Literatura pobratenih mest: Maribor – Gradec

V torek, dne 28. januarja 2020, bo ob 18:30 v Štajerski deželni knjižnici v Gradcu (Steiermärkische Landesbibliothek Graz) potekal dogodek iz serije Literatura pobratenih mest, na katerem bodo nastopili pisateljica in urednica literarne revije Lichtungen Andrea Stift-Laube, književnik Andreas Unterweger, oba iz Gradca, ter gostje iz Maribora - pesnica Petra Kolmančič, pisatelj Tomo Podstenšek in književnik Borut Gombač.

Prireditev, ki bo potekala v organizaciji Društva Avstrijsko-slovenskega prijateljstva Gradec (Verein »Österreichisch-slowenische Freundschaft“ Graz) in v partnerstvu z Mariborsko knjižnico in Mladinskim kulturnim centrom Maribor, bo povezovala pesnica in prevajalka Daniela Kocmut, ki je za to priložnost pripravila nekaj novih prevodov gostujočih mariborskih literatov.

Mesti Maribor in Gradec, drugo največje slovensko in drugo največje avstrijsko mesto, med seboj loči slabih 70 kilometrov oziroma ura vožnje. Kot pobrateni mesti sodelujeta že preko trideset let, obe mesti pa sta pobrateni z ruskim St. Petersburgom.

Mariborska knjižnica in Mladinski kulturni center Maribor sta pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru v letu 2018 pripravila prvo iz serije načrtovanih literarnih izmenjav s pobratenimi mesta Maribora. V prvi sezoni so sodelovali ustvarjalci iz pobratenega Marburga. Nemško literarno delegacijo so sestavljali predsednik literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, pesnik Ludwig Legge, profesor in pisatelj Horst Schwebel ter pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon. Aprila 2019 je bilo – prav tako pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma – izvedeno gostovanje treh literatov iz pobratenega avstrijskega Gradca. Mariborski publiki so se predstavili Andrea Stift-Laube, Kinga Tóth ter književnik Andreas Unterweger. Prevode za obe gostovanji je priskrbela Urška P. Černe. Sledil je povratni obisk mariborske literarne delegacije, ki so jo sestavljali Petra Kolmančič, Kristina Kočan ter Tomo Podstenšek v nemškem Marburgu v organizaciji društva Neue Literarische Gesellschaft.

Letos aprila v goste na festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru prihajajo pesnik in pisatelj  za otroke in mladino Dejan Aleksić, urednik in književnik Miloš Milišić ter pesnik Živorad Nedeljković iz pobratenega Kraljeva v Srbiji, s katerim Maribor v letu 2020 obeležuje okroglo 50. obletnico partnerstva.

 
foto: MKC Črka

foto: MKC Črka