Spletni pogovor: Kako naprej? - Prihodnost alternativne scene

V sklopu letošnjega Javnega poziva za prijavo prireditev oziroma projektov na področju mladinskega dela, kulture in družbe za področje KC Pekarna, ki jih je v letu 2020 sofinanciral Mladinski kulturni center Maribor, je bil izveden spletni pogovor o prihodnosti alternativne scene.

Že prvi val korone je zdesetkal kulturo in s tem tudi alternativno sceno, ki se ji že pred epidemijo ni godilo najboljše in je bila vselej potisnjena v kot. Toda s poletjem so zasijali prvi žarki upanja - upanja, da se bo s postopnim sproščanjem ukrepov kultura pobrala nazaj na svoje noge, Vendar temu ni bilo tako. Ko se je končno začelo vse postavljati na noge, nam je za vratom že dihal drugi val, ki pa je še bolj udaril kot prvi. Prišlo je še do hujših ukrepov in totalnega "lockdown-a". Zima se še niti ni začela, niti na vrhuncu drugega vala še nismo in nam že napovedujejo tretji val za december - pri tem pa se pri kulturnikih, kakor tudi pri drugih delovnih državljanih, poraja enostavno vprašanje, na katerega ni enostavnega odgovora: Kako naprej?

Podcast je pripravilo Kulturno društvo Brutal Partysan, ki se samo že od leta 2014 ukvarja z organiziranjem kulturnih dogodkov v KC Pekarna in drugje po seveovzhodni Sloveniji. Na podcast so bili povabljeni slovenski glasbeni izvajalci in manjši organizatorji alternativnih kulturnih dogodkov, ki delujejo na lokalni ravni. Dotaknili smo se vprašanja o prihodnosti scene na lokalnem nivoju in kakšno vizijo za prihodnost imajo manjši organizatorji, ekipe ali posamezniki, ki organizirajo tako imenovane "DIY" dogodke. Torej, kako naprej?"


Udeleženci pogovora:

  • Luka Kutoša - moderator (Brutal Partysan, Maribor)

  • Darjan Lorenčič - moderator (Brutal Partysan, MC Pekarna, Maribor)

  • Tomaž Rous - udeleženec (vodja MC Gornja Radgona)

  • Sašo Herman - udeleženec (Pickak entertainment, Murska Sobota)

  • Sašo Simić - udeleženec (Železni Aktivizem, Velenje)

  • Žan Debelak - udeleženec (Fundamentum, Ljubljana)

  • Matjaž Gert - udeleženec (A Cure for Happiness, Maribor)

  • Simon Fabjan - tehnika in zvok



Pogovor je bil izveden v sklopu Javnega poziva za prijavo prireditev oziroma projektov na področju mladinskega dela, kulture in družbe za področje KC Pekarna, ki jih je v letu 2020 sofinanciral Mladinski kulturni center Maribor.