Odprta je že tretja sezona žuljenja pesniških jezikov

Foto: Nina Medved

Foto: Nina Medved

Oktober je prinesel uverturo v novo, tretjo sezono Ožuljenega jezika v Mariboru. V četrtek, 19. oktobra 2017, smo tako v klubu Wetrinsky za prva mesečna zmagovalca prvič izbrali kar dva pesnika - Matica Ačka in Petro Kokol.

Redni mesečni večeri, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, so zdaj že postali železni repertoar urbane kulture v Mariboru. Letošnja sezona se je začela s polno paro – z nekaj novimi člani Slam zverin in novostmi. Večer je bil obarvan v jesenskem slogu z avtentičnimi okraski iz jesenskega listja, lubja, storžev. Prav tako nagrada - bio bučna semena in pesniško pisalo v obliki veveričke. Zanjo so se tokrat potegovali Matic Ačko, Klavdija Volf, Metka Zadravec in Petra Kokol. Zaradi manjšega števila nastopajočih so tokrat pesniki imeli možnost pokazati, kaj so pripravili v kar treh krogih, po katerem so točke in bučen aplavz obiskovalcev določili zmagovalca večera. Med nastopajočimi in publiko je spretno kot zmeraj navigirala članica Bande ferdamane in Slam zverin Mojca Pibernik.

Poleg tega so letos uvedli novost. Letos bodo klobuke, ki si jih na glavo nadenejo pesniki in pesnice, ki pesem interpretirajo z branjem, izdelali mladi oblikovalci z visokošolskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakultete za strojništvo. Na prvem Ožuljenem jeziku v sezoni so tako predstavili eteričen klobuk iz papirja študentke 2. letnika Monike Kuharič.

Na odru pa se jim je pridružil tudi pesnik, kantavtor in komponist Dani Bedrač. S kratkim pogovorom ga je predstavila pesnica Nina Medved, kjer smo ugotovili, da je bila njegova nekdanja zasedba Kladivo, konj in voda resnično legendarna v jugoslovanskem prostoru; da je rad provokator, a ne zmeraj tudi upornik; da prave protestne pesmi v glasbi več ni, najdemo pa še družbeno-kritične in angažirane pesmi, podobno velja tudi v klasični poeziji; da je napisal 12 knjig, a samo 7 “pravih” (tiste e-knjige baje ne štejejo, ker od njih ni honorarja); in da je zajec njegov alter ego, ter ga vse od zbirke Zajec v katedrali spremlja pri pisanju in na naslovnicah knjig, pa tudi na kitari, na kateri smoodkrili nalepko zajca. Kitaro je Dani nato tudi prijel v roke in z veliko energije predstavil štiri svoje pesmi, v zahvalo pa dobil topel aplavz publike. Otvoritev sezone se je zaključila v zelo živahnih elektro tonih izpod prstov Constanze, ki je poskrbel, da pesniki niso takoj odhiteli domov po zaključku večera.

Za konec pa še vabilo - prihodnji mesec bo kot uvod v Ožuljeni jezik v prostorih MKC Maribor potekala delavnica slam poezije z nekdanjim avstrijskim prvakom in moderatorjem Markusom Koschuhom. Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleščini oziroma nemščini, glede na želje udeležencev. Odvila se bo med 17. in 20. uro, zanjo pa se že lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com. Naslednji dan pa se zainteresnirani zberejo za drugi Ožuljeni jezik v sezoni in sicer ob 19. uri v klubu Wetrinsky. Vabljeni!

Dogodek so organizirali MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in klubom Wetrinsky ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.