#MKCblog 33 - Iz zaodrja festivala Jazz 'ma mlade

#MKCblog vas vsaka dva tedna vabi, da pokukate v “zaodrje” dogajanja na MKC Maribor in pobližje spoznate nas, naš vsakdanjik ter izzive in razmišljanja, s katerimi se srečujemo v sklopu našega dela. Aktualni #MKCblog je pripravil vodja mladinskih programov Željko Milovanović, ki je tudi glavni koordinator festivala Jazz ‘ma mlade.


Ura bo kmalu 10.00, ko bo Sonja spustila potopni valj na Židovski ulici, da bo lahko Tadej z ekipo VSGT Maribor pripeljal in začel postavljati kulinarično-vinsko stojnico na Židovskem trgu. Medtem so prijazni delavci Nigrada še postrigli plevel med granitnimi robniki in okoli drevesa. 

Po 11. uri bo počasi na trg prispel Alen s svojo ekipo, da prestavijo oder, ki je prejšnji petek, na drugi festivalski dan, stal na sredini trga, nazaj k vzhodni steni Sinagoge, torej na pozicijo številka 1.

Ko bo sonce najvišje in bo že pošteno pripekalo, pride polno natovorjena tehnična ekipa. Andrej, Primož, Matjaž in Gašper. Takoj potem, ko se priklopijo na električno napeljavo GT22, se začne neskončno odvijanje kablov, postavljanje zvočnikov, umeščanje luči, mešalne mize … oder in vsa tehnika bosta postavljena do 16. ure in ko bo tehnična ekipa počivala v senci in čakala na prvo tonsko vajo, bo na trgu zbrana že skoraj celotna festivalska ekipa. Domen, Mitja in Gregor bodo zavihali rokave in iz Sinagoge prinesli vseh 64 stolov. Ker so posebni časi, postavljanje stolov ni več samo postavljanje stolov; potrebno jih je namreč pravilno postaviti, v pare in posamično, z metrom odmeriti varnostne razdalje, jih razkužiti … medtem pa bodo Vesna, Eva in Mateja označevale sedišča in “nesedišča” na stopnicah in klopci pod drevesom, postavljale količke za ograjo na vstopu na prizorišče, urejale info točko, nameščale razkužila in vse ostale dodatke, ki pritičejo organizaciji kulturnih dogodkov v “koronskih” časih. Kristina, letos novopečena koordinatorica spremljevalnega programa, bo skupaj z umetnikom pripravljala vse za večerno otvoritev razstave na arkadah. 

Verjetno pa bo enkrat takrat na trg prihitel Vid in iskal kartico za potopni valj, da na prizorišče spusti zasedbo P’Jays. Malo pred 18. uro bodo na trg, tonski vaji naproti, začeli “kapljati” učenci in učenke Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Danes jih bo kar 21, in to v treh zasedbah!

Pred vhodom v Sinagogo se bodo začeli zbirati prvi obiskovalci, ki jih bo Boris, največji poznavalec judovske kulturne dediščine v Sloveniji, popeljal na vodenje po židovski četrti, jim govoril o njeni zgodovini, stavbah, njenih prebivalcih …

Tega vodenja se zagotovo ne bo udeležil naš Miha, sicer človek, ki vsa ta leta daje krasno podobo našemu festivalu. Mislim, da zaradi treme, ker ga po 21.15, ko zaide sonce, čaka premierno video mapiranje v javnem prostoru, na katerega se pripravlja že ves teden. 

Vse bo že zelo živahno, na trgu bo brnelo, urejale se bodo zadnje malenkosti … Nejc in Urška, povezovalca programa pa bosta umirjena, v nizkem štartu, da zavzameta oder. 

Ko ob 19.00 prispe varnostna služba, bomo pripravljeni, da na prizorišču pozdravimo prve obiskovalke in obiskovalce.

Tako približno bodo izgledale priprave za zaključni večer festivala Jazz ‘ma mlade, ki ga s srčno ekipo in mnogimi partnerskimi organizacijami, javnimi zavodi in nevladnimi organizacijami iz židovske četrti in okolice, pripravljamo petič, z namenom, da na najlepšem trgu v mestu vzpostavimo najboljše možne pogoje, da se lahko mladi glasbeniki in ostali umetniki predstavijo mariborskemu občinstvu. 

Morali bi ga sicer že šestič, pa nam je eno sezono odnesel virus, ki smo ga naposled le “premagali” s tem, da smo namesto festivala v letu 2020 ustvarili gramofonsko ploščo in izdali EP Stereo Isolation. 

Kakorkoli, na nek način Jazz ‘ma mlade letos praznuje 5. obletnico in to je prvi tak mejnik, ko se lahko malo zazremo nazaj in v številke: priredili smo 14 čarobnih večerov na Židovskem trgu, 1 v Salonu uporabnih umetnosti (ki ga pograšamo), gostili 30 glasbenih skupin, več kot 155 glasbenic in glasbenikov, več kot 100 vizualnih, performativnih in intermedijskih umetnic in umetnikov iz 12 različnih držav, otvorili 20 razstav in gostili več kot 30 predstav, performensov in vodenj. Impresivno in izvedljivo le z ekipo čarodejk in čarodejev. 

Ampak oziramo se predvsem naprej. Danes res da zaključujemo 5. festivalsko edicijo a to še ne pomeni, da bomo rekli zadnjo v 2021. V tem trenutku lahko izdam, da se Jazz ‘ma mlade kmalu odpravlja na svoje prvo gostovanje, na drug konec Slovenije, o tem, kdaj in kje točno bomo čarali, pa zelo kmalu ...

 
foto: Nejc Furek

foto: Nejc Furek