Galerija Media Nox: Vasily Kuzmich, Tvoj dom / Your Home

V Galeriji Media Nox bo do 29. novembra na ogled razstava Tvoj dom, pod katero se je podpisal Vasily Kuzmich. Mladi ukrajinski umetnik je v Maribor pred dnevi pripotoval iz Ukrajine, za svojo razstavo Tvoj dom pa je navdih črpal prav v aktualnih razmerah v Ukrajini.

Galerija Media Nox je prizorišče razstave ukrajinskega umetnika Vasily-ja Kuzmicha-a, lanskoletnega prejemnika prve študentske nagrade v sklopu Mednarodnega festivala računalniške umetnosti (MFRU) 2021. Nagrado je prejel za svoje umetniško delo Burja, dih vetra, kjer je kot takratni študent Akademije umetnosti Univerze Nova Gorica v zvočno meditativni instalaciji burjo prikazal kot zvočno/melodični pojav. Kot prejemnik prve študentske nagrade MFRU 2021 je Vasily Kuzmich dobil možnost za samostojno razstavo v Galeriji Media Nox v letu 2022.

Zaradi trenutnih razmer v Ukrajini bo razstava vrata odprla nekoliko kasneje kot načrtovano, a po nekaterih zapletih na meji je mlademu umetniku uspelo pripotovati v Maribor. Razstava z naslovom Tvoj dom, s katero se bo predstavil mariborskemu občinstvu, je tako odraz trenutnega dogajanja in posameznikovega doživljanja vojnega območja.

''Ko rakete, brezpilotni letalniki kamikaze in strah prevevajo vsakdanje življenje. Življenje se spremeni v en sam dan, za katerega ne veš, ali ga boš sploh preživel. Sirene za zračni napad opozarjajo na rakete, ki letijo proti tebi, in ne dovoljujejo globokega vdiha ali počitka. Življenje je napetost. Življenje brez stabilnosti in možnosti opore, zanesti se na karkoli. Uničenje ne le mest, temveč tudi mentalnega in čustvenega stanja. Življenje, v katerem v svoji mržnji do tebe sosed laže celotnemu svetu, in zagovarja normalnost uboja in posilstva, in še dodatno izrazi svoje veselje, ko umremo. Namen razstave  je prikazati, da niso le Putin in ruske elite poreklo pohojenih ljudstev in uničenih mest, temveč tudi običajno rusko ljudstvo, ki v veliki meri podpira dogajanje in izraža zadovoljstvo nad ukrajinskim genocidom. Ljudstvo, željno prevzema oblasti nad celotnim svetom, vključno z Evropo, ki se v svoji želji ne bo ustavilo, če osvoji Ukrajino.''*

Vasily Kuzmich, avtor razstave Tvoj dom

 Razstava bo v Galeriji Media Nox na ogled do 29. novembra.