Izjava uporabnikov Židovskega trga ob uničenju fotografskih razstav

Maribor, 9. 6. 2021 - V noči iz torka na sredo je neznani storilec na Židovskem trgu delno uničil dve umetniški razstavi, ki sta potekali v sklopu aktualnega dogajanja festivalov Jazz ‘ma mlade in Mavričnega junija v Mariboru. Gre za najnovejšo dejanje vandalizma, uperjeno proti umetnosti, s katerimi se mariborske kulturne organizacije soočajo že dalj časa. 

Neznani storilec oz. storilci so ponoči iz sten potrgali celotno fotografsko razstavo Vulve avtorice Eme Širec in požgali ter tako uničili znaten del razstave In The Frame: Festival Jazz ‘ma mlade 2018–2019 avtorja Gregora Salobirja, ki je bila razstavljena okoli ikoničnega pajesena, ki krasi trg in mu daje senco. Na srečo tako drevo, kot okoliške stavbe zaradi dejanja niso utrpele resne škode. Žal isto ne velja za omenjeni razstavi.

Kulturne organizacije in institucije, ki delujemo v okolici Židovskega trga: Galerija DLUM / Društvo likovnih umetnikov Maribor, Fotogalerija stolp / Fotoklub Maribor, Center judovske dediščine - Sinagoga Maribor, GT22 in Galerija Media Nox / Mladinski kulturni center Maribor, ter organizacijski ekipi festivalov Jazz ‘ma mlade in Mavričnega junija v Mariboru soglasno ostro obsojamo dejanje in pozivamo k širši debati o odnosu Mariborčanov in Mariborčank do umetnosti in kulture. Uničena so bila namreč dela mladih in perspektivnih lokalnih umetnikov, dogodek pa je zgolj zadnji v seriji vandalizma v Mariboru, s katerimi se (pre)pogosto soočamo ustvarjalci in ustvarjalke vseh vrst in oblik umetnosti. 

Če je o umetniških okusih možno (in mnogokrat dobrodošlo) razpravljati, se s pojavom nasilja in načrtnega uničevanja umetniških del vsakršna debata zatre že v kali. Zato se bomo še naprej borili proti vsem oblikam utiševanja kulturnega dialoga ter zagovarjali svobodo umetniškega izražanja.

  • Center judovske dediščine - Sinagoga Maribor

  • Fotoklub Maribor / Fotogalerija Stolp

  • Galerija DLUM / Društvo likovnih umetnikov Maribor

  • Galerija Media Nox / Mladinski kulturni center Maribor

  • GT22

  • Organizacijski ekipi Jazz ‘ma mlade in Maribor skozi rožnata očala

 

IZJAVE POSAMEZNIH PREDSTAVNIKOV ORGANIZACIJ:

“Razstava Vulve je produkt dela mladih prostovoljk in prostovoljcev programa Maribor skozi rožnata očala in tudi prva razstava fotografinje Eme Širec, zato me še posebej žalosti, da je postala žrtev vandalizma. Njeno uničenje je še posebej neprijetno presenečenje po uspešni otvoritvi ter številnim pozitivnim odzivom obiskovalcev, skupnosti in javnosti.

Kljub grenkemu priokusu, ki ga je prineslo omenjeno dejanje vandalizma, smo ponosni, da smo lahko kulturi kraljic preoblek (drag-a) odločno zastavili prostor v mariborski družbi, tako fizično kot figurativno. Dogodek samo dokazuje, zakaj se je za skupnosti, ki to kulturo ustvarjajo, potrebno zavzemati.”

Doris Špurej, producentka Mavričnega junija v Mariboru

“Uničenje razstave je vsekakor pustilo grenak priokus, a menim, da so se moje dela v tem primeru znašla ob napačnem času na napačnem mestu. Tovrstne dogodke ne smemo posploševati in dovoliti, da dejanja peščice posameznikov omadežujejo naš skupni odnos do kulture. Verjamem, da je Maribor odprto mesto, ki sprejema drugačnost in raznolikost ter spodbuja umetniško izražanje, četudi to komu ni všeč. Seveda pa tudi sam obsojam tovrstna dejanja, zato se bom še naprej trudil s svojimi deli ponujati drugačne zorne kote in perspektive.”

Gregor Salobir, fotograf in avtor razstave In The Frame: Festival Jazz ‘ma mlade 2018–2019

“V luči zadnjega dogodka, vandalizma in izživljanja nad umetniškim delom lahko predstavim svojo izkušnjo: lansko leto, konec avgusta, sem na istem trgu doživela uničenja svojega dela. Nekoga je motilo delo, ki je vsebinsko izhajalo iz sporočil, na medmrežju. Ta so bila aplicirana na prosojno pvc folijo in so tvorila instalacijo pod arkadami. Že tretji dan pa sem bila neprijetno presenečena, saj sem zjutraj naletela na popolnoma uničen in zažgan del instalacije. Instalacijo sem umaknila, saj sem razumela, da umetnost v mestu ni razumljena in sprejeta. Ustvarjalnost je v današnjem svetu tista, ki lahko skozi kritičnost pokaže na anomalije v družbi, zato je njeno uničevanje alarmantno stanje, ki ne sme biti spregledano. Nikoli ne smemo dovoliti agresivnosti in vedno moramo zagovarjati svobodo in umetniški izraz.”

Aleksandra Gruden, Galerija DLUM

“Vedno in povsod obsojamo uničevanje ali poškodovanje umetniških del in/ali kulturne dediščine.”

Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor

“V imenu ekipe Fotogalerije Stolp oz. Fotokluba Maribor ostro obsojamo vsakršno uničevanje kulture in umetniških del ter že dalj časa z zaskrbljenostjo spremljamo podobne dogodke, ki se dogajajo v Mariboru - žal tudi na območju Židovskega trga. V preteklosti smo bili priča številnim tovrstnim dejanjem, ki izkazujejo sovraštvo oz. nespoštovanje do skupnih prostorov in umetnosti nasploh. Želimo, da je Židovski trg prostor druženja in ustvarjanja ter upamo, da se tovrstni dogodki ne bodo več ponovili.”

Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor

 

foto: Gregor Salobir in Žan Lebe