27. MFRU v prevpraševanju transhumanizma

Petkova otvoritev 27. MFRU, je predstavila pester program festivala in pomen MFRU danes, ter sodelovanje s platformo konS in letos prvič z NAGIBom. Slavnostni govornik na otvoritvi je bil župan občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič.

V sklopu petkove otvoritve 27. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, je bil predstavljen pester program festivala in pomen MFRU danes. Predstavljeno je bilo sodelovanje s platformo konS in letos prvič z NAGIBom. Festival je letos svoje poslanstvo videl v tem, da raziskuje in povezuje različne nosilce življenja v mestu z računalniško umetnostjo. Tako je svoje mesto našel v različnih javnih površinah, izložbenih prostorih posameznih trgovin in drugih prostorih, ki so namenjeni druženju, kupovanju, pa tudi zgolj srečevanju ljudi. 

Tako vsak prostor prispeva svoj delček vsebine h glavnemu programu, ki ga v javnem prostoru bogatita še dve deli oziroma intervenciji na plakatnih mestih. Prvo delo, naslovljeno Periodični model barv, se razprostira po celotnem podhodu pri TPC City (bivša Slavija). Ustvaril ga je slikar, oblikovalec in profesor dr. Vojko Pogačar. Njegovemu obsežnemu opusu s področja oblikovanja, povezovanja umetnosti in sodobnih digitalnih znanj je posvečena pregledna razstava Navdihi za spremembe, ki bo na ogled v Vetrinjskem dvoru vse do 22. oktobra 2021. 

Pomemben del programa je vsakoletni diskurzivni program, ki v posameznih terminih ponuja spletna predavanja domačih in tujih strokovnjakov. Letošnji predavatelji so: dr. Steve Fuller, dr. Polona Tratnik, dr. Dan Podjed in dr. Peter Purg. Predavanja lahko v živo spremljate na naslovu: https://meet.jit.si/mfru2021

V Vetrinjskem dvoru lahko v poslušalnici prisluhnete delom zvočne umetnice OR poiesis (Petra Kapš), prav tako pa vas vabimo na spletno stran radio aporee (https://radio.aporee.org), kjer se bo med 11. in 14. oktobrom.2021, od 18.00 do 20.00 prenašal TERITORIJ - zvočni prenos v živo, OR poiesis, skupaj z Udom Nollom in 14. oktobra 2021, ko bo radijski program ARS ob 23h v živo prenašal performativni livestream OR poiesis (Petra Kapš) in Uda Nolla Teritorij. 

 V spodnji in zgornji dvorani Vetrinjskega dvora se vrstijo videodela iz zagrebških festivalov eksperimentalne in elektronske umetnosti Glitch /fu:bar/ in VectorHack, ki se letos povezujeta z našim festivalom. To pomeni pomembno stično točko med drugimi festivali in MFRU, ki se letos prvič povezuje tudi s festivalom NaGib, ki bo s podobno izhodiščno temo prav tako zasedel izložbene prostore v Mariboru. 

Aleksandra Saška Gruden, programska vodja festivala MFRU 2021

“Festival MFRU že od srede 90. let v Mariboru predstavlja in analizira, ter pomaga razumevati računalnik kot stroj za produkcijo, distribucijo, komunikacijo in arhiviranje. Festival je letos svoje poslanstvo videl v tem, da raziskuje in povezuje različne nosilce življenja v mestu z računalniško umetnostjo. Tako je svoje mesto našel v različnih javnih površinah, izložbenih prostorih posameznih trgovin in drugih prostorih, ki so namenjeni druženju, kupovanju, pa tudi zgolj srečevanju ljudi. Pri tem pa gre posebna poznost umetnikom, ki so bili vedno več kot le opazovalci in kritiki družbenega tkiva, pokazali so, kako lahko delujejo kot katalizatorji inovacij. Danes v polni meri uporabljajo ta potencial in se ukvarjajo z raziskovanjem in razvojem novih tehnologij. Na festivalu MFRU svoja dela predstavljajo znotraj šestih sklopov, ki so poleg glavnega programa z razstavami in delavnicami, še spremljevalni program, predavanja, modul konS, povezovanja in študentski.

