December bomo obarvali mavrično

Mavrični junij zagotovo poznaš. Kaj pa Mavrični december? Ekipi MKC Maribor in programa Maribor skozi rožnata očala po Mavričnem juniju pripravljata še Mavrični december v Mariboru. Decembra se bodo tako v mestu zvrstili številni mavrično obarvani dogodki. Večina se jih bo odvila v GT22 in prostorih MKC Maribor.

Začenjamo 2. decembra z odprtjem razstave 55 avtorice Eme Širec, ki ga bomo pospremili s pogovorom z mariborsko drag queen Karmen Daš, po večeru družabnih iger, ki bo 9. decembra, pa se bodo od 12. do 14. december zvrstile projekcije filomov, s čimer se MKC Maribor in GT22 priključujeta Festivalu LGBT filma, ki bo od 10. do 18. decembra v Ljubljani. Mavrični december bomo sklenili z LGBTQIA+ kvizom in možnostjo testiranja na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.


Program mavričnega decembra v Mariboru

Petek, 2. december @ 20:00, GT22: Otvoritev razstave 55 avtorice Eme Širec in pogovor z mariborsko drag queen Karmen Daš 

Ekipa Maribor skozi rožnata očala decembra napoveduje novo fotografsko razstavo na temo draga oziroma kraljic preobleke. Projekt z naslovom 55 avtorice Eme Širec zajema fotografije slovenskih kraljic preobleke iz več obdobij in tako na različne načine dokumentira domačo drag sceno – ne samo s spremljanjem samih predstavnic_kov, ampak tudi s preučevanjem raznolikih elementov in izrazov, ki tvorijo ta ikoničen steber kvirovske kulture.

Razstava pokriva fotografski opus, ki je nastal skozi več let. Fotografije so bile posnete s pomočjo različnih tehnik tako analogne kot digitalne fotografije; nekatere so nastale pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana. Vsebinsko upodabljajo različne umetnice_ke, ki v Sloveniji delujejo na tem področju, fotografinja pa jih je v objektiv ujela v kontekstu raznih predstav, razstav in pogovorov. Razstava tako vključuje dokumentacije nastopov, portrete posameznih kraljic in tematsko raznolike serije, kot je na primer cikel fotografij, posnetih v domačem oziroma intimnem prostoru.

Avtorica z izborom fotografij iz preteklih treh let drag opredeljuje kot performance art, ki ga postavlja ob bok drugim umetnostnim panogam – tako po vrednosti kot po tem, da gre za obliko umetnosti, ki ima lastno kulturo, življenje in razvoj, a hkrati vpliva tudi na druge načine izražanja. “Drag je poln besedil, nastopov, kostumov in mask,” pove fotografinja, ki z beleženjem teh izraznih sredstev sledi razvoju in napredku svojih subjektov.

Ne razvijajo pa se samo osebe, ki se znajdejo v avtoričinem objektivu: Ema Širec se z drag fotografijo ukvarja že od leta 2019, ko je pričela fotografirati takrat novo ustanovljeno mariborsko drag hišo Haus of Vulva (ki se je sprva imenovala še Karmina Vulva). Kraljice preobleke Karmen Daš, Vero Vulvo in Patricio Vulvo je spremljala na nastopih, v zaodrju in na različnih lokacijah po Mariboru in tako dokumentirala njihovo pot od prve mariborske drag skupine do nepogrešljive prezence na slovenski drag in LGBTQIA+ sceni. Iz več sto fotografij je leta 2021 nastala tudi razstava Vulve, ki je s sprehodom skozi dotedanje kariere mariborskih kraljic pokazala, da je vse bolj priljubljena kultura draga tudi pri nas v razcvetu.

Leto in pol kasneje z razstavo 55 avtorica začenja nov dialog o slovenskem dragu – med drugim tudi tako, da mu preprosto dovoli izreči to, kar ima za povedati. Ema Širec v svojih fotografijah še zmeraj spretno uporablja sporočilnost draga, da gledalcem poda zgodbe njegovih kraljic, rezultat pa so dinamični in zgovorni posnetki, ki so privlačni tako v vizualnem kot v nekem globljem, pripovednem smislu. Razstava je tokrat zastavljena širše, saj pokriva celoten slovenski prostor, s tem pa še bolj izpostavi, kako bogata in inovativna je drag kultura v Sloveniji. Slovenski drag ni več zgolj novost, ampak je dinamičen, raznolik in kompleksen.

