Tretja sezona Ožuljenega jezika v Mariboru

Foto: Nina Medved

Foto: Nina Medved

Spoštovani, spoštovane,

letošnji oktober začnemo z novo, tretjo sezono Ožuljenega jezika v Mariboru. Ožuljeni jezik predstavlja redne mesečne večere, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, ki je v slovenskem prostoru zadnje čase zelo priljubljena. Uvod v novo sezono bo ta četrtek, 19. oktobra 2017, ob 19.00 v Klubu Wetrinsky.

Letošnja sezona se bo začela s polno paro – z nekaj novimi člani Slam zverin in s še bolj svežimi idejami. Večer bo obarvan v slogu, ki je skladen s koncem oktobra. Tekmovalni večer je sestavljen iz treh tekmovalnih krogov. V prvih dveh najboljšega/najboljšo izbere tričlanska komisija. Dva sta naključno izbrana iz publike, eden izmed njih je povabljen literat. Tretji krog zastopata finalistka/finalistki večera, najboljšega ali najboljšo pa izbere publika z najbolj bučnim in glasnim aplavzom. Na oder je treba stopiti brez rekvizitov in kostumov. Šteje le avtorska poezija, dolga največ tri minute. Pomembno je, da je tekmovalec/tekmovalka čim bolj prepričljiva tako v besedilu, interpretaciji besedila kot v samem stiku s publiko. Nastopajoči se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na Facebook-u Slam zverine ali na vhodu pol ure pred začetkom slam večera.

Slam večer bo povezovala članica Bande ferdamane in Slam zverin Mojca Pibernik, literarni del pa vodja Slam zverin in pesnica Nina Medved. Tokratni gost bo Dani Bedrač, za glasbeni uvod in zaključek pa bo skrbel Constanza.

Poleg tega uvajamo novost. Letos bodo klobuke, ki si jih na glavo nadenejo pesniki in pesnice, ki pesem interpretirajo z branjem, izdelali mladi oblikovalci z visokošolskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakultete za strojništvo. Na prvem Ožuljenem jeziku v sezoni bomo tako predstavili klobuk Monike Kuharič, študentke 2. letnika.

Tokratni literarni gost bo torej pesnik in kantavtor Dani Bedrač. Dani Bedrač (1954) je pesnik, kantavtor in komponist. S poezijo in glasbo se spogleduje že iz gimnazijskih let. Je vodja glasbene skupine Kladivo, Konj & voda, ki po tridesetletnem premoru spet deluje, ukvarja pa se tudi z raziskavami zvoka v elektronski glasbi. Bil je (so)urednik književne revije Vpogled, organizator literarnih delavnic in kulturnih dogodkov ter mentor mlajšim ustvarjalcem. Izdal je sedem pesniških zbirk in eno novelo, občasno pa piše tudi uvodnike in recenzije. Poezijo redno objavlja v številnih literarnih revijah in zbornikih doma in v tujini. Zadnja leta živi in ustvarja v Celju.