Sveža videopoezija MKC Črke

Odvila se je spletna premiera treh grafičnih animacij poezije na YouTube kanalu MKC Maribor, s katerimi se v obliki videoanimacij Toni Soprano Meneglejte s svojimi pesmimi predstavljajo Maja Vidmar, Denis Škofič in Ivo Stropnik.

Ob lanskem svetovnem dnevu poezije, 21. marca, sta literarni program MKC Črka in platforma za sodobno raziskovalno umetnost konS, oba programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18 v Mariboru premierno predstavila dve grafični animaciji poezije, tretja animacija pa je bila premierno predstavljena na festivalu Pranger 2021 v Rogaški Slatini v organizaciji KUD-a Pranger.

Izhodišče za nastala dela so pesmi, ki jih je iz zakladnice sodobne slovenske poezije izbrala producentka MKC Črke, pesnica in urednica Petra Kolmančič, animirala in zvočno opremila pa jih je Toni Soprano Meneglejte (1972), intermedijska umetnica, ki je med leti 2000 in 2015 delovala v umetniškem tandemu son:DA. Od leta 2009 ustvarja scenografijo, svetlobo, zvok in fotografijo. Živi in dela v Mariboru, študirala je arhitekturo na Tehnični univerzi v Gradcu, fotografijo na Šoli za umetniško fotografijo Friedl Kubelka na Dunaju in magistrirala iz fotografije in slikarstva na dunajski Akademiji za lepe umetnosti. 

Pesem Pepelnik je iz zadnje pesniške zbirke Maje Vidmar Pojavi (LUD Literatura, Prišleki, 2020). Zbirka je bila nominirana za Jenkovo nagrado in je bila v kritiškem izboru pesniških zbirk za festival Pranger 2021. Maja Vidmar (1961) je pesnica, ki z izjemno pesniško veščino v na videz nežnih pesmih udari z vso silo biti, ki se ne more in ne želi sprijazniti s strašno sliko tega sveta, ki se ne želi vdati sprijaznjenosti s sprijaznjenostjo in ki se zaveda teže odgovornosti, ki jo nosimo kot človeška bitja. Maja Vidmar je eno naših osrednjih pesniških imen, za svojo poezijo, ki jo objavlja od srede osemdesetih let, je prejela številne literarne nagrade, mdr. tudi nagrado Prešernovega sklada.

Pesem Gospodar muh je novejše in v knjižni obliki še neobjavljeno delo enega najboljših pesnikov mlajše generacije, Denisa Škofiča (1985), ki bralce poezije navdušuje s pogumnim raziskovanjem skrajnih možnosti pesniškega izraza, z eksperimentiranjem s svežo in izvirno metaforiko, z dovršeno konceptualno zasnovo ter z izjemnimi pesniškimi podobami, ki temeljijo na simboliki in nadrealizmu. Škofič je leta 2013 pri založbi Beletrina izdal svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic, ki je naletel na izjemen sprejem tako pri bralcih kot kritikih, bil nominiran za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Na začetku leta 2018 je pri Cankarjevi založbi izšla njegova druga pesniška zbirka – Seganje, s katero se je uvrstil na širši seznam nominirancev za Jenkovo nagrado.

Pesem Anus Iva Stropnika je iz zbirke Od anusa do želve (s podnaslovom Tisoč vprašanj za noben odgovor, Velenjska knjižna fundacija, 2020). Ivo Stropnik že vrsto let piše bogat pesniški opus, v katerem razvija zanj značilno pesniško formo, lirskoslovarsko gnezdo – gre za pesmi, zapisane v horizontalno ritmiziranem verzu, ki jih je objavil v več zbirkah, zbrane pa v Slovarju melanholije in radoživosti (A–Ž) leta 2018. Zbirka Od anusa do želve pomeni zaključek tega izjemnega pesniškega projekta, ob njej pa v knjigi najdemo tudi prenovljeno samostojno objavo zbirke Šivala je zvezda deklico in izbor pesmi v angleščini. Do zdaj je Stropnik objavil osemnajst samostojnih knjig leposlovja za odrasle in mladino, od tega dvanajst zbirk poezije za odrasle.


Program literarnih prireditev MKC Črka sofinancirajo Javna agencija RS za knjigo, Urad RS za mladino ter Mestna občina Maribor. 

Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.