MKC blog #2: Ekipa konS o delu v času samoizolacije

Na MKC Maribor nadaljujemo s tedenskim blogom o trenutnem dogajanju in delu naših zaposlenih v času izrednih razmer. Tokrat je besedo prevzela ekipa projekta konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost v sestavi Mihe Horvata, Eve Nađ in Ksenije Repina.

Tokratni blog se odmika od klasičnih zapisov, saj so ga sogovorniki odločili pripraviti v obliki pogovora oz. intervjuja. Vabljeni k branju!

M: Sem Miha Horvat, programski vodja ekipe mariborske ekipe konS – Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, ki deluje znotraj MKC Maribor. 

E: Sem Eva Nađ, tako je, d s črtico, to je tam pri entru na tipkovnici. Sem koordinatorka in organizatorka kulturnih programov na MKC Maribor. Za projekt konS sem zadolžena za administrativne zadeve. Res je, da moje osnovno delo zahteva odgovornost in veliko računalniškega dela ter dela z dokumenti in številkami, vendar zmeraj  iščem in tudi najdem kaj zanimivega v delu. Kje si, Miha?

M: Trenutno in zadnjih 21 dni sem v Mariboru, v stanovanju številka 4 na Glavnem trgu 22. Ti, Eva?

E: Jaz sem tudi zadnjih 21 dni (tega je že toliko?!) doma, in sicer v Dobrovniku, v Prekmurju - opravljam svoje delo, ki poteka podobno, kot če bi bila v pisarni, družbo mi dela naša dolgodlaka 16-letna mačka Kuna.

M: Kako bi ti opisala, kaj je konS?

E: Po mojem dosedanjem poznavanju je konS skupni imenovalec sodobnega časa (mogoče celo malo futurističnega sveta), ki je sestavljen iz tehnologije, znanosti in umetnosti. Edinstven in nenavaden projekt zaradi tega, ker gre za preplet znanosti, ki se nam, laikom, zdi hladna, strokovna, bela, merljiva, kjer imajo numerični podatki veliko vrednost. Po drugi strani pa je umetnost nekaj instinktivnega, toplega, barvnega, nerutinskega, tudi improviziranega. Ko oseba dela kot znanstvenik, ima pred sabo cilj in postopke, ki jih je potrebno upoštevati, instrumente in orodja, s katerimi lahko hodi po poti, da doseže znanstveni cilj. V umetnosti ima umetnik, ustvarjalec tudi cilj, in sicer ustvariti umetnino (npr. sliko na platnu, ali napisati knjigo), glede na zvrst umetnosti tudi uporablja različne pripomočke (npr. čopič-platno-barva, laptop). Je pa glavna razlika ta, da medtem ko so pri znanosti v prvi vrsti pomembni numerični podatki in analize, analize in še enkrat analize in natančnost, je pri umetnosti glavno gonilo domišljija – poleg tega nič ne de, če se med procesom nastajanja umetniškega dela kaj nehote, nenapovedano spremeni. In projekt konS je lep in velik prav v tem – da prepleta natančnost znanosti in domišljijo umetnosti. S tem se lahko ustvarijo dobre stvari za širšo družbo ali pa se nakaže smer, h kateri bi lahko umetnost prihodnosti stremela. Vendar je konS zelo širok in je veliko več.

M: MKC Maribor je eden od devetih slovenskih partnerjev projekta konS. Veliko natančneje kaj in kako ter zakaj konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost pa je možno prebirati v teh dolgih dnevih samoizolacije tudi na uradni spletni strani konS-a. Projekt je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«, sofinancirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Naši cilji so podpora sodobnim raziskovalno umetniškim projektom v polju povezovanja znanosti, umetnosti in tehnologije, razvoj mestnih delavničarskih vozlišč oziroma izobraževalnih središč, s katerimi nagovarjamo otroke, mladino in zainteresirano javnost. Nadaljnje so naši cilji še razvoj raziskovalnih laboratorijev za inovacije in rešitve oziroma vzpostavljanje sistema razvoja, izobraževanja in sodelovanja novih deležnikov ter povezovanje umetnosti, ustvarjalnosti in gospodarstva. Eva, kaj smo zaradi virusa odpovedali?

E: Tu boš pa ti več vedel povedati kot jaz… Odpovedali oz. prestavili smo vse marčevske in aprilske delavnice. Vse vsebine, ki smo jih načrtovali, jih še vedno nameravamo izvesti, vendar kasneje. Kdaj, pa je še prezgodaj ugibati. A bilo bi tako veselo in poučno v Kulturnem inkubatorju te mesece! Udeleženci bi izdelovali solarne robotke, izdelali nenavaden mikrofon, se posneli na retro-gramofonsko ploščo (a ni to redkost dandanes?!) v sklopu Vinyl Fabrike, lastnoročno izdelali svoj mikroskop, s katerim bi preko računalniškega monitorja videli svet mikroorganizmov… mogoče celo do majhnosti virusov. 😊 Marca in aprila je bilo v načrtu več prireditev in konferenc po Sloveniji v organizaciji ali koprodukciji projekta konS, med drugim tudi v mojih krajih, v Murski Soboti, kjer smo v povezavi s šolo in Lendavi, kjer smo v povezavi z občino, s kulturnimi in vzgojno-izobraževalnimi institucijami.

M: Omenimo tudi Ptuj, kjer se povezujemo na njihove neformalne izobraževalne zgodbe in festivale. Eva, imaš še kakšno vprašanje zame?

E: Imam, in sicer kje in kaj dogaja s konS-om v teh korona-časih? Marsikaj smo odpovedali, vendar se je veliko preselilo na splet, a ne?

M: Odpovedali, v Mariboru, smo vse kar se najde na Facebook strani Kulturnega inkubatorja - več o tem si že govorila, oziroma v Ljubljani smo prestavili konferenco MonyeLab, ki ga pripravlja konS-ov ljubljanski partner Zavod Aksioma. Nadaljujemo delo, komunikacijo, debate in organizacijo umetniško raziskovalnih projektov, ki jih želimo končati do septembra 2022 in za katere trenutno komuniciramo s posamezniki, ki so na Švedskem, v Južnoafriški republiki, na Japonskem, v Švici in seveda po Sloveniji oziroma pripravljamo začeto delo na povezovanju konS znotraj drugih programov MKC Maribora, znotraj mesta Maribor in njegovega delovanja. Pripravljamo tudi nov laboratorij, nov predstavitveni prostor ter iščemo ideje, koncepte, rešitve kaj in kako v dani situaciji.

E: Kje je možno spremljati konS vsebine in kaj je trenutno najbolj aktualno? Najbolj aktualno v Mariboru?

M: Na našem Facebooku oz. prej zapisani konS-ovi spletni strani so objavljene najaktualnejše novice in programi, ki jih celoten konzorcij v teh nenavadnih časih izvaja. To so “prostori”, kjer se trenutno najde več o tem kaj in kako delamo in razmišljamo. In Maribor oziroma Ksenija Repina, kot PR konS kje si, kdo si, kaj bi dodala, popravila?  

K: Kdo sem? Tako kot vidva, tudi jaz zadnjih nekaj dni “le” ena od mnogih v samoizolaciji 😁 V projektu sem zadolžena za odnose z javnostmi (PR) in na srečo ostaja moje delo živo tudi v tem čudnem “medčasju”. In tako je - preletela sem vajin pogovor, popravkov je le nekaj 🙂. Covid-19 nam je le delno vzel zalet, saj bi mesec marec in april bila na nacionalnem nivoju resnično polna z aktivnostmi projekta konS. Kljub temu, da smo odpovedali/prestavili vse dogodke in aktivnosti v teh mesecih, pripravljamo vsebine za prihodnost, za katero upamo, da se zgodi prav kmalu.

To stanje samoizolacije nas je opomnilo na to, da resnično smo družabna bitja in da potrebujemo interakcijo. Da je ustvarjanje v prijazni ekipi dragoceno, da je sodelovanje v naprednem projektu izjemno. Pogrešamo se, pogrešamo en drugega in pogrešamo družbo, drži?

M: Drži.

E: Drži! A ne bi na kratko predstavili še drugih partnerjev konzorcija? Bi začela kar z lokalnim: mariborski partner, ki se s svojimi programi v projektu konS ne udejstvuje le v mestu Maribor, ampak se širi po vzhodni kohezijski regiji, je MKC Maribor. Vodilni partner projekta konS je Zavod Kersnikova iz Ljubljane, ki že dolgo let deluje na področju raziskovalne umetnosti in predstavlja pomemben mednarodni center prepleta raziskovalne umetnosti, znanostjo in naj naprednejših tehnologij. Kdo prevzame besedo?

M: Ob Zavodu Kesnikova in Zavodu Aksioma so del mreže, konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost še Zavod Projekt Atol, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi našteti iz Ljubljane, pa Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti in Mladinski center Velenje ter LokalPatriot Novo mesto. In? Za konec? Morda nekaj o predstavitvah konec leta ali pa napoved publikacije, ki bo kmalu dostopna … No. Morda o vsem tem naslednjič, ne? Ostanite doma, ostanite zdravi.

Od leve proti desni stojijo Jurij Krpan, Ksenija Repina, Miha Horvat, Peter Purg, Jernej Čuček Gerbec, Boštjan Potokar, Eva Nađ in sedi, župan Nove Gorice Klemen Miklavič ter podpisuje Memoranduma o sodelovanju mest in projekta konS / Festival Pixel…

Od leve proti desni stojijo Jurij Krpan, Ksenija Repina, Miha Horvat, Peter Purg, Jernej Čuček Gerbec, Boštjan Potokar, Eva Nađ in sedi, župan Nove Gorice Klemen Miklavič ter podpisuje Memoranduma o sodelovanju mest in projekta konS / Festival Pixelpoint, Nova Gorica 19. 11. 2019