Videopoezija se vrača na MKC Črko!

Literarna sekcija Mladinskega kulturnega centra Maribor z začetkom novega leta ponovno obuja produkcijo Videopoezije, v sklopu katere vzpostavljamo nov multimedijski arhiv, v letu 2019 pa bodo pod našim okriljem nastala tudi nova umetniška dela.

Video poezija ni ilustracija pesmi s pomočjo glasbe, zvoka in slike temveč ustvarjanje novega pomena in nove forme z večglasno govorico vseh vključenih medijev. Kot je v manifestu o videu poeziji zapisal pionir te zvrsti, kanadski umetnik in producent Tom Konyves, se pri prenosu poezije na platno oz. zaslon zgodi dvoje – na eni strani pesem, ki jo dopolnjuje vizualno, doživi demistifikacijo, na drugi strani pa se sugestivna moč pesmi zaradi nepričakovanih jukstapozicij poveča.

MKC Maribor je od leta 2011 sproduciral 25 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije avtorjev mlajše generacije z video deli umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo. Z letošnjim letom bo projekt dobil svež zagon in nov arhiv umetniških del.

Prvi “revitalizirani” video, ki je že dostopen v prenovljenem multimedijskem arhivu na mkc.si/videopoezija, je delo Ko se ustavi čas za katerega sta svojo ustvarjalnost združila Jan Šmarčan in Jože Slaček.


JOŽE SLAČEK & JAN ŠMARČAN: KO SE USTAVI ČAS

Ko se ustavi čas, ko zasveti slika neke preteklosti. Ponavljanje v neskončnost in srh ob misli na luč, ki gori leta, leta, ki ugasne in se vedno znova prižge. Potem brskaš po spominu in sestavljaš mozaik. V nekem trenutku se zdi smiseln, potem ugotoviš, da manjkajo koščki rdečega stekla. Vzameš kladivo in udariš po zgrajeni podobi, z žično krtačo razpraskaš sliko, jo pometeš in vržeš v kot. Tam se nabira prah, tam se hranijo ščurki. Potem skozi razbito okno posije žarek, ustavi se v kotu, v povprečju trikrat na leto, sedem let, enaindvajset nekje pomeni odraslost. V kotu se zalesketa kupček črepinj. Stopiš do njih, jih pobereš in zložiš na mizo. Sestavljati začneš nov mozaik, a vendar isti, trikrat na leto.

Pesem: Jan Šmarčan
Video in tonska montaža: Jože Slaček (10.000 delčkov holograma)
Posebni učinki na videu: Kristijan Robič
Zvok: Peter Dobaj
Produkcija: MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del: Petra Kolmančič

Vsi objavljeni posnetki so dostopni tudi na uradnem YouTube kanalu MKC Maribor.

 

Videopoezija je projekt literarnega programa MKC Črka Mladinskega kulturnega centra Maribor. Program MKC Črke omogočajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in Javna agencija RS za knjigo.