Natečaj: Mlada kritika

Festival Pranger v sodelovanju z Društvom slovenskih literarnih kritikov (DSLK), Pritličjem in MKC Maribor – program MKC Črka že sedmo leto zapored objavlja natečaj za MLADO KRITIKO in nagrado PRANGER - MLADA KRITIKA, ki je namenjen lucidnim kritičarkam in kritikom poezije z manj izkušenj.

 

Pogoji sodelovanja

Na natečaj se lahko prijavijo vsi, ki še nimajo objavljenih več kot 5 kritik v osrednjih literarnih revijah, dnevnem časopisju ali radiju. Sodelovanje ni pogojeno z leti ali s statusom. 

Izbira zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na Festivalu Pranger 2018 (izbor so naredili Barbara Korun, Aljaž Koprivnikar in Domen Slovinič).

 1. Anja Cimerman – Fatamorgana (LUD Šerpa, Ljubljana)
 2. Tibor Hrs Pandur – Notranje zadeve (Litera, Maribor)
 3. Ana Pepelnik – Tehno (LUD Šerpa, Ljubljana)
 4. Boris A. Novak – Vrata nepovrata (GOGA, Novo mesto)
 5. Vid Sagadin Žigon – Metamorfoze (ZUK Murakon, Velenje)
 6. Nataša Velikonja – Preveč vljudna (KD Hiša poezije, Ljubljana)
 7. Aleš Mustar –  Srednja leta (CSK, Ljubljana)
 8. Tone Škrjanec – Dihaj (CSK, Ljubljana)
 9. Kristina Hočevar – Naval (ŠKUC Lambda, Ljubljana)

 

O eni od zgoraj navedenih zbirk napišete kritiko. Maksimalno število znakov je 5000 (s presledki). Svoj izdelek pošljite najkasneje do 29. 5. 2018 na e-naslov  mlada.kritika@pranger.si z zadevo »Za natečaj Mlada kritika 2018«.

Razen kritiškega prispevka naj e-pošta vsebuje še:

 • ime in priimek,
 • kontaktne podatke (e-naslov in telefon)
 • ter kratko predstavitev (do 1000 znakov s presledki).

 

Prispele kritike bo do 28. maja pregledala žirija, ki jo sestavljajo: dr. Ignacija J. Fridl (Društvo slovenskih literarnih kritikov), Maja Šučur (Festival Pranger), Petra Kolmančič (MKC Maribor – MKC Črka),  Matjaž Zorec (Radio Študent) in Aleš Čeh (lanski zmagovalec natečaja Mlada kritika).

Žirija bo izbrala tri najboljše kritičarke oziroma kritike, ki bodo sodelovali na kritiški delavnici (konec maja in junija jo bo vodila Maja Šučur) in na debati Mlada kritika, ki se bo odvila 27. junija 2018 v Pritličju, Mestni trg 2, 1000 Ljubljana.

Prav tako pa bo žirija tudi podelila nagrado Pranger – Mlada kritika najboljšemu kritiku ali kritičarki (izmed izbranih treh). Zmagovalka ali zmagovalec razen plakete prejme tudi denarno nagrado v višini 200 EUR bruto. Razglasitev bo 27. 06. 2018 v Pritličju, izdelki izbranih kritikov in kritičark pa bodo objavljeni na spletni strani Društva slovenskih literarnih kritikov.

 

Več o Festivalu Pranger si lahko preberete na: 
http://www.pranger.si/ ter http://www.pranger.si/mlada-kritika/.
Dogajanje lahko spremljate tudi na Facebooku https://www.facebook.com/kudpranger.

 

Vabljeni k sodelovanju!  

pranger.png