Pričenjamo Štafeto podarjenih knjig

Znani Mariborčani in Mariborčanke v času zaprtja knjižnic podarjajo knjige iz svojih zasebnih knjižnih zbirk.

Pod okriljem predfestivalskih dogodkov Slovenskih dni knjige v Mariboru smo na treh točkah v mestu vzpostavili knjižne kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki so namenjene temu, da jih bralci pridejo prebrskat in izbrat kakšno, ki jih bo nagovorila, lahko jih tudi izmenjajo s kakšno svojo že prebrano knjigo. Z aktivnostjo obeležujemo naziv Branju prijazna občina, ki ga je Maribor prejel v letošnjem letu.

Ker se je izkazalo, da je bralna stiska meščanov velika, saj so knjige na nekaterih knjižnih mestih izjemno hitro pošle, smo se partnerji projekta (MKC Maribor kot pobudnik, Mariborska knjižnica, Univerzitetna knjižnica Maribor in Bukvarna Ciproš) odločili, da s projektom nadaljujemo tudi po izteku Dnevov knjige. Da bi ljudi spodbudili k menjavi knjig in branju, smo pričeli s prav posebno knjižno štafeto, v kateri bodo znani Mariborčani in Mariborčanke v času zaprtja knjižnic Knjižnim mestom, ki se nahajajo v Kulturnem centru Pekarna, na Rotovškem trgu in na klopci iz projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh pri Univerzitetni knjižnici Maribor, podarili knjige iz svojih zasebnih knjižnih zbirk. Štafeto podarjenih knjige je simbolično odprla ambasadorka branja in kulturnica Zora A. Jurič, ki je z izbranimi knjigami oskrbela Knjižno mesto pred Univerzitetno knjižnico Maribor. Štafeto podarjenih knjige je kot prva prevzela direktorica Mladinskega kulturnega centra Marja Guček, ki je knjige podarila Knjižnemu mestu v Kulturnem centru Pekarna ter štafeto predala direktorici Mariborske knjižnice, Dragici Turjak, ki je s knjigami založila Knjižnico pod arkadami na Rotovškem trgu (zaenkrat edino mesto, ki ponuja tudi knjige za otroke in mladino). Odzvali sta se tudi vodja Burkvarne Ciproš, Marjanca Onič, ter direktorica Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar, simbolični štafeti pa se bo priključila tudi Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor. O tem, komu jo bo predala, vas bomo obvestili kmalu.

 

Vabimo tudi vse vas, da v teh pomladnih dneh, ko se običajno lotimo pomladanskega čiščenja, prevetrite tudi svoje knjižne regale in police. Če najdete kakšno knjigo, ki bi jo želeli podariti, je bomo veseli na naših knjižnih mestih!

UTRINKI KNJIŽNIH MEST