REZIDENCA POBRATENIH MEST: Razpis za književnike iz Sombotela

MKC Maribor in MKC Črka v sklopu projekta Rezidenca pobratenih mest razpisujeta nov razpis za literarno rezidenco v Mariboru. Tokrat k sodelovanju in bivanju v Mariboru vabita književnike iz pobratenega madžarskega mesta Sombotela.

Rezidenca pobratenih mest” je program, ki spodbuja dialog, medkulturno izmenjavo, mobilnost avtoric in avtorjev ter promovira in širi sodobno literaturo. Povezuje književnike in književnice ter jim ponuja priložnost, da se seznanijo z literarno sceno v pobratenem mestu.

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in je hkrati gospodarsko, upravno, izobraževalno in kulturno središče vzhodne Slovenije. Mesto leži na križišču pomembnih evropskih poti in povezuje zahodno z vzhodno in južno Evropo. Nahaja se le 20 km od avstrijske meje ter uro in pol vožnje od glavnega mesta Hrvaške, Zagreba. Mesto je lahko dostopno iz vseh sosednjih držav, saj ima dobre cestne in železniške povezave.

Kdo smo?

Pisateljsko rezidenco razpisuje Mladinski kulturni center Maribor (Mladinski kulturni center Maribor), ki je javni zavod, ki ga je leta 1993 ustanovila Mestna občina Maribor. Aktivni smo na področju umetnosti, ustvarjalnosti, urbane kulture in mladinskega sektorja. Organiziramo umetniške projekte, kulturne in umetniške prireditve ter dejavnosti za mladino. Upravljamo z dvema prizoriščema, to sta galerija Media Nox na Židovski ulici 12 in Kulturni inkubator na Koroški cesti 18. Upravljamo tudi sodobno zasnovan Hostel Pekarna, ki ponuja nastanitve, umetniške rezidence ter kapacitete za izvedbe predavanj, delavnic, seminarjev.

Kaj pričakujemo od rezidentov?

Program »Rezidenca pobratenih mest« omogoča avtoricam in avtorjem, da nadaljujejo svoje trenutne pisateljske projekte ali razvijajo avtorski material in gradivo kot odziv na bivanje v novem okolju. Program je namenjen ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki ustvarjajo poezijo ali prozo (romani, kratka proza, dramatika, esejistika). Vsem rezidentom bomo skušali omogočiti vključevanje v lokalno umetniško in kulturno ponudbo, obiske galerij in muzejev, stike z literarno in založniško sceno ter dostop do mariborske umetniške scene. Če je le mogoče, bodo rezidenti prejeli brezplačne vstopnice za umetniške prireditve, festivale in razstave. Od kandidatov pričakujemo javno branje njihovih del in objavo izbranega gradiva na spletni strani gostitelja. Prav tako bodo morali pisati dnevniške vtise svojega bivanja. 

Trajanje rezidence

Tritedensko ali štiritedensko bivanje je načrtovano od 10. oktobra do 10. novembra 2021 - zaradi pandemije se lahko načrtovani termin spremeni. 

Namestitev 

Program »Rezidenca pobratenih mest« ponuja bivalni in delovni studio v Hostlu Pekarna v Mariboru z lastno kopalnico in kuhinjo. Studio ima zakonsko posteljo, popolnoma opremljeno kuhinjo z jedilno mizo, garderobno omaro, klimatsko napravo, kabelsko TV in lastno kopalnico s tušem in straniščem. Studio ima zaseben balkon. Hostel ponuja tudi zunanjo teraso, brezplačno izposojo koles, brezplačno parkirišče, brezplačen brezžični internet, storitev pranja perila, ki gostom omogoča pranje in sušenje oblačil. Redno čiščenje ter menjava posteljnine in brisač bo na voljo tedensko.

Kaj ponujamo?

  • brezplačno namestitev v popolnoma opremljenem studiu v rezidenčnem centru Hostla Pekarna - zajtrk vključen 

  • povračilo potnih stroškov do višine 150 EUR 

  • nadomestilo za življenjske stroške (do 1085 EUR mesečno bruto / 35 EUR bruto na dan) 

  • podporo pri spoznavanju lokalne umetniške scene. 

Ne krijemo stroškov cepljenja in zavarovanja!

Informacije o prijavi 

Kandidati in kandidatke naj se prijavijo po elektronski pošti. O izbiri rezidentov odloča žirija MKC Maribor v sestavi Petra Kolmančič in Eva Nadj. Prosimo, pošljite svoje prijave preko e-pošte na naslov petra.kolmancic@mkc.si, zadeva: „Razpis – Rezidenca pobratenih mest“ z naslednjimi informacijami v enem dokumentu: 

  • Kratek opis dela, ki ga nameravate ustvarjati med bivanjem 

  • Svoj življenjepis 

  • Reference na literarnem področju 


Rok za prijavo je 25. september 2021. Izbrani prijavitelj ali prijaviteljica bo o izbiri obveščen ali obveščena do konca septembra 2021.