Večer kratke proze: (Anti)junaki sodobnega časa

(Anti)junaki sodobnega časa

Večer kratke proze

Sodni stolp (Pristan 8, Maribor), torek, 28. februar 2022, 18:00

Na literarnem večeru bomo prisluhnili izbranim odlomkom iz kratkoproznih zbirk Kazimirja Kolarja, Leonore Flis, Toma Podstenška in Miše Gams ter pogovoru z ustvarjalci, ki ga bo usmerjala pesnica in prevajalka Kristina Kočan.

Nastopajoči so predstavniki kritične generacije, rojene v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki v svojih delih brez zavor upovedujejo temačnejšo stran podobe sodobne družbe ter eruditsko in brezkompromisno popisujejo razklanost svojih (anti)junakov, razpetih med željo po udejanjanju sprememb in notranjo nemočjo.

S katerimi pisateljskimi postopki naši gostje v svojih delih nastavljajo zrcalo družbi in njenim patološkim dejavnikom? Kakšne teme jih zanimajo? Na kakšen način so protagonisti njihovih del ujeti v življenjske zanke in zakaj so zanimivi?

 

VLJUDNO VABLJENE & VABLJENI!

O ustvarjalcih

Foto: Alenka Slavinec

Leonora Flis (1974) je pridružena profesorica za književnost na Univerzi v Novi Gorici, izredna profesorica za književnost na Univerzi V Mariboru in lektorica za angleški jezik na Univerzi v Ljubljani. Ukvarja se tudi s pisanjem in prevajanjem. Izdala je zbirko Upogib časa (LUD Literatura, 2015) in Enakozvočja (Založba Miš, 2022). Leta 2011 je prejela Fulbrightovo štipendijo za raziskovalno delo na univerzi Columbia v New Yorku. Je tudi avtorica monografije Factual Fictions: Narrative Truth and the Contemporary American Documentary Novel (2010). Znanstvene članke objavlja v slovenskih in tujih revijah.

Foto: Gašper Lešnik

Kazimir Kolar (1979) je pisec. Doslej je napisal roman Glas noči (Litera, 2016), ki je bil nominiran za najboljši literarni prvenec leta in preveden v italijanščino. Leta 2021 je pri isti založbi izšla njegova zbirka kratkih zgodb Zgodbe nekega slabiča, ki je bila nominirana za nagrado novo mesto short. Načrtuje in piše roman naslovljen  Iskanje Theodorja Baumanna, ki se bo ukvarjal z nastankom individualnega fašizma in krutimi usodami mladih žensk.

Foto: Simon Černelc

Tomo Podstenšek (1981) je doslej objavil sedem romanov in tri knjige kratke proze. S svojimi deli je bil že štirikrat med nominiranci za najboljši slovenski roman leta (nagrada »kresnik« - nazadnje z romanom Površinska napetost, Litera, 2021), z zbirko kratkih zgodb Ribji Krik (LUD Literatura, 2017) pa v ožjem izboru za nagrado novo mesto za najboljšo knjigo kratkih zgodb. Nekaj njegovih knjig je prevedenih v hrvaški, srbski in poljski jezik, posamezne zgodbe pa še v številne druge. Ob pisateljevanju prevaja iz drugih južnoslovanskih jezikov.

Foto: Arhiv MKC Črke

Miša Gams (1975) je performerka, literarna kritičarka in magistra antropologije vsakdanjega življenja. Njeno delo je usmerjano v interdisciplinarni pristop, v povezovanje znanstvenih, umetniških in filozofskih konceptov. Posveča se socialnemu performansu (med drugim na ulicah kot čistilka čevljev), s čimer opozarja na probleme mladih in brezposelnosti. Izdala je štiri pesniške zbirke – tri za odrasle in eno za otroke ter pravljico Velike prigode male uške Lili (2019). Piše tudi kratke zgodbe. Z zgodbo Babica je bila uvrščena v ožji izbor za nagrado lastovka za najboljšo kratko zgodbo Programa Ars leta 2022.


Dogodek organizira MKC Maribor – Literarni program MKC Črka. Partner izvedbe: Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti.. Program MKC Črke finančno omogočajo Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino. Dogodek spada v sklop javnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.

Informacije o dogodku: petra.kolmancic@mkc.si