Poezija na mestnih ulicah 2022

POEZIJA NA MESTNIH ULICAH 2022 

15 LET ULIČNE PROMOCIJE POEZIJE

 

Na mariborskih ulicah boste lahko od 11. do 21. novembra 2022 prebirali poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic, ki bo na plakatih velikega formata skupaj z izvirnimi ilustracijami mladih ilustratork in ilustratorjev nagovarjala mimoidoče.

 

Plakatna akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor poteka že petnajsto leto, selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar, likovne umetnice pa je izbrala in k sodelovanju nagovorila kuratorka spletne galerije Webnox Martina Frangež. Pri projektu je tako pet pesnic in pesnikov ter pet likovnih ustvarjalk združilo svoje moči. To obojestransko inspirativno sodelovanje, nekakšno dopolnjevanje oz. nadgradnja poezije in ilustracij je rezultirala v estetsko mikavnih plakatih velikega formata, ki jih je oblikoval Uroš Lehner – Ookie. Svoje pesmi so prispevali Ana Svetel, Miljana Cunta, Gregor Kosi, Robert Titan Felix in Sergej Harlamov; ilustracije pa Janja Kosi, Maja Pučko, Maja Vraber Trabe, Alja Horvat in Zala Česnik.

 

Selektor in vodja projekta, Nino Flisar, o letošnji akciji Poezija na mestnih ulicah in izbranih sodelujočih pesnikih in pesnicah:

 »Petnajsta izvedba “Poezije na mestnih ulicah” ohranja prakso prejšnjih dveh let, gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije. Koncept je bil letos zastavljen tako, da so likovne umetnice na podlagi pesmi naredile svojo vizualizacijo pesmi. Tako smo spet združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost. S tem skušamo najširši javnosti približati tako poezijo kot likovna dela mladih ustvarjalcev, in to na mestih, kjer so običajno agresivni komercialni plakati, v našem primeru pa to postanejo mesta estetskega užitka in premisleka o sebi in svetu.

Letošnji izbrani pesniki in pesnice so povečini pripadniki srednje generacije. Med njimi gre seveda izpostaviti letošnjo vitezinjo poezije Miljano Cunta in nominiranko za Veronikino nagrado Ano Svetel. Ob njiju sodelujejo še trije svojstveni in prepoznavni pesniki, pronicljiv družbeni kritik Gregor Kosi, ki je nedavno izdal odmevno zbirko Porini me v kader, Robert Titan Felix, poet klasičnega zamaha, ki se po nekajletnem premoru vrača k poeziji, in Sergej Harlamov, inovativni besedni eksperimentator in ludist. Njihovo poezijo je nemogoče dati na skupni imenovalec, zato so bili tudi izbrani, da predstavijo utrip sodobne poezije – gre za  razgiban spekter pesniških svetov, ki imajo vsak svoje tematske fokuse in izrazne načine in ki zadovoljujejo različne bralske okuse.

Ana Svetel ponuja v svojih pesmih podobe, ki zelo čutno nazorno zasijejo pred bralcem in mu omogočajo prefinjeno refleksijo sveta. Gregor Kosi s svojimi poetiziranimi besedili zareže v samo bistvo pojavov ter nam na kritičen način ponudi uvide o sodobni družbi. Miljana Cunta je prefinjena upesnjevalka občutij in prostorov, njene pesmi nastajajo ob soočeju njenega notranjega z zunanjim svetom. Sergej Harlamov v svojih pesmih s spretnim in provokativnim ubesedovanjem ponuja igriv in nekonvencionalen premislek bivanjskih tem. Robert Titan Felix pa je pesniški raziskovalec, potovalec, ki se poslužuje klasičnih pesniških sredstev, s katerimi se poglobljeno spoprime z eksistenco in njenimi stranpotmi.«

 

Likovna selektorica Martina Frangež je takole povzela nov pristop letošnje plakatne akcije:

»Letos že tretje leto zaporedoma Poezijo na mestnih ulicah spremljajo tudi ilustracije mladih, ki bogatijo izbrane verze z vizualno podobo, ki še dodatno obogati mariborske ulice in k branju poezije nagovori mimoidoče. Kot selektorica letos sodelujem prvič, v duhu delovanja Mladinskega kulturnega centra Maribor je bila moja naloga izbrati mlade umetnike, ki so še na začetku svoje umetniške poti. Izbrane pesmi so vizualizirale: Zala Česnik, Alja Horvat, Janja Kosi, Maja Pučko in Maja Vraber Trabe.

Umetnice so v svojem likovnem izrazu kot tudi osebnem slogu izjemno raznolike; nekatere ustvarjajo predvsem v digitalni tehniki, medtem ko se druge poslužujejo tradicionalnih tehnik. Izbor ima širok razpon tudi v slogu, ilustracije so namreč tako abstraktne kot tudi realistične, ponekod je klasičen pristop k delu, drugod pa tudi izrazito grafičen, kar pritiče tudi raznolikemu izboru pesniških del.«

 

 Poezija in ilustracije so razstavljene na plakatnih mestih podjetja Snaga d.o.o. Maribor na naslednjih lokacijah:

  •  Titova cesta, pred zdravstvenim domom: Ana Svetel: Vešča, ilustracija: Maja Pučko

  • Slomškov trg: Ana Svetel: Ženske, ilustracija: Zala Česnik

  • Sp. postaja pohorske vzpenjače: Robert Titan Felix: Si bil, ilustracija: Janja Kosi

  • Pod Titovim mostom (ulica Kneza Koclja): Harlamov: Hippasusuova tožba (za enaidvajseto stoletje), ilustracija: Maja Vraber Trabe

  • Gosposka ulica, knjigarna Mladinska knjiga: Miljana Cunta: 9:00, ilustracija: Kanja Kosi

  • Avtonusni kolodvor, pred glavnim vhodom: Miljana Cunta: Naplavine, ilustracija: Zala Česnik

  • Slavija, postaja pri Cityju: Gregor Kosi: Mi damo nekaj na svoj kader, ilustracija: Alja Horvat

  •  Glavni trg, DZS - Nova zgradba: Sergej Harlamov: Policijsko poročilo o najdbi utopljenca, ilustracija: Maja Vraber Trabe

  • Dvoetažni most, zid: Robert Titan Felix: Ko se absurd, ilustracija: Maja Pučko

  •  Podhod Slavija, pri zdravstvenem domu: Gregor Kosi: Uredi se, ilustracija: Alja Horvat

LETOŠNJA IZBRANA UMETNIŠKA DELA

Vabljeni k branju poezije in ogledu ilustracij na plakatnih mestih po Mariboru!

 

Organizator: MKC Maribor

Sofinanciranje izvedbe projekta: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino.