Zaključek in začetek festivala MFRU v študentski družbi

Letošnji Mednarodni festival računalniški umetnosti, že 24. po vrsti, smo zaključili, kot smo ga začeli. V družbi študentov, ki predstavljajo prihodnost računalniške umetnosti, uporabe in razvoja tehnologije ter refleksije o njiju.

Zadnje dejanje letošnjega festivala se je odvilo na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo (FGPA) v Mariboru, kjer smo predstavili publikacijo MFRU 2016-2017-2018, ki smo jo pripravili skupaj s študenti arhitekture in profesoricama Kajo Pogačar ter Majo Žigart. V njej smo zbrali dela študentov, ki so vizualno obdelali podatke o različnih temah in perečih vprašanjih študentovega in mariborskega vsakdanjika, dodali pa smo tudi pregled oblikovalske podobe Trilogije Zaupanje, tematske rdeče niti festivala od leta 2016 do 2018.

Festival se je 12. oktobra s predavanjem nemške fotografinje Karoe Goldt prav tako začel na FGPA, tudi letos pa smo podelili tri štipendije za študentske intermedijske in računalniško-umetniške projekte, ki so bili letos v znamenju animacije. Z Akademije umetnosti, Univerze v Novi Gorici se je v Mariboru predstavila Sandra Jovanovska, ki je v GT22 razstavljala nastajajoči animirani film in scenografijo zanj. S Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru, smo v GT22 vrteli animirani film Mario's Adventures, ki so ga ustvarile Nuša Majcen, Ana Tomšič in Saša Brdnik. Z Akademije za likovne umetnosti in oblikovanje, Univerze v Ljubljani pa smo na festival z animiranim filmom povabili Nino Baznik. Ob tej priložnosti vsem prejemnikom štipendije in soavtorjem publikacije čestitamo ter jim želimo vse najboljše pri njihovem nadaljnjem ustvarjanju.

S tem pa festivala računalniških umetnosti še nikakor ni konec, saj kot spletna medijska platforma živi še naprej v medmrežju. Na spletni strani sproti arhiviramo vso dogajanje, predavanja in razstave s fotografijami, videi in podcasti, še naprej pa se pridno polni tudi spletni simpozij, kjer je možno prebrati prispevke številnih mednarodno priznanih umetnic in umetnikov ter teoretičark in teoretikov. Zato še naprej vabljeni/e na mfru.org, kjer najdete refleksije in arhiv celotne Trilogije Zaupanje, počasi pa se polni tudi arhiv za pretekle festivale pred letom 2016.

 

Uspešna izvedba 24. MFRU je rezultat zaupanja in sodelovanja. Zahvaljujemo se vsem našim partnerjem, podpornikom in vsem, ki ste nas spremljali in o nas poročali.

 

// Partnerji

Galerija Media Nox / Galerija K18 / Galerija DLUM / Fotogalerija Stolp / GT22 / UGM Studio / Centralna Postaja / Kulturni inkubator / Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko / Ulična galerija Židovska / Tonšpur pasaža: A Chance Event / Salon uporabnih umetnosti / 0,04m³ / Portala: Bojler / Srednja elektro-računalniška šola Maribor / Srednja šola za oblikovanje Maribor / II. gimnazija Maribor / Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko / Pedagoška fakulteta Maribor

 

// Podporniki

Mestna občina Maribor / Ministrstvo za kulturo / Urad RS za mladino / ZRSZ / Hostel Pekarna / RTV Slovenija – Radio Maribor / Monitor / Univerza v Mariboru / Snaga Maribor / Nigrad, d. d. / Dostop.si / Gradbeni odri / Rent kombi / Jana / Hiša kruha / Doppler Winery / Mr.Falafel Maribor / Fundacija Sonda

 

foto: Rok Zorc