Vsak od teh sklopov nosi specifične vsebine in je pomemben, izpostavila pa bi sklop predavanja, ki tvori polje za premislek in refleksijo tem, ki so danes aktualne. Prvo predavanje je izpeljala dr.Polona Tratnik, danes bo sledilo predavanje dr.Petra Purga in jutri dr.Dana Podjeda. Sklop zaokrožuje predavanje dr. Steva Fullerja, vsa bodo kasneje dostopna na naših straneh sicer pa jim lahko v živo sledite na tem linku: https://meet.jit.si/mfru2021"

 

Ksenija Repina, predstavnica za odnose z javnostmi modul Kons

“KonS modul v Mariboru, ki se bo dogajal med 8. in 26. oktobrom je serija nepričakovanih, a načrtovanih in skrbno izbranih dogodkov, ki bodo skupaj z delavnicami za različne starostne in interesne skupine ponujali nove aspekte sodobnih raziskovalnih umetnosti. Poleg določenih in datiranih dogodkov, zabeleženih v koledarju dogodkov, bomo tritedenski modul nadgradili z pop-up dogodki, ne le v žarišču dogajanja, torej v Mariboru, temveč tudi na nacionalnem nivoju, v sožitju z partnerskimi organizacijami konS. 

Mreža konS oziroma njen predstavitveni modul konS je letos ponovno eden izmed sklopov mfru-ja. Ekipa mariborskega konS-a je tvorno in kreativno sodelovala pri iskanju kam in kako pristopiti k letošnji edicija festivala. Z delavnicami in predstavitvami naših projektov smo del osrednjega programa in z avtorskim pristopom do ustvarjalnega učenja tvori delavničarski del mfru-ja. V času modula se intenzivno fokusiramo na raziskovalno učenje in delavnice za raznolike publike. Oktober bo tudi čas Temporalnega avtonomnega laboratorija UROŠ.

Preizpraševanje in kritična analiza po-preko-onkraj-človeka znotraj tehnološkega, digitalnega sveta pametnih mest, pametne tehnologije, pametne mreže je na nek način izhodiščna točka novo-intermedijske-interdisciplinarne-sodobno raziskovalne umetnosti oziroma izhodišče metod in načinov povezovanja znanosti-umetnosti-tehnologije na poti do najrazličnejših inovacij za družbo.   

Petra Hazabent, umetniška vodja Nagiba

Nagib Izložba #2 je serija performativnih gest po mariborskih izložbah. Lani je zaradi omejenih možnosti delovanja vzniknila ideja po novih oblikah uprizarjanja in premik izven "tradicionalnih" plesno-gledaliških dvoran, ki postajajo v danih razmerah vse bolj prostori selekcije, distance in izpolnjevanja pogojev.

Izvedbene možnosti kulturnih dogodkov v tem času ne dopuščajo, da ostanemo na starih, poznanih in že prehojenih poteh na način, kot smo ga bili vajeni v preteklosti. Pomembno je, da (po)iščemo in vzpostavimo nove ustvarjalne oblike in formate povezovanja, zato letošnji program ponovno poteka v izložbah. Tokrat v navezavi s skupno širšo temo Transhumanizem, kjer se Nagib s performativnimi gestami širi neposredno v polje biološkega oziroma humanega ter ustvarja pogoje za premislek o prisotnosti telesnega in človeškega v navezavi s MFRU + konS. 


VOJKO POGAČAR – NAVDIHI ZA SPREMEMBE

Vabimo vas na pregledno razstavo Navdihi za spremembe, ki je posvečena obsežnemu opusu slikarja, oblikovalca in profesorja dr. Vojka Pogačarja. Razstava je na ogled v Vetrinjskem dvoru vse do 22. oktobra 2021.

GALERIJA UTRINKOV IZ OTVORITVENE SLOVESNOSTI:

foto: Janez Klenovšek