Vabljeni na Virtualni karierni sejem 2021

Na današnji novinarski konferenci, ki jo je organizirala Fundacija PRIZMA smo v sodelovanju s številnimi partnerskimi organizacijami predstavili dogajanje na letošnjem Virtualnem kariernem sejmu, na katerem bo v številnih oblikah sodeloval tudi MKC Maribor.

MKC Maribor kot partner sodeluje pri izvedbi Virtualnega kariernega sejma že tretje leto, pred tem pa smo na sejmu sodelovali kot eden izmed razstavljavcev. Na področju karierne orientacije, večanja zaposljivosti in zaposlenosti mladih, torej na področjih, ki jih nagovarja KS ne glede na obliko izvedbe (ali karierni sejem v živo ali v virtualni obliki), pa je MKC Maribor aktiven že vrsto let in izvaja veliko različnih projektov: 

  1. Platforma Mladi Maribor, ki jo sestavljata istoimenska spletna stran in aplikacija in mladim predstavlja široko paleto možnosti neformalnih izobraževanj različnih mladinskih organizacij v Mariboru, od 4. novembra pa poteka že 8. festival Mladi Maribor. Platformo Mladi Maribor in Virtualni karierni sejem smo letos povezali tako, da je sejem moč obiskati tudi preko mobilne aplikacije Mladi Maribor (Android aplikacijo lahko prenesete na tej povezavi, iOS verzijo pa tukaj).

  2. Trenutno smo v izvajanju Evropski projekt FinLit – Finančna pismenost za hitrejšo finančno neodvisnost. Gre za mednarodni projekt, ki ga MKC Maribor izvaja v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za implementacijo trajnostnega razvoja, ter partnerjema iz Poljske in Grčije. Pretekle izkušnje so nam pokazale, da mladim manjka finančne pismenosti in cilj projekta Fin Lint je ravno to - izboljšati znanje in kompetence na področju finančne pismenosti in znanja ekonomije pri mladih.

  3. Program Banka idej je redni program MKC Maribor, ki mlade spodbuja, da razmislijo o tem, kaj bi želeli v lokalnem okolju spremeniti, nato pa jim skozi mentorsko in finančno pomočjo pomagamo, da te ideje mladi tudi realizirajo. V letu 2021 smo tako podprli ideje 4 mladih – izdelane so bile knjigobežnice, mladi so izdelali 10 hotelov za žuželke, ki bodo postavljeni na različnih lokacijah v mestu, izdelane so bile dodatne klopi v parku pred Doživljajskem igrišču, v okviru ideje Študentski bicikl pa so mladi popravili zavržena kolesa, ki bodo podarjena Študentskim domovom.

Marja Guček, direktorica MKC Maribor:

“Vitalnega pomena je, da se na dogodkih, kot je Virtualni karierni sejem, predstavljamo tudi različne mladinske organizacije v mestu, s ponudbo neformalnih izobraževanj, ki jih organiziramo za mlade. Prav skozi neformalno izobraževanje imajo mladi možnost krepiti veščine, ki jih delodajalci zelo pogosto iščejo pri novo zaposlenih (sodelovanje v različnih skupinah, komunikacijske sposobnosti, sposobnost prilagajanja spremembam, medkulturne veščine … ) in ki jih v veliki meri omogočamo prav mladinske organizacije skozi različna neformalna izobraževanja. Mladim nudimo varna okolja, v katerih lahko spoznavajo in preizkusijo nova področja aktivacije ter krepijo različne veščine in kompetence.”

Na letošnjem Virtualnem kariernem sejmu se MKC Maribor predstavlja: 

  • V okviru Kariernega kažipota se MKC Maribor predstavlja s splošnimi aktivnosti zavoda – obiskovalcem bodo na voljo vse informacije o programih, ki jih MKC Maribor izvaja za mlade (npr. od aktivnosti v katere vabimo prostovoljce, do programa Maribor skozi rožnata očala, ki nudi informacije in pomoč mladim, ki jih zanimajo LGBT+ vsebine, do možnosti sodelovanja v različni mednarodnih projektih)

  • Z dvorano Virtualna živa knjižnica, v kateri se bodo obiskovalci lahko osebno pogovarjali s predstavniki različnih poklicev in šol ter tako pridobili konkretne informacijo o tem, kako je opravljati nek poklic oz. obiskovati določeno šolo. Dodatna vrednost virtualne žive knjižnice je prav v tem, da bodo obiskovalci imeli možnost pogovora z osebami, ki določen poklic opravljajo oz. z dijaki/študenti, ki se šolajo na šoli, ki jih zanima za vpis.

    V virtualni živi knjižnici bo tekom celotnega Virtualnega kariernega sejma na voljo približno 50 oseb, ki opravljajo različne poklice oz. obiskujejo različne šole. Preko chata, avdio ali videoklica bodo med drugim predstavljeni:

    • dijaki: smer gozdar, lesar, metalurški tehnik, ekonomski tehnik, logistični tehnik, negovalec, medijski tehnik,

    • študenti: razredni pouk, E-poslovanje, zdravstvena nega, oblikovanje,

    • poklici: pisateljica, novinarka, konservator, vodja digitalnih rešitev, psihologinja, receptor, varilec, inženir mehatronike ...

  • Z dvorano konS – Katalizatorji inovacij. KonS je nacionalna platforma za sodobno raziskovalno umetnost, kjer se povezujejo področja umetnosti, izobraževanja in gospodarstva, v njej pa sodeluje 9 partnerjev iz Nove Gorice, Ljubljane, Velenja, Novega mesta in Maribora. V dvorani se bodo predstavile partnerske organizacije projekta, prav tako pa se bodo skozi vnaprej posnete video intervjuje predstavili poklici, ki smo jih kot slovenska mreža razvili oz. smo jih kot kohezijski projekt projekta vzpostavili v štajerski prestolnici.

  • Prisotni smo tudi s stojnico v dvorani Mladi Maribor, kjer se predstavljajo različne mladinske organizacije ter javni zavodi na področju kulture … V dvorani se predstavlja predvsem ponudba obšolskih, obštudijskih dejavnosti za mlade. Stojnica MKC Maribor v dvorani Mladi Maribor je naša osrednja stojnica zato bo gostila tudi več interaktivnih vsebin – od ugank za mlade, do spletnih pogovorov … Na stojnici bomo tudi gostili nekatere organizacije s katerimi MKC Maribor partnersko sodeluje.

Prisrčno vas vabimo, da se nam pridružite vsaj na enem, če že ne na vseh omenjenih sejmiščnih lokacijah v virtualnem prostoru. Veselimo se, da vam bomo lahko predstavili naše delo!