

Na ogled je še do 28. decembra. Vabljeni k ogledu.


O emi širec

Ema Širec prihaja iz Maribora, kar močno vpliva na določena dela. Fotografijo študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Aktivno se v fotografiji udejstvuje 8 let, priložnostno pa že od malih nog. Največ se ukvarja s koncertno in portretno fotografijo; slednja ji je tudi najbolj pri srcu. Zanima jo eksperimentiranje z različnimi tehnikami, pri čemer se še posebej rada posveča analogni fotografiji. V svojem zadnjem večjem projektu, Whiskey Tango Foxtrot, je eksperimentirala s tako imenovanimi "film juhami" – filmi, pomočenimi v razne kemikalije in spojine.

Svoje subjekte se trudi prikazati v skladu s tem, kar ji predstavljajo in kot jih v danem trenutku vidi sama. Rada ima pristno in spontano fotografijo, zato ljudi pogosto lovi v nenavadnih ali celo nerodnih situacijah.

Z drag fotografijo se ukvarja tri leta in je prva fotografinja "novega vala draga" v Sloveniji.