MKC Črka vabi na Letopis nekega življenja

Vabljeni na literarni performans priznane makedonske pesnice in slamerke Elene Prendžove ter pesnic in pesnikov, ki ustvarjajo v okviru društva Slam zverine. Makedonska avtorica bo v Mariboru na kratki rezidenci med 25. in 30. decembrom 2019, zahvaljujoč programu za mobilnost umetnikov in kulturnih delavcev i-Portunus.

V tem času bo potekala tridnevna delavnica, na kateri bo skupaj s člani in članicami društva  Slam zverine soustvarila skupinski performans z naslovom Letopis nekega življenja, za katerega bodo Alenka Avguštin, Kristina Prah, Matic Ačko, Metka Zadravec, Nina Medved in Petra Kokol napisali nove pesniške odlomke in jih prepletli v edinstveno premiero, ki jo bo moč doživeti na literarnem dogodku v Kibli. Skupinskemu performansu bo sledil nastop Elene Prendžove v makedonščini, za prevode bo poskrbljeno.

 

O UMETNICI

Elena Prendžova (Skopje, 1985) je magistrica filoloških ved ter profesorica angleškega jezika in književnosti. Je članica Društva makedonskih pisateljev. Objavila je devet zbirk poezije in uredila Antologijo mlade makedonske avantgardne poezije (2012) ter Antologijo sodobnih makedonskih pesnic (2016). Njene pesmi so del več antologij in so bile prevedene v albanski, bolgarski, poljski, srbski, ruski, slovenski in ukrajinski jezik. Pogosto gostuje na mednarodnih pesniških festivalih in slamih. Prejela je več nagrad za pisanje, med drugim nagrado Beli mugri (Bele zarje) za najboljšo zbirko mladega avtorja (2011), nagrado za najboljšo pesnico mednarodnega srečanja v organizaciji Knjižnega kluba Brčko (2012) in naziv makedonske prvakinje v slamu (2016), ki ji je omogočil, da je Makedonijo zastopala na evropskem prvenstvu v Leuvnu. Poleg tega pripravlja delavnice slam poezije in kreativnega pisanja, organizira pesniške dogodke. Njeno pisanje zaznamuje močen feministični angažma.

 

Dogodek pripravljajo Pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor – MKC Črka v sodelovanju s KID Kibla ter Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in s finančno podporo programa i-Portunus (Ustvarjalna Evropa), Mestne občine Maribor, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Dogodek je del programa literarnih prireditev MKC Maribor, ki jih sofinancira JAK RS.

foto: arhiv pesnice

foto: arhiv pesnice