Natalija Milovanović odpira literarno rezidenco MKC Črke

Prejemnica nagrade za najboljši prvenec Natalija Milovanović bo prva gostja programa Literarna rezidenca MKC Črke v Hostlu Pekarna za mlade perspektivne pisce in prevajalce.

Literarna rezidenca MKC Črke Mladinskega kulturnega centra Maribor je prednostno namenjena perspektivnim mladim pesnikom, pesnicam, prozaistom, prozaistkam in prevajalcem, prevajalkam iz Slovenije, ki še niso dopolnili ali dopolnile tridesetega leta starosti. Gre za nov program, s katerim MKC Maribor spodbuja mobilnost in vrhunsko ustvarjalnost mladih avtoric in avtorjev ter promovira in širi sodobno slovensko literaturo.

Kot je povedala producentka programa, Petra Kolmančič, je bila kot prva gostja na razpisu izbrana Natalija Milonovanić, pesnica in prevajalka, ki je bila rojena leta 1995 v Srbiji, odraščala v Bosni in Hercegovini, srednjo šolo in del študija naredila v Sloveniji, trenutno pa končuje magistrski študij prevajalstva v Avstriji. Objavila je pesniško zbirko Samoumevno (Center za slovensko književnost, 2021), ki je bila pravkar razglašena za najboljši prvenec 37. slovenskega knjižnega sejma. Objavlja v slovenskih in srbskih literarnih revijah (Poetikon, Mentor, Literatura, Sodobnost, Enklava, Libartes) kot tudi v dvojezičnem zborniku Biće bolje/Bo že (SKC Danilo Kiš, 2019). V soavtorstvu s Tanjo Božić je napisala performativni pesniški dvogovor Udomačevanje domačih živali/Pripitomljavanje domaćih životinja (samozaložba, 2019). Performans sta izvedli v več slovenskih mestih in v črnogorski Podgorici ter posneli v studiu Radia Študent. Je dvakratna finalistka Pesniškega turnirja založbe Pivec, njene pesmi pa so prevedene v srbščino, španščino, makedonščino in nemščino. Kot prevajalka iz srbščine sodeluje pri evropskem projektu Connecting Emerging Literary Artists, iz slovenščine v srbščino pa prevaja za zbornik mladih pesnikov in pisateljev s področja nekdanje Jugoslavije Rukopisi, ki ga tudi soureja.

Natalija Milovanović bo bivala in ustvarjala v Mariboru v Hostlu Pekarna med 25. novembrom in 24. decembrom 2021. Izbor njene poezije iz zbirke Samoumevno si lahko preberete v sklopu sekcije E-objave tukaj. V živo bo nastopila kot gostja decembrskega Ožuljenega jezika v Vetrinjskem dvorcu, v torek, 14. 12.2021. Vabimo vas tudi k prebiranju spletnih dnevnikov, ki jih bo ustvarjala v času bivanja v rezidenčnem programu MKC Črke in bodo dostopni na spletni strani MKC Maribor.