Delavnice računalniške umetnosti

V okviru projekta Skupaj svobodne_i, te vabimo na naslednji sklop umetniških delavnic, ki jih organiziramo prostovoljke_ci programa Maribor skozi rožnata očala. Računalniška umetnost je umetnost, pri kreaciji ali razstavljanju katere igrajo računalniki in druge digitalne tehnologije pomembno vlogo. To je lahko vse od slikovnih, zvočnih del, animacij, video iger, spletnih strani, performansov, algoritmičnih del in interaktivnih instalacij.

Na delavnicah se bomo spoznavale_i z različnimi tehnikami, ki jih umetniki uporabljajo za ustvarjanje svojih del.

V prvem sklopu bomo raziskovale_i algoritmično generativno umetnost, kjer s pomočjo ponavljajočih se postopkov pridemo do abstraktnega, navidezno naključnega rezultata. Spoznale_i se bomo z osnovami programskega jezika Javascript, ki nam bo omogočal ustvariti poljubno sceno - abstraktno, stilizirano ali video in foto montažo ali celo preprosto videoigro.

Drug sklop bo v ospredje postavil 3D računalniško umetnost, kjer bomo kot kiparke_ji uporabljale programe za ustvarjanje 3D svetov, od dioram in okolji, do ljudi in drugi (resničnih ali izmišljenih) bitij.

V zadnjem sklopu se bomo naučile_i, kako narediti preprosto spletno stran za razstavljanje svojih izdelkov. Na koncu bomo te družile_i v galerijo del vseh udeleženk_cev za virtualno razstavo!


Prvi sklop bo potekal v avgustu ob sledečih terminih:

  • Petek, 20. 8. med 10. in 13. uro

  • Sobota, 21. 8. med 10. in 13. uro

  • Nedelja, 22. 8. med 10. in 13. uro

* Termini za naslednja sklopa bodo objavljeni naknadno.


Predhodno znanje kateregakoli od področij, ki se jih bomo lotevale_i na delavnicah, pred udeležbo ni potrebno! Vse delavnice bodo potekale pod predpostavko, da se prvič srečuješ z računalniško umetnostjo. 

Zaželeno je, da se udeležiš vseh delavnic posameznega sklopa, saj se bodo znanja nadrajevala. Tako boš tudi lahko zaključil_a sklop z vsaj enim izdelkom računalniške umetnosti.

Prijavnica: https://forms.gle/kd9Tew8y4PVKwKCW7