Umetniki ob svetovnem dnevu poezije vabijo k odprtosti

V torek, 21. marca, obeležite svetovni dan poezije in svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji v znamenju raziskovanja sveta, odprtosti in sprejemanja različnih kultur.

Ob letošnjem 21. marcu vabijo društvo Portret, literarna skupina Slam zverine, MKC Maribor – literarni program MKC Črka ter Fotogalerija Stolp na kulturni dogodek Zemljepesništvo, ki bo letos potekal drugič. Naziv Zemljepesništvo združuje oba namena dneva, ki ga slavimo, del njegove slovarske definicije, kot si jo je zamislila Helena Zemljič, gre tako: »Stanje duha, ko oseba gleda skozi svoje oči in vidi tuje: zemljepesništvo premika meje in meje premikajo zemljepesništvo; nič več in nič manj kot večer zemljepesništva.«

Tako pripravljamo kulturni večer ob svetovnem dnevu poezije in boja proti rasni diskriminaciji v torek, 21. marca, ob 19. uri v Salzburškem dvorcu (Vetrinjska ulica 16, Maribor). Letošnja osrednja tema bo beseda begunec oziroma begunka, ki je bila po izboru Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša slovenska beseda leta 2016. Ob razglasitvi izbora je dr. Jure Gombač povedal: »Izbira besede begunka/begunec kot besede leta mi vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Te vrednote pomenijo glasen NE svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost.« Umetniki opažamo v širši javnosti in medijih močno prisoten strah pred vdorom tujih kultur v naš prostor ter zagovarjanje ukrepov, ki rušijo temelje demokratične družbe pod pretvezo, da gre za vprašanja varnosti ali ohranitev kulturne oziroma narodne identitete. Zato smo se odločili odpreti naš domači prostor ter tujo kulturo povabiti na obisk.

Na večeru bomo slišali izbor tuje poezije, ki ga bodo pripravile in brale pesnice Tonja Jelen, Nina Medved, Dominika Portić in Helena Zemljič. Nato bo sledil odprti mikrofon za vse, ki bi želeli s prisotnimi podeliti pesem, popotni zapisek, esej, napev ali nekaj misli na to temo. Predhodna prijava ni potrebna. Ob tej priložnosti bo tudi ponovno na ogled razstava Migranti Fotogalerije Stolp, ki je bila javnosti na voljo v času Festivala fotografije Maribor. Razstava vključuje predvsem podobe, ki jih v medijih redkeje zasledimo, po besedah časnika Dnevnik »So v njenem jedru ljudje, ki so ogromno izgubili.« Vabljeni torej, da pridete prisluhnit, sodelovat z branjem ali da kaj napišete za to priložnost. Po zaključenem večeru bo namreč na isto temo izšel tudi zbornik pod uredništvom Tonje Jelen in Nine Medved.

Vabljeni k sodelovanju!