Matic Ačko se odpravlja na Evropsko prvenstvo v slam poeziji

Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko se bo 10. decembra 2021 pomeril na evropskem prvenstvu v slam poeziji.

Med 8. in 10. decembrom bo v Belgiji v Bruslju v Kulturnem centru Jacquesa Francka potekalo osmo Evropsko prvenstvo v slam poeziji, ki se ga bo udeležil tudi Matic Ačko, dvakratni slovenski podprvak in zmagovalec letošnjega petega Prvenstva Slovenije v slam poeziji, ki je potekalo 7. avgusta na Ptuju na dvorišču Mestnega kina.

Letošnje slovensko državno prvenstvo je potekalo na Ptuju v izvedbi Centra interesnih dejavnosti Ptuj in Slamurajev ter njihovega vodje Mišela Ristova – Amota pod okriljem slovenske slamovske zveze SiSlam, v katero so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od leta 2016 redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva. Leta 2020 je Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji gostila Slovenija, zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, je potekalo v spletni obliki v Mariboru s prenosom po vsem svetu. Lansko leto smo Slovenci dosegli tudi najvidnejšo uvrstitev, saj je slovenska prvakinja Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

Matic Ačko se bo v petek, 10. decembra 2021 pomeril z okrog dvajsetimi drugimi tekmovalci in tekmovalkami, številni med njimi prihajajo iz držav z dolgoletno prisotno in močno tradicijo slam poezije. Tekmovanje, ki bo potekalo v dveh delih, se bo pričelo ob 18.30 uri v živo s prenosom po vsem svetu. Nastopile in nastopili bodo: Monique Hendriks iz Nizozemske, Lorenzo Maragoni iz Italije, Dimitris Stamiris iz Grčije, Argyris Loizou iz Cipra, Zoran Hemfri Dimoski iz Severene Makedonije, Kathryn O' Driscoll iz Velike Britanije, Mária Ševčíková (Mara) iz Slovaške, Neimad iz Francije, Tamara Stocker iz Avstrije, Matt Charnock iz Danske, Švéd iz Češke, Kelli Kiipus iz Estonije, Michael Wilson iz Irske, Cosimo Suglia iz Luksemburga, Hrvoje Mimica iz Hravške ter predstaviki drugih evropskih držav, v katerih trenutno še potekajo kvalifikacije.


O PESNIKU

Matic Ačko (Maribor, 1991) je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec, ki se s slamovsko poezijo resneje ukvarja od leta 2017. Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor prireja mesečne večere slam poezije v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Obiskoval je II. gimnazijo Maribor ter končal dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot diplomirani industrijski oblikovalec. Končal je magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Njegova poezija je bila že nekajkrat objavljena v literarnih revijah, med drugim dvakrat v reviji Mentor, kjer je bil letos poleg poezije objavljen tudi obsežnejši intervju ob osvojitvi naslova državnega slam prvaka. Nekaj pesmi lahko preberemo na spletnem portalu mladE-objave portala MKC črka, bile pa so izbrane tudi za dve pesniški ontologiji Layerjeve hiše v Kranju: »Zadnja vaja« (okoljevarstvena poezije) ter »Reke« (poezija povezana z rekami). Leta 2020 je sodeloval v uveljavljeni akciji Mladinskega kulturnega centra Maribor »Poezija na mestnih ulicah«. Konec letošnjega leta bo v mednarodni spletni reviji »Tint journal« objavljena njegova prva recenzija pesniške zbirke »Sandpaper Tongue, Parcment Lips« korejsko-afriške avtorice Melanie Hyo-In Han v angleškem jeziku. Je dvakratni slovenski pod-prvak v slam poeziji (2017, 2019) in državni prvak leta 2021. Poleg poezije občasno piše tudi kratko prozo in tekste za uglasbljene skladbe. Trikrat je nastopil na festivalu Kantovanje s svojimi avtorskimi skladbami, letos pa je na spletu izdal tudi svoj prvi avtorski singel »Morje«.




Organizatorji osmega Evropskega prvenstva v slamovski poeziji so: WPSO, EUNIC Brussels, Veleposlaništvo RS v Bruslju, Willemsfonds BHG, ccJF, MAXlab, AP University college Antwerp, Midis de la poésie, SpeakEasy Brussels, Creatief Schrijven, GC Pianofabriek in organizatorji nacionalnih tekmovanj iz vključenih držav (iz Slovenije SiSlam, Slamuraji in Mladinski kulturni center Maribor).



Mreža SiSlam in večeri slamovske poezije so del programa literarnih prireditev MKC Črka, ki ga sofinancirata Mestna občina Maribor in Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

foto: arhiv avtorja