Kot fotografski motiv fotografinja izpostavlja predvsem šov, ki ga sama opisuje kot “noro zanimivega”, predvsem trenutek, ko odrske ali neke druge improvizirane luči padejo na barvne kostume in prepoznavne, izrazito naličene obraze. Osebno so ji blizu tudi trenutki iz zaodrja oziroma utrinki, ki nastanejo med pripravami. Ker gre pri dragu pogosto za hitre gibe v slabo osvetljenih prostorih, zaradi tehnične izvedbe največ fotografira digitalno.

Zakaj torej 55? Gre za seštevek dveh števil, avtorica pa namigne, da naslov ni povezan z razstavo, ampak izhaja bolj iz osebnega življenja: “Večina mojih projektov dobi naslov po stvari, prostoru, človeku, ki me v tistem obdobju navdihuje ali pa predstavlja karkoli drugega iz osebnega življenja. To je predvsem tiha zahvala muzi.”

O avtorici:

Ema Širec prihaja iz Maribora, kar močno vpliva na določena dela. Fotografijo študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Aktivno se v fotografiji udejstvuje 8 let, priložnostno pa že od malih nog. Največ se ukvarja s koncertno in portretno fotografijo; slednja ji je tudi najbolj pri srcu. Zanima jo eksperimentiranje z različnimi tehnikami, pri čemer se še posebej rada posveča analogni fotografiji. V svojem zadnjem večjem projektu, Whiskey Tango Foxtrot, je eksperimentirala s tako imenovanimi "film juhami" – filmi, pomočenimi v razne kemikalije in spojine.

Svoje subjekte se trudi prikazati v skladu s tem, kar ji predstavljajo in kot jih v danem trenutku vidi sama. Rada ima pristno in spontano fotografijo, zato ljudi pogosto lovi v nenavadnih ali celo nerodnih situacijah.

Z drag fotografijo se ukvarja tri leta in je prva fotografinja "novega vala draga" v Sloveniji.

Foto: Ema Širec

Petek, 9. december @ 18:00, MKC Maribor: Večer družabnih iger

Ekipa programa Maribor skozi rožnata očala vabi na že četrti letošnji večer družabnih iger. Vsakič nas je malo več. Igre, ki so na voljo: Barking Kittens, Exploding Kittens, Cards Against Heteronormativity, Dobble, Pride Playing Cards, Wizzard, 6 vzame!, Catan, Uno in Enka, Dixit, Fake Artist goes to New York, Ligretto, Coup, Story Cubes. Če tvoje najljubše igre ni v naši zbirki, jo lahko prineseš s sabo. Kokice in pijača bodo. Prav tako je zagotovljeno dobro, čeprav malo tekmovalno, vzdušje.

FESTIVAL LGBT FILMA

Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus in velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi ter najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. Letošnji festival bo potekal med 10. in 18. decembrom 2022. Zvrstile se bodo številne projekcije LGBT filmov po vsej Sloveniji, tri projekcije pa v soorganizaciji MKC Maribor in GT22 tudi v Intimnem kinu v Mariboru. Vstop je prost.

Organizator: Društvo ŠKUC.

Soorganizatorji: Slovenska kinoteka, Kinodvor, Gimnazija Ptuj, CID Ptuj, IntimniKino, GT22, MKC Maribor, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, MKSMC Botegin, Filmsko gledališče Idrija, Koroška Pride, Koroška galerija likovnih umetnosti


Ponedeljek, 12. december @ 20:00, GT22: Projekcija filma Peter von Kant

// Francija // 2022 // 85’ // sp // Scenarij in režija: François Ozon // Produkcija: FOZ, France 2 Cinéma //

festivali, nagrada Berlinale 2022

Peter von Kant je svobodna interpretacija Fassbinderjeve mojstrovine Grenke solze Petre von Kant (1972). Peter je uspešen režiser, ki živi s svojim tihim asistentom Karlom. Medtem ko nenehno ponižuje Karla, se noro zaljubi v mladega igralca Amirja, mu ponudi svoje stanovanje in obljubi pomoč pri igralski karieri. Ko Amir postane slaven in samostojen, se razmerje moči hitro obrne. Film je poklon Fassbinderju, začinjen z značilno ozonovsko satiro, podloženo z nepozabnimi šlagerji (preberi več).

Torek, 13. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma Samo na izi/ Så jävla easy going/So Damn Easy Going

// Švedska/Norveška // 2022, // 91’ // ap, svp // Scenarij: Christoffer Sandler, Lina Åström, Jessika Jankert, Linda-Maria Birbeck // Režija: Christoffer Sandler // Produkcija: Cinenic Film //

Nagrada za prvenec v San Franciscu.

Joannin um je kot utripajoči zabaviščni park na vrhuncu sezone. Stara je 18 let in potrebuje zdravila za ADHD, da bi ohranila red v svojih razburkanih možganih. Ker ima depresivnega očeta, ki s svojim bolniškim staležem komaj pokriva najemnino, vedno zmanjka denarja, zato si Joanna ne more privoščiti zdravil. Da ne bi postala moteča in nefiltrirana različica same sebe, mora biti Joanna v lovu za denarjem ustvarjalna. Sredi kaosa se pojavi očarljiva in samozavestna Audrey. Joanna ima zdaj opravka tako z razbrzdanim umom kot z eksplozivnim srcem (preberi več).

Sreda, 14. december @ 20:00, GT22 – Projekcija filma LGBT _SLO_ 1984 in pogovor

// Slovenija // 2022 // 87' // ap // Režija: Boris Petković // Produkcija: Zavod Kineki, Katapault //

festivali, nagrade Liffe; Merlinka Klasik Beograd

Film usmerja pogled v Festival Magnus – homoseksualnost in kultura, leta 1984 v ŠKUC-u v Ljubljani, ki je bil prelomni dogodek slovenskega LGBT-gibanja in obenem začetek LGBT filmskega festivala, ki velja za najstarejši LGBT filmski festival v Evropi. Prva leta zaznamujeta močno klubsko dogajanje in organizacija različnih prireditev in festivalov. Slovensko LGBT-gibanje se tako zapiše v zgodovino kot eno najnaprednejših gibanj tistega časa, v različnih oblikah in organizacijah pa deluje tudi danes: Škuc-Lezbična sekcija LL, Škuc-Magnus, Festival Lezbična četrt, Društvo DIH, Legebitra, Transakcija, Društvo Parada ponosa (preberi več).

Portret avtorja: Boris Petković (rojen leta 1971 v Zenici) je končal Fakulteto za pomorstvo in promet v Portorožu, leta 2005 pa diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR, kjer je pozneje tudi poučeval. Je avtor igranih celovečercev Košarkar naj bo (2017), Utrip ljubezni (2015) in paris.love (2007) ter številnih dokumentarcev, kot so Šum Balkana (2017), V letu Hip Hopa (2010) in Meje mojega sveta (2003).

POGOVOR PO PROJEKCIJI

V letih med 2005 in 2007 se je na področju LGB aktivizma in kulture v Mariboru dogajalo marsikaj zanimivega. Tedaj je bila pod okriljem MKC Maribor dejavna skupina za geje in lezbijke LINGSIUM. Organizirali smo več javnih akcij, zabavnih dogodkov, izdale pa smo tudi šest številk revije eL magazin, ki je tudi v slovenskem merilu v mnogih pogledih izjemna. Pogovor z urednico revije, Evo Simetinger, s katero bosta obudile spomine na tedanje izkušnje, bo vodila tedanja koordinatorica skupine, Maja Pan

Petek, 16. december @ 18:00, Kulturni inkubator – LGBTQIA+ kviz

Družabni del Mavričnega decembra v Mariboru bomo zaključile_i z LGBTQIA+ kvizom. Kako dobro poznaš LGBTQIA+ zgodovino v Mariboru in v Sloveniji? Kateri dogodki so najbolj zaznamovali LGBTQIA+ skupnost v Sloveniji in posvetu? Poznaš vse mavrične zastave in veš, katero črko LGBTQIA+ abecede predstavljajo? Če si na vse odgovoril_a z da, potem ti zmaga zagotovo ne uide. V nasprotnem primeru pa smo prepričani_e, da bo kviz ne samo zabaven, ampak zate tudi informativen. Zmagovalke_ci bodo prejele_i praktične nagrade.


Za več informacij o dogajanju v sklopu Mavričnega decembra v Mariboru spremljaj IG Parada ponosa Maribor in FB Maribor skozi rožnata očala.