21. Ožuljeni jezik z gostom Esadom Babačićem

V četrtek, 17. maja 2018, bo ob 19. uri v klubu Wetrinsky v Vetrinjskem dvoru potekal majski večer slamovske poezije Ožuljeni jezik, ki ga bo vodila Mojca Pibernik iz impro skupine Banda Ferdamana.

Ožuljeni jezik je serija rednih mesečnih večerov slamovske poezije z izbranim literarnim gostom ali gostjo, ki v Mariboru že tretje leto vsak tretji četrtek v mesecu. Slamovska poezija je posebna oblika izvajanja urbane poezije v živo, dogodki v Vetrinjskem dvoru pa so zasnovani kot odprto tekmovanje, na katerega se lahko prijavijo nastopajoči vseh generacij.

Literarni gost dogodka bo pesnik, pisatelj, tekstopisec in novinar Esad Babačić, eden tistih avtorjev, čigar življenjska pot se ne sklada z našimi konvencionalnimi predstavami o usodi tipičnega literata. Esad Babačić (1965) se je v zgodnjih devetdesetih vpisal na oddelek za srbski, hrvaški, makedonski in slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot pevcu in piscu besedil pri Punk skupini Via Ofenziva, mu je, kot sedemnajstletniku, Založba FV 126/5 podelila nagrado za najboljšo punk pesem o Josipu Brozu Titu. Kot prvi za železno zaveso si je s skupino Via Ofenziva drznil javno izvajati svojo priredbo, takrat strogo prepovedane »nacistične« pesmi Lilli Marlen. Zaradi vsega tega ga je takratni komunistični režim večkrat zasliševal in mučil. Po dokončnem zatonu punka v nekdanji Jugoslaviji se je posvetil pisanju lirike in do danes izdal trinajst pesniških zbirk. Je prejemnik mednarodne nagrade Hörbiger in književne nagrade velenjica - čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo XXI. stoletja. Z literarnim gostom se bo pogovarjala in ga predstavila Helena Zemljič.

Esad Babačić , gost majskega slam večera

Esad Babačić, gost majskega slam večera

 

Prijave nastopajočih avtorjev in avtoric zbiramo na naslovu ozuljenijezik@gmail.com, preko zasebnega sporočila na Facebook strani Slam zverine ali na vhodu na prizorišče pred začetkom dogodka. Nastopajoči si naj pripravijo tri svoje pesmi dolžine največ 3 minute, nastopi na Ožuljenem jeziku pa se vrstijo v treh krogih, iz kroga v krog napredujejo najboljši tekmovalci po mnenju žirije, o zmagovalcu pa odloči občinstvo po finalnem nastopu tistih, ki se prebijejo v tretji krog. Zaželjeno je podajanje pesmi na pamet, v nasprotnem primeru pa imajo nastopajoči na glavi unikatno izdelan klobuk študentov mariborske Fakultete za strojništvo, Oddelka za oblikovanje.

 

Vstopnina na dogodek znaša 3 evre, nastopajoči imajo prost vstop.

Vljudno vabljeni!

 

Več na: http://mkc.si/slam-poezija

Dogodek organizirajo Mkc Maribor - Mkc Črka in Slam zverine, v sodelovanju z Banda Ferdamana, Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor, klubom Wetrinsky in Fakulteto za strojništvo ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino.